Trzeba na takie filmy patrzeć metaforycznie, nie ma jednej odpowiedzi na wszystkie pytania. Filmy jak ten należy samemu sobie interpretować, a tak naprawdę każda interpretacja będzie dobra. Jest to, bowiem uwarunkowane od danego odbiorcy, od tego jak się patrzy na oglądany obraz. Jeżeli ktoś niczego w nim nie odkrył, czy też nie zrozumiał, to wtedy naturalnie, że mu się nie spodoba. Uzna to bzdurę czy też dno. Jeżeli jednak dostrzeże się w nim coś, czego na pierwszy rzut oka nie widać za przysłaniającą go zasłoną, wtedy spojrzy się na niego z innej perspektywy, nawet niezależnie od tego czy sprawi to, że się go polubi czy też nie. Dlatego właśnie filmy tego typu mają niewiarygodną siłę. Podobnie ma się ta sprawa np. z poezją. Jeżeli jakaś osoba nie pojmie zawartego między wierszami sensu, to przyjmie takie coś jako bełkot i nie weźmie tego więcej do ręki. Jeśli natomiast z jakiejś przyczyny zechce przeczytać to uważnie z pewnością zapadnie jej głęboko w pamięci. Osobiście uważam, że jest to przykre, że tutaj na filmwebie krytyka takich dzieł odnosi się prawie wyłącznie do brutalności czy efektów specjalnych. W takich kategoriach można oceniać filmy akcji a nie tego rodzaju kino. Wychodzi na jaw jak dużo osób tutaj zna sie na kinie.
Słuszna uwaga.. Myśle, że ludziom poprostu nie chce się zastanawiać nad sensem filmu, bo są przyzwyczajeni do innych, nad którymi nie trzeba główkować.. kiedy trafia sie natomiast taki film to lecą po powierzchni.. nie wchodzą w głębie. Ale spoko myśle, że jest naprawde dużo wiary, która zna sie na kinie i odkryje prawdzimy sens tego filmu:)
dolaczam sie. w dzisiejszym swiecie ludzie zbyt latwo wypowiadaja swoje sady. denerwuje mnie bezsensowna krytyka
Zacytuję Twoje słowa "Osobiście uważam, że jest to przykre, że tutaj na filmwebie krytyka takich dzieł odnosi się prawie wyłącznie do brutalności czy efektów specjalnych."
Zgadzam się z tym stwierdzeniem i dlatego chcę się podzielic "czymś" w rodzaju recenzji, dlatego uzyłam słowa "czymś", bo ten tekst który przeczytałam na temat odebrania filmu jest tak bardzo odmienny od innych interpretacji...
poczytajcie naprawdę warto! http://www.taraka.pl/index.php?id=labikobieini.htm