Afrykańska rzeczywistość oglądana przez białego człowieka nigdy nie odda prawdziwej
specyfiki tego pięknego kontynentu. Bogactwo barw, różnorodność kultury, tradycji i
obyczajów, które mieszają się z brutalną walką o władzę i wpływy. Przemoc, morderstwa to
chleb powszedni, co akurat w filmie zostało dobrze zaakcentowane.
Uwagi, co do samej fabuły...owszem kilka się znajdzie...
Przemiana głównego bohatera- nieco wątpliwa, ktoś, kto całe życie podążał za pieniądzem,
nie zmieni swojego nastawienia pod wpływem jakiegoś tam wydarzenia... biały urodzony w
Rodezji, który jako dziecko stracił rodziców i przetrwał afrykańskie piekło...nie kupuję tego.
Biali uciekali jak tylko mogli, gdy rozpoczął się proces dekolonizacji kontynentu. Liczyłam na
coś więcej, a tu tylko przeciętny film przygodowy. 6/10.
to nie film przyrodniczy żeby barwy pokazywać... nie rozumiem co ci nie pasuje w przemianie głównego bohatera?
"Przemiana głównego bohatera- nieco wątpliwa, ktoś, kto całe życie podążał za pieniądzem,
nie zmieni swojego nastawienia pod wpływem jakiegoś tam wydarzenia" , czyli: albo jest się materialistą albo idealistą....coś jeszcze
wytłumaczyć?
bzdura, ludzie się zmieniają, oglądam takie przemiany niemal codziennie. ktoś, kto całe życie gonił za pieniądzem potrafi być w środku mimo wszystko wrażliwy i czasami zwyczajnie pęka. czasami dzieje się coś w jego życiu, że następuje całkowita przemiana. on nie był bezwzględny. potrzebował bodźca by się zmienić.
jesteś biała, widzisz ten kontynent tymi samymi oczyma co reżyser więc twoja krytyczna opinia naturalnie nie może być traktowana poważnie (sama sobie w niej zaprzeczasz). film bardzo dobry, świetna, wręcz genialna kreacja dicaprio, polecam.
"jesteś biała, widzisz ten kontynent tymi samymi oczyma co reżyser więc twoja krytyczna opinia naturalnie nie może być traktowana poważnie"
Skąd wiesz, że jestem biała?
a nie jesteś zresztą to nie jest ważnie ;p ja zgadzam się z djedrys ludzie się zmienają i to nie wiesz jak bardzo mogą się zmienić ;p według mnie film świetny ;p fabuła trzema się kupy i a sam film pokazuje prawde większym bądz mniejszym stopniu o życiu ludzi w afrycie gdy wybucha wojna domowa ;)