Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 242444
7,7 50 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Film przegrywa niestety prymitywną fabułą. Bohaterowie są albo źli, albo dobrzy, wszystko jest przerysowane i wyraźne jak w filmie dla dzieci. A do tego dochodzą okrutne sceny, przemoc i krew. Są też skrzywione potwory, zniekształcone kreatury, robale i trzeba przyznać, naprawdę przerażające. Film jest niewywazony i właściwie nie wiadomo kto ma być odbirocą. Do tego jak wisienka w torcie razi trywialna pointa. Sama nie wiem co mysleć.

Natomiast scenografia jest naprawdę spoko. :-)

ocenił(a) film na 9
remqm

"Bohaterowie są albo źli, albo dobrzy" - czyli zupełnie jak w baśniach Andersena... :)

NYPD

dziwne, akurat w bajkach Andersena bylo zroznicowanie.
Np. postac Cyganki w " krolowej sniegu" - ani dobra, ani zla. Byli zroznicowani, dobry Kai bywal wredny dla Gerdy, ludzie byli glupi czy obojetni.
Za latwo to sobie robisz

ocenił(a) film na 9
remqm

Dla mnie naprawdę bardzo dobry film. To, że ktoś nastawił sie na ckliwą, wygładzoną bajkę dla dzieci i się rozczarował to nie oznacza, że film jest zły. Tak właśnie wygląda baśń - prawdziwa baśń a nie to co serwują nam w większości filmów. Nie jest to wygładzony, poobcinany i ocenzurowany film. Ja jakoś nie mam problemy z określeniem odbiorców jest to film dla starszej widowni.
Fabuła, nie była wcale tak prymitywna do tego podzielona była na dwa biegnące równolegle, częściowo krzyżujące się wątki, które mimo wszystko nie mają na siebie aż tak wielkiego wpływu.
Do tego pokaż mi baśń, która nie jest przerysowana, weź pod uwagę np. baśnie braci Grimm, które teraz wydają się przecież takie brutalne. Co do brutalności weź też pod uwagę, że ten film (nie wiem czemu nie tutaj) figuruje częściowo jako horror.
Jak dla mnie film 9/10

Qrchac

Zgadzam się z przedmówcą w każdym słowie, które napisał. Jestem fanem baśni i fantastyki głównie książkowej, ale ten film naprawdę przypadł mi do gustu 9/10!

ocenił(a) film na 4
KAD

A mnie się po prostu wydaje, że ten film jest metaforą( przenośnią dla nie wtajemniczonych:)