PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268522
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Całość filmu wręcz znakomicie dobrana, ciagłość akcji wręcz solidnie dopracowana, a sam obraz wprost przykuwał w fotel. Dosłownie. Sam obraz (nie fabuła) skojarzył mi sie bez wątpienia z filmem "Miasto Boga", w którym równiez toczyła sie wojna, jednak to 2 gangi brały w niej udział. Z kolei w tym filmie był jeden gang - Ameryka. I tego chyba nie da się ukryć. Wszystko zrobione w dokładnej konspiracji, aby tylko nie wyszło na jaw, że za wszystkim stoi Ameryka, umywając ręce i przy tym wszystkim czerpiąc korzyści, wywołując przy tym wszystkim jeszcze na dodatek wojnę domową. I wszystko dla piniądza... . Film wzruszający. Determinacja Danny'ego i odwaga i siła Solomona nadawała niewątpliwie cudowny charakter całości. Znakomite uzupełnianie się tych dwóch podobnych (obaj wychowywali się w Afryce) i zarazem różnych postaci.
Tak jak jush wspomniałam wcześniej, rozczarowałam się na szczęście na korzyść. Myślałam, że jak gra Leo to film będzie conajwyżej na 6, a z pełną odpowiedzialnością mogę dać 9. Naprawdę - wprost rewelacja!!!
Szczerze polecam!

ocenił(a) film na 9
hanna4687

Polecam!!!!!!!!!! Obejrzyjcie to, a na pewno się nie rozczarujecie. Polecam jeszce filmy takie jak: "Miasto Boga", "Droga do Guantanamo".