powalil mnie, bardzo dobre kino, Leo swietny ( co sie z nim stalo najpier genialny w infiltracji, teraz tu..moze jakas szkole skonczyl) - i temat drugiego dna - afryka, sierra leone, dzieci mordujace cale wioski - wstrzasajace- film - i pierwsze skojarzenia to traffic, ostatni samuraj(akcja), miasto gniewu , wierny ogrodnik , tlumaczka, (podklad i klimat)
ja jeszcze "Krwawego diamentu" nie widziałem, ale niewątpliwie z Leo coś musiało się stać. Kiedy patrzę na jego ostatnie dokonania (głównie "Infiltrację") dochodzą do wniosku, że ten dzieciak stał się wreszcie mężczyzną, a wraz z tym dojrzałym aktorem.
Do pawelpriv i Albertino. Chciałbym napisać, że DiCaprio zawsze był bardzo dobrym aktorem. Z świetnych ról z jego młodości, które teraz przychodzą mi do głowy wymieniłbym np. "Chłopięcy świat" czy "Pokój Marvina". To "Titanic" stworzył mu wizerunek pięknego chłoptasia, o czym wielu niestety zapomina i pamięta aktora jedynie z tej roli. Pozdrawiam. BTW "Krwawego diamentu" jeszcze nie widziałem...
porownanie do Ostatniego Samuraja - cos w tym jest, nie wiem moze klimat, moze doskonala muzyka , no i zgadzam sie z porwnaniem do wiernego ogrodnika jesli chodzi o bacground. Szczerze polecam...i nie kupie juz diamentu:)
"i nie kupie juz diamentu:)"
...hehehe...ja jak zobacze mojego potencjalnego meża z pierścionkiem zaręczynowym z diamenetem to co tu dużo mówić...niech nie liczy na pozytywną odpowiedź:P
Genialny film, doskonale kino akcji ze świetną fabułą. Nigdy nie bylem fanem kunsztu aktorskiego DiCaprio ale jego ostatnie role robi niesamowite wrażenie. Film warto tez zobaczyć dla zjawiskowej Jennifer Connelly.
Dokładnie też sadze, że DiCaprio to tera klasa aktor, naprawdę dobry, a filmu właśnie jeszcze nie widziałem i ze względu na niego i dobrą aktorkę Jennifer Connelly, która grała przecież w Reqium chcę się wybrać do kina :)
Świetna rola Leonarda DiCaprio, Jennifer Connelly no i oczywiście Djimon Gaston'a Hounsou. Myślę, że nie ma co porównywać tego filmu do innych ponieważ jest to w pewnien sposób unikat. Film genialny, nie mogę się doczekać kiedy będe mógł go zobaczyć powtórnie na wielkim ekranie. Miód i cud. Polecam gorąco!
@k0zioleq
od kilku dni można już znaleźć na napisy.org bądz napisy.info
Zgadzam się z przedmówcami. Mnie również Leonardo miło zaskoczył. Wcześniej nie byłam jego fanką, wkurzało mnie gdy mówiono, że jest boski, dla mnie był cukierkowaty. Tak teraz mogę go z czystym sumieniem dodać do listy moich ulubionych aktorów. Jego rola, najpierw w Infiltracji(swoją drogą świetny film;), teraz w Krwawym Diamencie (film również bardzo dobry, pozwala spojrzeć na świat inaczej, uświadamia)utwierdza mnie w przekonaniu, że będzie z niego aktor przez wielkie A. Może nawet na miarę Jacka Nicholsona. Życzę Leonardo Oscara. Brawo Leo!!:)
Sylwinka no nie przesadzajmy... Pochwalić go możemy za 2 role w tegorocznych filmach, ale nie porównujmy go raczej do takich gwiazd jak Jack Nicholson. Do niego jest mu bardzo daleko i zawszę będzie... Nie zmienia to jednak mojego przekonania, że to właśnie jemu dał bym nagrodę Oscara.
Andrzejek napisałam "może", co nie znaczy, że Nicholsonowi dorówna. W każdym bądź razie jest na dobrej drodze, by tak się stało:)
A ja troche ostudze wasze dobre opinie, ja sam liczyłem na 9 a daje 7. Film jest dobry, ale nie rewelacyjny, potrafi sie dłuzyc. Napewno jestem zadowolony z Leonardo Dicaprio, swietny akcent i wogule jest bardziej meski niz kiedys. Piekne zdjecia ale ja uwazam ze nie ma co chwalic za to twórców bo to dzieło natury, nie sposób ja tak uchwycic by nie była piekna, sama fabuła tez niezła. Ale znowu jest to film o wojnie który ominoł brutalne sceny by zanizyc kategorie wiekowa, pokazano w prawdzie smielej niz w innych filmach przemoc stosowana przez dzieci ale juz rozerwanych od rakiet i granatów sie boja pokazac, nie jestem zadnym sadystom, wiem ze ten film miał poruszac widza tym okrucienstwem i dlatego nie powinno sie go ułagodniac bo rzeczywistosc jest krwawsza.W starym filmie pola smierci dawanym ostatnio w gazecie smierc pokazano drastyczniej a napewno dzis mamy leprza technike bo to pokazac minimum tak samo, to poprostu decyzja twórców by film był jaki jest, moim zdaniem błendna. Ale film jest dobry i i tak go polecam, ma u mnie prawie 8 ale jednak prawie. Ogulnie niechcacy przeczytałem co sie dzieje na koncu filmu bo jeden duren napisał to w opiniach na temat filmu na stronie silverscreen i pewnie dlatego nie ogladało mi sie go tak dobrze jak wam bo znałem koniec(Choc w sumie miałem nadzieje ze moze ktos sobie to wymyslił i nazlosc wpisał ale to sie jednak sprawdziło)