PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614528}

Kto zabił kapitana Alexa?

Who Killed Captain Alex
2010
7,4 2,0 tys. ocen
7,4 10 1 1964
8,3 3 krytyków
Kto zabił kapitana Alexa?
powrót do forum filmu Kto zabił kapitana Alexa?

Podczas oglądania tego wspaniałego filmu na zajęciach nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Czy oglądałem nieuważnie, czy może rzeczywiście sprawa pozostaje nierozstrzygnięta i reżyser postanowił pozostawić widzów z tą zagadką?

ocenił(a) film na 9
Hutnik_HKS

To zapewne film z niedopowiedzeniem. I wydaje mi sie, że Alex sam się zabił. W sumie to był film, w którym nawet jeśli jesteś skupiony to i tak zgubisz wątek. Ale sceny akcji to arcydzieło :D

Hutnik_HKS

Tiger Mafia zabiła Alexa

Hutnik_HKS

Cza było nie grać a cymbergaja.

czoper62

"w" :)

ocenił(a) film na 9
Hutnik_HKS

You killed Captain Alex :D

ocenił(a) film na 10
Hutnik_HKS

dobrze, przyznam sie, ja zabilem kapitana alexa, ale przez przypadek

ocenił(a) film na 5
Hutnik_HKS

Ostatecznie film nie wskazuje palcem winnego i nie wiadomo kto zabił, wiadomo tylko jak jego śmierć wykorzystano, co może być tropem do wskazania tego gościa, co przed telewizorem ogląda wiadomości - to jakaś wielka szycha i z wojska. Śmierć Kapitana Alexa była katalizatorem rozgrywek politycznych wojska, które wykorzystało jego śmierć, by rozprawić się z lokalnym watażką-war lordem i cynicznie doprowadzić do stanu wojennego w mieście :(

Oczywiście równie dobrze mógł być to przypadek i broń wystrzeliła sama, ewentualnie dostał rykoszetem, zabłąkaną kulą, gdy ludzie Tiger Mafii bili się z dwoma komandosami.

Wszystko to jednak pokazuje, że reżysera wizja była świadoma: Afryka to chaos, konflikty i walka o władzę, a do rozpoczęcia walki potrzebne są preteksty.

ocenił(a) film na 8
Hutnik_HKS

Musisz obejrzeć "Bad Black" żeby się dowiedzieć (kolejna część z 2016 roku)