PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268521
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

9/10 Tak tam właśnie jest, było i będzie a człowiek i jego życie ma tam wyjąkowo małe znaczenie.

ocenił(a) film na 7
arczenti10

właśnie to jest też niezwykle ciekawe (czyż może to być odpowiednie słówko w takim kontekście..?) - przywołanie pewnej historii Czarnej Afryki. Choć tu tylko tło, to dzieciaki z bronią w armi rebeliantów w kolejnych scenach dają - myślę - każdemu do myślenia. A tak w istocie było (przerażające). Di Caprio grał według mnie bardzo fajnie, choć nie jakoś wyjątkowo jeśli zestawie z innymi z nim filmami.
Życie ma tam wyjątkowo małe znaczenie.. - to nadal trzeci świat; okrutny i wołający o pomoc!. Oddaje tu również (choć wiele z podobnym motywem reporterskiej relacji we wnętrzu konfliktu filmów już widziałem) hołd wszystkim reporterom, którzy ujawniali i ujawniają i obnażają okrutne wydarzenia wojen i konfliktów, których zdaje się tylko namiastka wychodzi na świat. Film jak najbardziej polecam

ocenił(a) film na 7
Isgri

Między innymi hołd Kapuścińskiemu! ostatnio przeczytałem "Jeszcze dzień życia". Co kilka stron opisuje on zupełnie chłodno sytuacje, które sprawiają że przechodzą przez Ciebie dreszcze.. a on brnie w nie dalej