PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1020}

Lśnienie

The Shining
1980
7,8 431 tys. ocen
7,8 10 1 430684
8,5 98 krytyków
Lśnienie
powrót do forum filmu Lśnienie

Film nie przetrwał próby czasu. Kompletnie nie wiem jak można go cenić jako horror. Jest
żałośnie śmieszny. Te wszystkie niby-straszne akcje wywoływały u mnie jedynie śmiech.
Strach może wywoływać jedynie powierzchowność żony filmowego Jacka. Nicholson fajnie
zagrał, ale nic nie jest w stanie uratować tego filmu - strasznie słabego. A materiał był taki
świetny!! Gdyby reżyser trzymał się ściśle książki Kinga, to film wypadłby nie tylko
straszniejszy, ale i ambitniejszy.

ocenił(a) film na 8
Havard

indiański cmentarz, "czarnuch z zewnątrz", samochodowa opowieść o kanibaliźmie, uczucie dejavu Jacka, choroba psychiczna, tytułowe lśnienie (choć może poprawniej byłoby użyć l.mnogiej) końcowe zdjęcie, izolacja, paranormalia zakazanego pokoju, labirynt (i spojrzenie Jacka gdy patrzył na jego plan), itp itd... droga alko55 nikt ci pewnie tego filmu obiektywnie nie rozszyfruje:)

osobiście film mi się podobał, postać Wendy fajnie współgrała z tym dziwnostrasznym klimatem, widocznie podkreślanym przez melodie, dźwięki, trzaski i huki; dobra gra aktorska Nicholsona no i to byłoby tyle. Chyba największą zaletą filmu jest poszukiwanie jego ukrytego znaczenia, 7/10 pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
thekub

Tez tak uwazam. W ksiazce, jak dla mnie, bylo wszystko jasne, od poczatku do konca, moze dlatego milosnicy prozy Kinga tak ten film atakuja... Pozdrawiam