PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268521
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Interesowalem sie kiedys historia diamentow (mam znajomego zlotnika i gemmologa) i wiem ze sa one wydobywane za przelana krew czarnych ludzi. filmu jeszcze nie widzialem ale ciesze sie ze umiejscowiono akcje akurat w sierra leone. nie wiem czy poruszano temat niewolnictwa i niemozliwosci ujrzenia swiatla dziennego przez robotnikow (za jeden diament bylby ustawiony i nie mialby po co wracac do kopalni), obciete dlonie, dzieci wydobywajace diamenty za ktore kupowano bron zeby miedzy soba toczyc bezsensowne wojny przez ktore nawzajem sie wyniszczaja. ja odnosze sie tutaj do dnia dzisiejszego nie wiem jak to wygladalo w 90 roku... moze dzieki tem filmowi przyspieszy sie to o czym mysle od dawna: kobiety zaczna patrzec na diamenty jak na futra ze zwierzat, bedzie to wrecz wstydliwe jednak zawsze znajda sie zadufane w sobie kobitki ktore beda wolaly blyszczec i sie lansowac za przelana wolnosc i ludzkie zycie. zamowilem juz miejsca na premiere, nie warto tego ogladac w ts, tc, czy screenerze (przynajmniej sadzac po opiniach). WRESZCIE KTOS DOSTRZEGL PROBLEM TYCH BIEDNYCH NIEWOLNIKOW I POKAZAL GO SWIATU NA TAKA SKALE !!! TEN FILM TO NIE TYLKO KOLEJNE DZIELO ON MOZE NAPRAWDE ZMIENIC OPINIE NA TEMAT TYCH KAMYCZKÓW!!!!!!