PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241977
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Czytając posty większości osób, stwierdziłam, że wiele z nich nie rozumie tego filmu. Dla niektórych jest to albo głupi, bezsensowny film albo brutalny i żałosny. Film według mnie jest naprawdę dobry. Przedstawia prawdziwe życie, które miało kiedyś miejsce. Pełne bólu i okrucieństwa. Przedstawia również śwait baśnowy do którego wkroczyła dziewczynka majać nadzieję, że w końcu zapanuje pokój. Otrzymała test w postaci 3 zadań, aby sprawdizć jak bardzo jej na tym zależy. Można by powiedzieć, że samym faunem był Bóg. Dla mnie film jest naprawdę rewelacyjny. Gorąco polecam.

ocenił(a) film na 10
x_y_z

zgadzam się (; wreszcie ktoś, kto odebrał ten film podobnie. też mam wrażenie, że ludzie szufladkują go bez głębszego zastanowienia. a w nim jest coś więcej niż zwykła brutalność czy efekty specjalne.

x_y_z

W tym filmie jest magia która jest tak nam ( jak Opheli ) potrzeba by uchronić się od mroczności codziennej egzystencji...

ocenił(a) film na 10
x_y_z

ja takze takze tak uwazam ;)film byl wspanialy co prawda byl troche brutalne, ale przedstawial prawdziwe zycie...naprawde film mnie oczarowal;)i troszke zimny pot mnie "zlal":P gdy ten potwor z oczami na dloniach gonil Ofelie...uu bylo troszke grozy...szkoda ze film konczy tak smutno, ale wkoncu dziewczynka trafila do swergo krolestwa i spotkala sie z rodzicami:):)co bylo bardzo wzruszajace:)fajnie tez ze ta sluzka Mercedes (tak sie chyba nazywala:P)zranila tego ojczyma Ofelii tym nozem to bylo dobre:P fajnie ze ona przezyla:):) jesli ktos nie ogladal filmu to rowniez go goraco polecam;):)...:)
aha i tak przy okazji to fajnie, ze ktos wkoncu dostrzegl piekno tego filmu:):)pozdrawiam Was:):):)

ocenił(a) film na 10
x_y_z

mi tez film bardzo sie podobal :) i polecam goraco go kazdemu. rzeczywiscie ma glebszy sens i trzeba sie wczuc ;]

ocenił(a) film na 10
x_y_z

film fajny i juz :D trzeba go tylko uwaznie ogladac i wczuc sie w klimat :)

ocenił(a) film na 9
lapinkoira

Niewątpliwie, film jest bardzo dobry :) Jednakże brakowało mi tam kilku elementów które, moim zdaniem, uczyniłyby go jeszcze lepszym. Przede wszystkim początek. Brakowało mi dłuższego wstępu do całego filmu, wprowadzenia - miałam wrażenie że pierwsze 15 minut to próba streszczenia 1/3 baśniowej historii Ofelii, akcja mnie troszkę przytłoczyła ale później sytuacja wraca do "normy". Druga sprawa to zakończenie. Ogólnie było dobre, nawet bardzo jednak moim zdaniem (i to podkreślam) lepiej byłoby opuścić ten fragment z powrotem Ofelii do jej królestwa. Fragment ten odrywa nas od rzeczywistości i próbuje przekonać, że świat jest jednak bajką w której nie ma cierpienia, a rzeczywistość jest tylko złym snem z którego i tak się obudzimy. Jednak są to tylko moje przypuszczenia bo gdyby wprowadzić wszystkie te zmiany w "Labiryncie" to na ekranie moglibyśmy zobaczyć całkiem inny film, więc niech zostanie jak jest ;)

Podsumowując: film uważam za świetny i polecam go wszystkim jako że przenosi nas w inny świat. Świat wielkiego bólu i okrucieństwa, ale i piękna i miłości, które mimo wszystko zawsze będą "na wierzchu".

ocenił(a) film na 10
x_y_z

Brawo brawo! No nareszcie ktoś myśli podobnie do mnie a nie krytykuje ten film ( bardzo wiele osób)... Co może robić dziecko w trakcie wojny? Uciekać do własnego pięknego świata w którym również istnieje brutalność bo cały czas nęka ją sytuacja kraju w którym żyje. Tylko widzi ją w bardziej baśniowy sposób. Wykonując 3 zadania chciała pokazać jak bardzo chce się uwolnić od tego realu w którym po części żyła. Również polecam film ( dla mnie zrobiony genialnie) ... ;)

mara9

dzięki za poparcie :)
a już myślałam, że posypią się negatywne komentarze na mój temat
pozdro

x_y_z

Film bardzo mi się podobał, zastanawiam się jednak czemu zdobył tyle nagród, a pachnidło które wydaje mi się lepsze tak mało:/

Pinezkaaa_2

"Pachnidła" nie oglądałam, ale chętnie bym sobie obejrzała.

ocenił(a) film na 10
x_y_z

ja jestem świeżo po i jak dla mnie ocena to 8/10 :) Bardzo dobry, jednak nie najlepszy... Troszkę przydługi, czasami widz się pogubi w fabule, jednak zakończenie i przesłanie - Cudowne :)

ocenił(a) film na 10
x_y_z

wśród moich znajomych słyszałam opinie, że 'za mało fantasy'-___-
po prostu nie miałam siły tłumaczyć im, o co w tym filmie chodziło... dla mnie 'labirynt fauna' to przepiękna opowieść, przyznam, że mocno mnie wzruszyła. oglądałam wersję z francuskim dubbingiem, co dla większości stanowiło wadę, ale mi było jak najbardziej na rękę, zwłaszcza, że uczę się tego języka ;)
pozdrawiam wszystkich, którzy odnaleźli w tym filmie coś więcej niż tylko bajkę o faunie ^^

ocenił(a) film na 10
karrrczoch

fajne dwie recenzje labiryntu fauna sa na stronie www.film.org.pl