PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268522
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

kto pomyslal zeby dac do tego filmu Leo DiCarpio?!!!!litosci...przeciez on sie nie nadaje. kompletna zenada. ale polecam ksiazke.

ocenił(a) film na 10
Miss_Disenchanted

Akademia filmowa,krytcy i 99% widzow ma na ten temat inne zdanie ale ty pewnie wiesz najlepiej

Luck_6

Ta sama akademia nie nominowała Apocalypto, które jest jednym z najlepszych filmów. Dlaczego? Przez antysemityzm Gibsona. Teraz przejżyj nazwiska twórców Blood Diamond i wyciągnij wnioski. Należę do 1% i moje zdanie na temat aktorstwa Di Caprio jest takie, że jest on bardzo dobrym aktorem ale do tej roli kompletnie się nie nadawał. Po prostu on tam nie pasował.

ocenił(a) film na 10
HEFE

ok z ta akademia filmowa to faktycznie byl slaby argument bo nie od dzis wiadomo ze to towarzystwo wzajemnej adoracji i poprawnosci politycznej. Ale co do DiCaprio to dalej sie nie zgadzam;)ty i forrmat pewnie w tej roli widzieliscie kogos o wygladzie zakapiora z 5 bliznami na twarzy i o groznym spojrzeniu.Moim zadaniem to glupi stereotyp ze kazdy twardy facet musi tak wygladac;) poza tym LDC ma juz za soba podobna role w Infiltracji ktora jest uwazana za jedna z najlepszych w jego karierze

Luck_6

Infiltracje obejrzę dopiero dzisiaj. Zacząłem wczoraj ale sen mnie zmógł :) Zapowiadał się dobrze. No i oczywiście Nicholson :)

ocenił(a) film na 8
Miss_Disenchanted

w takim razie ja tez naleze do tego 1 % któremu Leo sie nie podobał.
Nie grał źle, ale jego fizyczność bardzo mi przeszkadzała.
To miał być były żołnierz, przemytnik, twardziel...
A ja widziałem Leo di Caprio grającego twardziela.
Nope!

ocenił(a) film na 8
1z1000

To wszystko przez Titanica:P
a tak poważanie- ten film bardzo rzutuje na postrzeganie Leosia w filmach. Ja go też nie lubiłam, dopóki nie zobaczyłam "Infiltracji"- zagrał naprawdę super:D

ocenił(a) film na 7
Tosia_5

DiCaprio to fenomenalny aktor, aby się o tym przekonać wystarczy obejrzeć: "Chłopięcy świat", "Co gryzie Gilberta Grape'a", "Niebiańską plażę", "Gangi Nowego Jorku", "Złap mnie jeśli potrafisz", "Aviatora", "Infiltrację" czy włśnie "Krwawy diament". Ba! To jak niektórzy jeszcze na niego reagują po "Titanicu" świadczy o tym jak świetnie zagrał tamtą rolę kochasia. Sam kiedyś miałem do niego uraz, ale potem stwierdziłem, że był on bezpodstawny. Obecnie uważam, że "boski Leo" to jeden z najwszechstronniejszych aktorów.

ocenił(a) film na 10
Slowik

Zgadzam sie calkowicie z tym co napisal Slowik :)

deku

Je też xD W zupełności ;) Ale nie mogę się oprzeć i dodać jak bardzo mi się podobał w "Romeo i Julia"...

ocenił(a) film na 9
Slowik

to też moje zdanie na temat tego aktora.

ocenił(a) film na 10
Slowik

Zgadzam sie w 100%...dziwne ze DiCaprio caly czas postrzegany jest jako aktor z Titanica..mimo ze nie przypominam sobie zeby pozniej gdzies zagral ponownie "kochasia"...i musze stwierdzic po Gangach Nowego Jorku, Aviatorze, Infiltracji i Krwawym Diamecie to obok Pacino i DeNiro moj ulubiony aktor - idealnie dostosowuje sie do roli (afrykanski akcent w Diamencie)

