PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241959
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Dla mnie jeden z tych waznych w zyciu filmów. Pierwszy raz nie moglam ogladac. Jak wielka sile
ma identyfikacja. Aż boli czasem, że inni nie czują jego wyjątkowości. Film o życiu dziewczynki, w
świecie realnym tak trudnym, że dziewczynka ucieka w świat fantazji. Świat istniejący w jej głowie,
tak bardzo miesza się z tym realnym, że ona już nie jest w stanie widzieć między nimi granicy. To
film o bardzo trudnym życiu dziecka, o samotności i sposobie poradzenia sobie z tym trudem. Dla
mnie film jest hołdem dla osób, które doświadczyły takiego dzieciństwa. Film dla widza, ma
smutne zakończenie, ale dla dziewczynki szczęśliwe. Wiele bardzo cierpiących i żyjących w
ciągłym strachu dzieci marzy o śmierci jako wybawieniu. Film może przerażać, ale mnie raczej
rozczula. Dla mnie jest piękny, ale trudny.

ocenił(a) film na 10

Niewątpliwie jeden z najpiękniejszych filmów, ever.

To jest film fantasy i nigdzie wprost nie jest powiedziane że to "świat istniejący w jej głowie", tak to może odebrałaś indywidualnie, ale reżyser zostawia nam na końcu wybór i tylko od nas i od naszego osobistego odbioru zależy którą wersję wybierzemy. Ja na przykład wybrałem takie zakończenie, że cała ta historia była prawdziwa, może to i naiwne ale dlaczego nie? Mimo mojego wyboru na pewno nie starał bym się nikomu wpoić mojego toku rozumowania i zarzucać komuś że "nie czuje jego wyjątkowości".

użytkownik usunięty
widzialemwszystko

całkowicie się z Tobą zgadzam, powyższy opis jest moją interpretacją, do której po prostu mam prawo
"aż boli że inni odbierają go inaczej" nie jest zarzutem do innych, tylko opisem własnego bólu
być może za mało precyzyjnym

tego jaki jesteś wspaniały i czego Ty byś nie zrobił a ja robię, nie chce mi się komentować :) radzę czerpać radość z bycia sobą, a nie porównywania się z innymi

Nigdzie nie zaznaczyłem, że jestem wspaniały ale jeśli tak uważasz to dziękuję. Jeżeli źle sformułowałaś wypowiedź za pierwszym razem nie miej mi za złe że wyciągam z niej złe wnioski. W końcu po to oboje poświęcamy swój czas na tym forum aby dzielić się spostrzeżeniami i opiniami, nie miałem najmniejszego zamiaru Cię atakować, jeżeli tak odebrałaś moją wypowiedź to szczerze przepraszam.