PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241962
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Coś brakło. 

ocenił(a) film na 8

Widzę, że nie pozostaję jedynym widzem, który po oglądnięciu tego filmu odczuł pewien, niedosyt, brak elementu, który mógłby spowodować,że Labirynt Fauna zostałby przeze mnie zakwalifikowany do grupy 'wybitnych'.
Najdziwniejsze jest to, że nie wiem tak na prawdę czym jest to spowodowane. Świetne połączenie dwóch światów, dobra gra aktorska oraz zdjęcia, scenariusz również bardzo dobry i nie przesłodzony, a mimo to... coś umyka.
Chyba chciałbym od tego filmu więcej nacisku na świat baśniowy, aniżeli front wojskowy i życie osobiste bohaterów. Fenomenalne wątki magiczne związane z faunem (którego de facto 'pokochałem', gdy tylko się pojawił), które troche chyba jednak nie wykorzystały swojego potencjału.
Drugim minusem, którego mógłbym się doszukać jest trochę głupota głównej bohaterki. Nie rzucajcie się na mnie, proszę - wiem , że to dopiero dziecko, ale wątek ze zjedzonym winogronem spowodował na mojej twarzy wyraz 'oj ty głupia dziewczynko' i troszkę tym samym scenariusz lekko opuścił loty.
Tak czy inaczej 8/10 to też chyba nieźle. Pewnie wrócę do tego filmu kiedyś, może wtedy docenię bardziej to, czego nie doceniłem tym razem i podwyższę ocenę.