Slowik

Dokładnie tak. Ja rownież uważam, że Leonardo jest bardzo dobrym aktorem. Niezwykle wszechstronnym... Z flimu na film darzę go coraz większym uznaniem. Szufladkowanie go przez pryzmat "Titanica" uważam za głupotę. Taki film, taka rola - koniec,kropka (nota bene - również bardzo dobrze zagrana). Jakoś tak się utarło, że obrzucanie Leonarda inwektywami stało się modne po roli Jacka Dawsona - kompletnie tego nie rozmuiem... "Co gryzie Gilberta Grape'a" i "Niebiańska plaża" to jedne z moich ulubionych filmów. Niedawno oglądałam "Infiltrację" i również oceniam ją bardzo wysoko. "Krwawy diament" ogólnie mnie nie zachwycił, (dałam 7/10), niemniej jednak nie mam najmniejszych zastrzerzeń do kreacji jaką w tym filmie sworzył Di Caprio...

ocenił(a) film na 10
1z1000

racja po titanicu gral postacie pasujace do tamtego wizerunku. teraz jednak dostaje coraz powazniejsze role. w tym filmie zagral naprawde dobrze a i jego wizerunek w moim odczuciu sie poprawia. zeby ne bylo zagral juz w kilku dobrych filmach jednak ten sie z posrod nich wybija. gdyby nie uroda leonarda pewnie nie byloby takich uprzedzen, jednak z wiekiem sie zmienia [powaznieje] i to na [w/g mnie] lepsze [dla jego wizeruku].

ocenił(a) film na 7
lakimakromedia

Leonardo jest świetnym aktorem od początku i trzeba przyznać, że jest coraz lepszy. Cieszę się, że większość popiera moje zdanie :)

cameron88

Leonardo moze i jest swietnym aktorem, jednakze dla mnie na zawsze pozostanie "kochasiem". przykro mi, ale takie jest moje zdanie. a sama niebianaska plaza tez najlepsza nie byla; film naciagany. Gangi jeszcze obejrzalam, podobal mi sie w czlowieku w zelaznej masce, ale...no do rol takich jak moglby zagrac Bruce Willis, Viggo Mortensen albo Jude Lowe..to on sie nie nadaje...dla mnie jest miekka klucha..;)

ocenił(a) film na 10
Miss_Disenchanted

Z tym Judem L. to pojechałaś po całej linii to ma być meżczyzna, twardziel daj spokój jest "mniejszy" od Leosia fizycznie i jako aktor. Bruce W. oki ale ciut za stary Viggo mnie jakoś nie zachwycił. Bark sensu w twoim wywodzie poprostu go nie lubisz albo nie potrafisz oglaądać filmu bez uprzedzenia się do postaci. Nie jestem jego fanką jednak za ta rolę ma umnie duży plus a co do jego postaci, paru zawodowych żołniezy znam i nie wyglądają oni jak bohaterowie filmów wielkie, agresywne wiecznie wkurwione chłopy, które patrzą komu tu nastukać. Mniej folmów więcej rozumu.

ocenił(a) film na 5
1z1000

Miałem podobne odczucie, nie za bardzo mi pasował do tej roli. Chyba wolę go w innych rolach.

Miss_Disenchanted

Jak wiele osób, które się już wypowiedziały na ten temat, nie lubiłam Leonarda. Właśnie za rolę w "Titanicu" (nawiasem mówiąc takie historie mnie nie kręcą). Ale gdy obejrzałam zwiastun w kinie, postanowiłam zobaczyć ten film. Od piątkowego wieczoru jestem pod wrażeniem Leosia ;-). Jestem zachwycona tym filmem i jego rolą. Ten jego akcent, to spojrzenie...

