PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241962
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Na film miałem iść do kina, zbierałem się by go obejrzeć, obejrzałem niedawno. I mam bardzo sprzeczne uczucia.
Po pierwsze, film jest momentami agitką, del Toro nie kryje się z lewackimi poglądami, podaje to mało subtelnie, wręcz niestrawnie. Motyw romantycznych komunistów jest niebywały, podział rysuje się niczym we władcy pierścieni. A mówimy o najbardziej śmiercionośnej ideologii w dziejach ludzkości.
Kolejnym czynnikiem wpływającym na obniżenie oceny jest nierówność filmu. Niektóre sceny ciągnęły się jak flaki z olejem(choć flaki to pyszna sprawa).
Na pewno plusem produkcji jest możliwość interpretacji, bardzo lubię takie filmy. Dodatkowo świetnie zostały wykreowane te wszystkie stwory, a potwór z oczami na rękach był niesamowicie odjechanym motywem.
Film miał możliwość być bardzo dobrym- niestety wyszła przemielona politycznie średniawka.

ocenił(a) film na 5
MeLegia

Ja też mam mocno mieszane uczucia. Film nie był zły, ale... jakoś do mnie nie do końca przemówił. Bardzo podobnie było z Sierocińcem - tylu ludzi go wychwalało, a dla mnie był średni.
A dodam, że bardzo lubię hiszpańskie kino.

użytkownik usunięty
MeLegia

Za to Disney był antysemitą, też nie za dobrze (żeby nie powiedzieć okropnie) się to kojarzy. To był jego film i mógł w nim zawrzeć to co chciał. Wielu osobom może się to nie podobać, ale taki jest świat. Co do scen to nie znam ani jednego filmu, który byłby dla każdego "równy". Zawsze znajdzie się ktoś, komu jakieś sceny się ciągną.

ocenił(a) film na 4

Abstrahując od tego że wplątując historię w film uczciwość wymaga oddania cokolwiek prawdy... przeczytaj swoją wypowiedz i zastanów się co wniosła do tego tematu.