PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4416}

Kwiat kaktusa

Cactus Flower
1969
7,2 1,2 tys. ocen
7,2 10 1 1153
7,5 4 krytyków
Kwiat kaktusa
powrót do forum filmu Kwiat kaktusa

Filmu niestety nie oglądałem, ale uważam, że każdy film z Walterem Matthau'em może być naprawdę wyjątkowy i kapitalny, a przede wszystkim śmieszny. Cóż mogę więcej napisać - wystarczy obejrzeć takie filmy, jak "Najlepszy kumpel" czy "Dziwna Para 2", że już nie wspomnę o obu częściach "Tetryków" - filmy z jego udziałem są pierwsza klasa normalnie. Tak więc polecam ten film, mimo że sam nie oglądałem, ale zamierzam to uczynić, jak tylko znów będzie w telewizji.

underground73

sam aktor nie tworzy filmu. czasem możemy podziwiać rewelacyjną grę aktora/ aktorki w całkiem przeciętnym filmie. Wszystko zależy od tego, jaką wizję ma reżyser, jaki jest scenariusz, muzyka, czy montaż. Co do tej produkcji, to akurat masz rację, ale tu zdecydowanie najmocniejszym punktem w obsadzie jest młodziutka Goldie Hawn- zasłużony Oskar bez dwóch zdań- oraz Ingrid Bergman.

ocenił(a) film na 8
Purplecuckoo

Tak, film oglądałem dużo później (zwróć uwagę na datę mojego posta). Osobiście podobał mi się, z lekkim poczuciem humoru, ale i nutką dramatu. Obecnie też niewiele z niego pamiętam, ale widzę, że oceniłem dość wysoko. Racja, że aktor nie tworzy filmu - zdarza się wiele słabych filmów, np. z Nicolasem Cagem. No ale to już jest czasami też kwestia gustu i popularności danego filmu. Często mam tak, że oglądam rzekome "arcydzieło", a film uważam za denny. Z kolei wiele produkcji niskobudżetowych uważam za rewelacyjne (np. "Honor zabójcy", "Cyber-strefa", "Misja sprawiedliwości" i wiele innych).

underground73

data faktycznie nie wczorajsza :) Cage nie tworzy obecnie dobrych kreacji. to jest raczej wina płytko napisanych postaci i tego, jakie produkcje sobie wybiera- głównie kino akcji, które, nie okłamujmy się, z reguły nie wymaga aktorstwa z najwyższej półki.
Co do popularności filmu, to moim zdaniem błędem jest kierowanie się nawet wysoką oceną popularnego filmu. Na ambitnym kinie nigdy nie ma kompletów na salach. Kino popularne- mainstreamowe- jest zuniwersalizowane, takie, aby spełnić oczekiwania i gusta jak największej liczby widzów. Jeśli mamy specyficzny gust filmowy, takie kino nigdy nie będzie dla nas atrakcyjne. Już lepiej się kierować reżyserem, scenarzystą, obsadą, gatunkiem. To zapewnia większą szansę na to, że film będzie w naszym guście :) Niskobudżetówki, jak i kino autorskie, offowe są zdecydowanie bardziej interesujące i niezależne i wolne od obowiązku zarabiania pieniędzy, który jest priorytetem w przypadku kina popularnego.
Także dla mnie atrakcyjność filmu jest odwrotnie proporcjonalna do ilości głosów na IMdb/ widzów w kinie.
pozdrawiam :)