ocenił(a) film na 10
Miss_Disenchanted

Jak dla mnie film wymiata , 10/10 dalem i nie zaluje a filmik ogladalem juz dosyc dawno z miesiac temu. Co do filmu aktorzy spisali sie naprawde dobrze i naturalnie , w tym oczywiscie tez DiCaprio. Efekty fajne nie bylo ich niewiadomo jak przesadnie duzo ale troche bylo trzeba ich dac ;] wkoncu 21 wiek , hehe ;). Jezeli chodzi o muzyke to nie mam powodu dlaczego mi sie miala by nie podobac , dobra do ucza , do Blood Diamond pasuje. Hmm.. co jeszcze ogulnie filmik polecam i jest to jeden z najlepszych filmow 2006/2007 roku jednak czy najlepszy ? To sie jeszcze okaze ale wydaje mi sie ze Ghost Rider bedzie duzo lepszy moim skromnym zdaniem :)

Aha , jeszcze cos do Leonarda :P wiadomo ze taki aktor jak Leonardio DiCaprio gral w takich yyy powiedzmy filmami gdzie sie dzialo mniej akcji :P np. Titanic , Romeo i Julia i i itd ale warto mu bylo dac szanse pokazania sie w innej troche mocniejszej postaci filmowej , mi tam tak jak zagral w Blood Diamond sie podobalo a jezeli chodzi o film to przeciez nie strzelalo sie tam przez caly czas , a moze woleli byscie w filmie The Rock , John Cena , Bruce Willis , Will Smith , ..... Tak jak jest wyszlo jak dla mnie super ;)

Pozdro

ocenił(a) film na 7
lastsamurai1990

No właśnie, Leoś dla Ciebie to kochaś a teraz potrafi zagrać jakiegoś twardziela albo kolesia, któremu zależy na diamenciku. To dowodzi, że potrafi grać i rozwija się very very good ;P

Wg mnie nadawał się do tej roli i do gangów NY...przecież on umie zagrać i to bardzo dobrze. Wg mnie powinnas/powinieneś zapomnić o titanicu i obserwować grę Leosia. Każdy z tych panów co wymieniłaś grał kochasia, założę się. pozdro

cameron88

Leoś może i jest niezłym aktorem tylko nieco nijakim i to jego kocie mrużenie oczu. Zgoda w "Infiltracji" jest świetny, ale tam wszyscy są świetni i to jest poprostu dobrze zrobiony film. W "Krwawym diamencie" zdecydowanie juz tak różowo nie jest.To jest słabszy film i taki o wszystkim. Zwyczajne kino klasyB z dużą oretensja do bycia "jakimś". Ale dla Leo byłoby ideałem gdyby trafiał na dobre scenariusze. A tak nie jest.

ocenił(a) film na 10
gohha2

kino klasy B ??? ty widzialas kiedys film klasy B ??? a co do DiCaprio to w "Krwawym Diamencie" byl swietny(nominacja do Oskara i Zlotego Globa najlepiej o tym swiadczy) choc zgadzam sie ze w Infiltracji byl troche lepszy. Nie wiem tez o co ci chodzi z tym slabym scenariuszem ,przeciez historia przedstawiona w filmie miala rece i nogi i trzymala sie kupy a postac Danny'ego Archera byla bardzo ciekawa
pozdro

Miss_Disenchanted

no nie żartuj ;/ moim zdaniem w blood diamond zagrał super, a jeszcze lepiej w infiltracji. po tych dwóch filmach cała moja uraza do niego zniknęła. może też powinnaś jeszcze coś obejrzeć.

elizkas

No nie koleś przegiełeś chyba z tym filmem klasy "B", wiesz chociaż jaki miał budżet? Jak chcesz zobaczyć kino klasy "B" to proponuje ci porównać to zobacz sobie ostatnie filmy Segala, jak dla mnie film i obsada super, ciekawa fabuła chyba najlepszy jaki wyszedł w 2006 roku (albo zaraz po Boracie najlepszy:)).

