PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241959
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Zastanawiam się czy ten film nie jest pewnego rodzaju głębszym spojrzeniem na ludzkie życie, jego pozazmysłową sferę. Może ten świat który w filmie widzi Ofelia, nie jest wytworem jej wyobraźni, ale istnieje naprawdę, obok tego który zwykliśmy nazywać realnym światem, a my go po prostu nie dostrzegamy, czy wręcz nie chcemy dostrzec. Chodzi mi o świat w którym też w jakiś sposób istniejemy, lecz nie jest on dostrzegalny zmysłowo, możne wyczuwalny w jakiś sposób, a w filmie zobrazowany za pomocą pewnych wyobrażeń, przenośni. Oba światy się tu przenikają, nawzajem wpływają na siebie i obydwa wpływają na to jak toczy się życie głównej bohaterki. W tych baśniowych opowiadaniach narratora i Ofelii jest sporo swojego rodzaju mądrości o człowieku, jego naturze.
Film jest w pewnym sensie malowniczy, poetycki, choć pokazuje wiele okrucieństwa, cierpienia, ale i pięknych pragnień człowieka.

ocenił(a) film na 8
melancholik

No proszę, pan idealista:) Film obdziera rzeczywistość z idealizmu. Tak jak już pisałem w innym komentarzu, rzeczywistość jest brutalna, a prawda nie jest piękna, ale czarna. Chociaż na siłę można się trzymać nawet takiej interpretacji jaką przedstawiłeś.

David_Ames

Myślę, że film celowo zawiera subtelne elementy, które pozwalają się jej trzymać, mimo przytłaczającej brutalnej rzeczywistości.

melancholik

może każdy z nas jest ofelią, może wielu posłuchało i nie weszło do labiryntu bo "mogą się zgubić", może go nie zauważyli bo nie wiedzieli gdzie patrzeć? ;)

może wszyscy zapomnieli o obietnicy nieśmiertelności wypływającej z istnienia róży na szczycie góry?

może po kątach świata czają się ludzie którzy nie przeszli prób i nie mogli wejść do podziemnego królestwa?

dobra dalej nie lece bo zmieni się to w iluminackie pieprzenie ;p