Księga dżungli

The Jungle Book
2016
7,0 53 tys. ocen
7,0 10 1 52941
6,8 34 krytyków
Księga dżungli
powrót do forum filmu Księga dżungli

Plakat dosadnie pokazuje jak dogłębnie twórcy zaznajomili się z indyjską przyrodą.

wrogumiastbram

To jest ironia? ;)

ocenił(a) film na 7
wrogumiastbram

Tak pomijając oczywistą ironię - film wygląda jak wygląda, bo zdecydowano się na bajkową konwencję, stąd też dżungla została stworzona w komputerze a nie w studiu. Ale de facto o pewne szczegóły zadbali, np. King Louie nie jest już orangutanem, które w tamtym rejonie nie występują, a gigantopitekiem, który pasuje geograficznie oraz do baśniowej konwencji (jako że wymarły dość dawno).

rozkminator

No tak, ale raczej Baloo nie powinien być niedźwiedziem brunatnym, chyba, że czegoś nie wiem.

ocenił(a) film na 7
wrogumiastbram

A nie mam pojęcia, myślałem że chodzi ci o roślinność ;P

rozkminator

W indiach żyją wargacze, takie jak ten po lewej (był w moim awatarze od początku mojego konta na filmwebie), disney mógłby na to wpaść. Aczkolwiek ten pomysł z gigantopitekiem (notabene blisko spokrewniony z orangutanami) podoba mi się.

ocenił(a) film na 7
wrogumiastbram

Musisz chyba zdawać sobie sprawę, że dla 90% publiki to jest po prostu niedźwiedź? :P

rozkminator

Gigantopitek na serio?Myślałem że twóry po prostu poszli z fantazją i zrobili takiego troche przerośniętego orangutana.Co do Baloo to rzeczywiście mogli go przedstawić jako wargacza,ale idąc takim tokiem myślenia to miejsce wilków mogłyby zastąpić cyjony.

ocenił(a) film na 7
Dan15

Serio serio :D

ocenił(a) film na 8
wrogumiastbram

Warto przeczytać książkę. W oryginale Baloo był niedźwiedziem brunatnym i Disney raczej trzymał się oryginalnej wersji Rudyarda Kiplinga. Pamiętajmy, że jest to swego rodzaju fantasy, a nie film dokumentalny. ;)

Robby11

co za bzdury, dyskusja na temat poprawnosci politycznej czy przyrodniczej w bajce ahahahah

Robby11

No, skoro autor tak chciał, to faktycznie należy to uszanować.