dawno tak nie widziałam beznadziejnego i nudnego filmu...przereklamowany ....myślałam ze będzie więcej fantasy zaprezentowane....tragedia..strata czasu kompletna...4 brutalne sceny ...ale wzruszający koniec...życzę cierpliwości w oglądaniu...
rotfl! to niemialby byc ani film fantasy ani w 100 p dramat wojjenny mal miec orginsana fabule rotfl
mi sie osobiscie spodobal 8/10
i nie oczekiwalem brdzo wielu elementow fantasy bo to mialo byc cos orginanego i trudnego do sklasyfikowania nc
Właśnie takie są efekty jak ludzie skuszeni przez reklamę idą na film, oczekują czegoś innego i się zawodzą! Zaraz, zaraz tylko czy to jest wina tego filmu czy ich? Odpowiedzcie sobie sami, film swoją odpowiedź w kwestii własnej wartości już udzielił. Dostrzeże to każdy kogo możliwości interpretacji i oceny rozwiją się wprostproporcjonalnie do wieku i intelektualnych możliwości. Fantastyka natomiast była tylko jednym z elementów, które miały nadać historii odpowiedni "kształt", przedstawić dysonans pomiędzy wyobraźnią dziecka a brutalnością rzeczywistości, w której przyszło jej żyć. