PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=207875}

Kult

The Wicker Man
2006
5,0 27 tys. ocen
5,0 10 1 27263
2,9 8 krytyków
Kult
powrót do forum filmu Kult

Może nie jest jakiś wielce wybitny, ale na tak niską ocenę jak 4,9 moim skromnym zdaniem nie zasługuje

PotC_Fan

Musze ten film w całości obejrzeć na spokojnie. W TV trafiłem na film w połowie i w dodatku oglądałem go "jednym okiem", ale wydawał mi się intrygujący. Ocena na FW tym bardziej mnie zaintrygowała...

ocenił(a) film na 6
PotC_Fan

Moim równie skromnym zdaniem również ;) Problem polega na tym, iż wielu oczekiwało horroru, a ja zabrałem się za ten obraz, nie wiedząc, co przedstawia i czym on jest. Elementów horroru nie ma w nim żadnych, można przewidzieć zakończenie, ale trudno dostrzec w nim jakieś kardynalne błędy, a ponadto tworzy odpowiedni klimat i nawet zaangażowałem się emocjonalnie, stąd wysoka ocena. W "Kulcie" nie ma porywającego aktorstwa, lecz ogólnie rzecz ujmując - trafił w moje gusta, podobnie jak głośniejsza "Wyspa tajemnic" Scorsese. Wspaniale znaleźć się przez krótki czas tam, gdzie nie obowiązują prawa cywilizacji współczesnej.

Mr. President1

Popieram '',)

Mr. President1

Akurat ja nie oczekiwałam horroru , a jedynie dobrego filmu, który przypomni mi, dlaczego kocham kino - nie wyszło. ;) Mizerny film, zupełnie mnie nie zaciekawił i rozumiem, że są "gusta i guściki", lecz ten film... po prostu nie należy do produkcji wysokich lotów.

ocenił(a) film na 1
Mr. President1

Ten film jest kompletnym nieporozumieniem bo: śmieszny a nie straszny, Nicolas Cage który jak zwykle gra jak drewniak, fabuła nie trzyma się kupy, z całego tego filmu łatwo jest wybrać sceny które są po prostu klasykiem komedii : kradzież rowerka, prawy sierpowy w twarz laski (+ kopy z półobrotu), teksty "How'd it get burned" i "Bees not the bees" + mimika i wrzaski Nicolasa, albo to jak siedzi na ławeczce i potem z dramatyczną muzyką okazuje się że trzyma tą dziewczynę. Ogólnie nie jestem zły, że powstał bo to jest klasyg kiczu i za to go lubię.

ocenił(a) film na 7
Mr. President1

Nieee, no stwierdzenie, że nie ma w nim żadnych elementów horroru, to duża przesada, ale to prawda, że i zakwalifikować go do tego gatunku jest ciężko.

ocenił(a) film na 7
PotC_Fan

Też tak uważam, kostiumy i sceneria były świetne.