PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33176}
7,4 1,9 tys. ocen
7,4 10 1 1944
6,5 4 krytyków
Książątko
powrót do forum filmu Książątko

ocenił(a) film na 8

Ciekawa jestem w jakim hotelu był kręcony film. Może ktoś wie?

ocenił(a) film na 7
mota

Też mnie to interesowało. Trochę poszukałem i oto proszę, znalazłem. Film był kręcony w Krynicy-Zdrój w hotelu Patria. Obiekt stoi po dziś dzień i nadal pełni swoją funkcję.

ocenił(a) film na 8
gocek87

Pięknie dziękuję. Znalazłam trochę fotek http://www.eholiday.pl/noclegi-ex7945-galeria.html#xtabs Teraz już nie wygląda tak elegancko :(

ocenił(a) film na 7
mota

Niestety. Może gdyby pozostał w prywatnych rękach wyglądałby inaczej. Sądzę, że i tak dobrze, że nie został przebudowany. Na zdjęciach widać marmury, piękne schody i recepcje. Dziś się tak nie buduje. Znalazłem jeszcze, że hotel zbudowano w 1933 roku, czyli na 4 lata przed premierą filmu. Podobno był to obiekt na miarę najlepszych hoteli alpejskich w tamtych czasach i najnowocześniejszy w kraju. Niesamowity jest klimat tamtych lat :)

ocenił(a) film na 7
mota

Aha. I jeszcze jedno. Polecam wejść na stronkę http://www.audiovis.nac.gov.pl/ i w wyszukiwarce w pisać "hotel patria" :)

ocenił(a) film na 8
gocek87

Bale, wybory miss, artyści - w latach 30 musiało być tam wspaniale. Jeśli kiedyś będę w Krynicy-Zdrój na pewno tam zajrzę. Może uda mi się poczuć w powietrzu choć odrobinę z tamtej atmosfery :)

gocek87

Pensjonat "Patria" był jednym z najlepszych hoteli w Polsce w latach 30. Nocowała tam królowa Holandii- Julianna, a sam hotel należał do Jana Kiepury

nowotworek123

Do Kiepury a to ci dopiero, nie przyszło by mi to do głowy....
A tak w ogóle to zauważyłam że wymienili okna przy recepcji i tamtejszą lampę :) tak mnie tylko zastanawia nie wiem... ale wzór na recepcji tzn. na marmurze jest jakiś inny niż w filmie, może ktoś się zdziwi że na to zwróciłam uwagę ale ja lubię zwracać ją na szczegóły. Nie wiem czy tu chodzi o jakość filmu czy po wojnie odświeżono w pewien sposób marmur tak że ma teraz inny wzór... nie jestem specjalistą w kamieniarstwie ale innej przyczyny nie widzę. Ale za to podłoga w sali jest taka sama...

777temida

Gdy tak oglądam zdjęcia tych wszystkich "wyższych sfer" siedzących przy stolikach to tak sobie myślę że jedyny minus tamtych czasów to był taki że byle chłop ze wsi nie mógł sobie pozwolić na to by tam wśród nich zasiadać, z drugiej jednak strony i teraz tak jest tylko standardy podniesiono np. przeciętny Polak nie zagości w jednym z 5 gwiazdkowych hoteli dajmy na to w Dubaju a taki Kulczyk już tak...

777temida

a przy projekcie hotelu pracował mąż Jadwigi Smosarskiej. zamierzam się wybrać do niego na pobyt uzdrowiskowy, ale cóż, to już zdecydowanie nie to samo ...

777temida

to fakt, wzór w filmie jest w w przeciwną stronę. byłam ostatnio pierwszy raz w patrii i też zauważyła, że na półnietrze tam gdzie sa stoliki przy chromowanej balustradzie zrobili scenografie w filnie bo zasłonili wejścia do wind , schody na piętra i okna. nie wiem jednak jak zrobili dodatkową balustradę marmurowa na półpietrze przy schodach z parteru, bo w rzeczywistości tego tam nie ma ? tez wzór marmuru na opładzinach przy recepcji i przy filarach na półpietrze jest inny w filmie i w rzeczywistości. chyba musieli jakąś doatkowa scenorgafię robić. bo patrzyłam na nielicznych zdjęciach przedwojennych i tam jest tak ja teraz.