PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241962
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Starałem się unikać wszelkich opinii. Nic tak nie potrafi rozczarować jak niewłaściwe nastawienie przed. Kto nie oglądał radzę nie czytać ;)

Tłem jest mało popularny temat hiszpańskiej wojny domowej w którą było zaangażowane i NKWD i faszystowskie Włochy czy III Rzesza. Historia jest jednak uniwersalna i mogłaby dotyczyć równie dobrze powojennej Polski, lub porewolucyjnej Rosji.

Wspaniała scenografia(oscar!) zarówna części rzeczywistej, przenoszącej nas do Hiszpanii lat 30-tych, jak i fikcyjnej.

Najważniejszy wybór Ofelii, poświęcenie siebie, może symbolizować wszystkich toczących nierówną walkę o sprawiedliwość i ich piękne ideały. Mercedes i dr Ferreiro poświęcają się sprawie wierząc w słuszność tego postępowania. Wróżki poświęcają siebie chroniąc Ofelię.

Magiczne jest powiązanie rzeczywistości z fikcją przez dziecię-korzeń. Roślinka przywraca zdrowie matce i przyczynia sie do tragedii płonąc w piecu.

Baśń zdecydowanie dla dorosłych, mocnych nerwów wymaga scena farmera zmasakrowanego butelką, odcinanie nogi, tortury jąkały czy okaleczenie kapitana przez Mercedes.

W całym filmie tylko jedna scena mnie rozbawiła: ropucha ze swoim jęzorem i jej śmierć poprzedzona wymiotem klucza.

Zdecydowanie polecam.

ocenił(a) film na 9
sten44

Prostuję pomyłkę, rzecz dzieje się w 1944 w kilka lat po wojnie.