Bajtman

prosze was..jesli komentujecie moj temat to z uszanowaniem cudzego zdania.. :) jesli ktos uwaza ze film jest klasy B to jest jego zdanie. wiecej kultury. moze zamiast zadawac pytania typu: a ty wiesz ile budzet wynosil ?(tu odp. budzet nie wplywa na jakosc gry Leo albo jakosc calego filmu) albo inne zbedne pytania to moze po prostu udowodnic co bylo takie wazne. wiecej argumentow a nie: nie lubie leo to film do niczego ;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Miss_Disenchanted

a gdzie ty tu widzisz brak kultury ? w ktorym miejscu obrazilismy ciebie albo gohhe ?? po prostu nie zgadzamy sie z waszym zdaniem na temat filmu i gry DiCaprio i robimy to w normalny sposob.Jesli ktos pisze ze Krwawy Diament jest filmem klasy B to znaczy ze nigdy nie widzial filmu spod tego znaku;tak jak pisal Bajtman jesli chcesz obejrzec taki film to zobacz cos z Seagala,Norrisa albo Van Damme'a. Jak film ktory ma wspaniale zdjecia,dobry scenariusz,ciekawa i wstrzasajaca historie,jest dobrze zagrany i wyrezyserowany i ktory ma 5 nominacji do Oskara moze byc filmem klasy B ??? Moge zrozumiec ze nie kazdemu musi sie podobac ten film ale czepiam sie sformulowania "kino klasy B" bo jezeli ktos tak nazywa Krwawy Diament to znaczy ze w swoim zyciu obejrzal nie wiecej niz 5 filmow ;)pozdro

ocenił(a) film na 9
Luck_6

Podsumowując wszystkich was stwierdzić można następująco:połowa ocenia Leo jako wyimaginowanego przez ludzi "kochasia"(przepraszam 1/4 gdzies :)),natomiast tylko 3/4 oceniają go pod względem aktorskim.I właśnie ta druga grupa to osoby które znają sie na filmach,druga jest jak...hmmm...przemilczmy:).I słowo ode mnie: jeśli Leo jest 'Loverboyem' to obrjżyjcie sobie Toma Cruise w Filmach jak miał lat tyle co Leo w Tytanicu...A teraz: "Ostatni Samuraj",Mision Imposible' itd.Zaiste aktorzy staja sie wielcy z wiekiem i tak sie dzieje też z Leo.Finito:)

ocenił(a) film na 9
Rosol

Też do niedawna wybrażałem dobie cały czas Leo jak takiego "kochasia" po Titaincu, choć tą rolę też świetnie zagrał, później był "Romeo i Julia" gdzie też był dobry, ale nadal "kochaś". Późnije widziałem "Złap mnie jeśli potrafisz" - ten film był super..Leo gral fajnie... Ale gdy zobaczyłem leonarda w "Infiltracji".... (!!!!) Zagrał super! Film był Super!
pOLECAM!! OD JAKIEGOŚ CZASU POLUBIŁEM TEGO AKTORA.. Gangi ny oglądne na pewno niedługo bo już zakupiłem ostatnio... A Krwawy Diament (sam zwiastun jest super i przejmujący) też muszze

ocenił(a) film na 7
davemaster

ladnie zrealizowany film z niezla obsada i, jak ktos napisal, trzymajaca sie kupy historia. bez naciagania czegokolwiek, takie odnioslem wrazenie.

Miss_Disenchanted

w moich oczach leo zyskał bardzo wiele po obejrzeniu tego filmu-dobrze zagrana postać i mam nadzieje że w końcu uda mu sie zerwać z etykietką która mu przyczepiono po titanicu;-)film świetny,trzymający w napięciu-polecam;-)))

ocenił(a) film na 9
lulami

myślałem że już do końca Leonardo DiCaprio będzie raczej siedział w głowie w szufladeczce z napisem "laluś". Nic bardziej mylnego. Infiltracja i Krwawy Diament podkreślają że to bardzo dobry aktor. Po obejrzeniu tych dwóch filmach urósł momentalnie w moich oczach jako aktor. Brawo. Jak dla mnie bomba

ocenił(a) film na 9
rzymol

jeszcze dopowiem - choć ktoś chyba to już zauważył - że to że tak mocno skojarzył nam się z lalusiem wynika z tego że jego gra aktorska w Titanicu była przekonywająca do bólu. Tutaj pokazuje nam się z zupełnie innej strony. I po raz kolejny robi to bardzo przekonywająco. :p

rzymol

chodzilo mi tylko o slangowa wypowiedz Bajtmana...ale nie wazne...