PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241975
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Właśnie jestem po oglądnięciu tego filmu i nie mam pojęcia co o nim myśleć ? Totalne dno ? 1/10 ? Czy arcydzieło samo w sobie ? 10/10 ? Jednakże już moją ocenę pomijam, gdyż oceniam nie tyle fabułę co oddźwięk na widza, czy dało się oglądnąć go nie zasypiając (czy dany film wciągnął widza w przedstawiony świat), grę aktorów, reżyserię, itd, itp.... Pytanie moje - kluczowe - jest jednak inne: jaki jest morał, ukryty sens tego filmu ??

ocenił(a) film na 9
Kilian18

widząc słowo "oglądnięciu" polecam Ci nie ocenianie i nie zadawanie pytań retorycznych jak krytyk filmowy, bo wypowiedź trąci naciąganym intelektem.
O.o'

ocenił(a) film na 8
bloodlikevine

sprawdzałem ze słownikiem, bo też miałem wątpliwości. Tb radzę to samo :))

ocenił(a) film na 9
Kilian18

ale ja Ci misiu kolorowy nie powiedziałem, że takiego słowa nie ma :) ja doskonale wiem o jego istnieniu. Tutaj chodzi o to, że Twoje zdanie jak i użycie tego słowa w akurat TYM zdaniu jet niepoprawne językowo. Korepetycje z j.polskiego 30 zł godzina / kompromitacja wśród użytkowników - bezcenna ;)

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 10
bloodlikevine

nieocenianie, niezadawanie :]

ocenił(a) film na 7
Kilian18

Jak dla mnie to nie jest film fantasy tylko opowieść o ucieczce udręczonej dziewczynki w fantazję ze świata pełnego okrucieństwa i przemocy. Dramat psychologiczny, nieco zbyt dosłowny i pozostawiający mało dla wyobraźni ale spoko. Spogląda też na przedstawiony okres z feministycznego punktu widzenia, przedstawia same umęczone przez mężczyzn kobiety i do czego to prowadzi.

aliensavage

Oglądałam ten film i powiem, że nie jest on dla mnie. Tytułowy faun i labirynt nie pojawiali się za często, a chyba właśnie o to miało chodzić sądząc po tytule. Jak dla mnie za brutalny, ale wzruszający. Denerwuje mnie jeszcze polski lektor w filmie. Na początku kompletnie nie mogłam się przyzwyczaić. Mówił jakoś tak cicho i czasami nie rozumiałam słów. Ocena 4/10.

ocenił(a) film na 9
Ola390

pełno symboli- jak dla mnie próba poświęcenia dziecka jest analogiczna do próby abrahama; film zakorzeniony głębiej niż tylko w ludzkiej wyobraźni

ocenił(a) film na 9
Ola390

4/10?
Cztery to ujdzie tak?

Ciekawa jestem jakie filmy oceniłaś na 9, domyślam się co prawda.
Film to majsterszty, inteligentni mogą ten film interpretowac na wiele sposobów.
A morał?
W tym filmie poruszono niejeden wątek więc jednoznacznego morału nie ma.
Partyzantka to raz.
Dziewczynka, która ucieka od świata to dwa.
Podle traktowane kobiety to trzy.
Można dorzucic jeszcze tego kapitana- nie pamietam jak się zwał.

Fil naprawdę dobry, ale po obejrzeniu nastrój depresyjny.

ladyanna_filmweb

To po prostu nie jest film dydaktyczny nie musi być w nim morału.

Kilian18

Ten film jest wstrząsający przede wszystkim dla takich małych dziewczynek jak Ofelia, czy też dorosłych już marzycieli...
Przygotowujesz się na bajkową opowieść i naprawdę nie spodziewasz się tego co tam się wydarzy. Tak było w moim przypadku, kiedy przed laty bliska osoba polecała mi go obejrzeć.
Na świecie jest mnóstwo marzycieli, spojrzenie na sprawę z właściwej perspektywy może ukazać im właśnie, że czasami dążą do samozagłady. Odcinanie się od rzeczywistości w dzisiejszych czasach jest bardzo popularną metodą na życie, film w drastyczny sposób pokazuje czym może się zakończyć. To jedna z możliwych interpretacji filmu. Druga, to ukrywanie się przed złym światem tworząc swój własny, o tę zapewne chodziło twórcom filmu, o pozostałych nie piszę, ponieważ wyżej już ktoś to zrobił.