PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268522
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Trochę zaangażowany politycznie, trochę przygodowy, trochę sensacyjny, z lekkim zabarwieniem miłosnym. Trochę tego dużo, ale dzięki wartkiej akcji całość dobrze się ogląda.

ocenił(a) film na 10
piotrowy

Trochę zaangażowany politycznie? Czy ty napewno ten film oglądałeś?

ocenił(a) film na 5
grossus

Chodzi o to, że temat polityczny był jedynie 'liźnięty' - bez zagłębiania się w cały konflikt i odniosłem wrażenie - być może mylne - że w dalszej części filmu (początek jest rewelacyjny) był jedynie tłem do pokazania 'przygód' bohaterów.

Zauważ, że reżyser chciał w jednym obrazie ująć wszystko - najazdy na wioski, porwania dzieci do drużyn rebeliantów i ich szkolenie na zabójców (moim zdaniem najlepszy wątek), biedę, potyczki rebeliantów z odziałami rządowymi, konfilkt na tle rasowym, działania organizacji humanitarnych, działania ośrodków pomocy dla dzieci-rebeliantów (takie ośrodki naprawdę istnieją), stosunek dziennikarski do wojny domowej, przestępczy przemysł 'jubilerski' i wiele innych. Sporo jak na jeden obraz - dlatego napisałem trochę.

Choć muszę przyznać, że najlepiej pokazuje się politykę państwa na przykładach konkretnych ludzi.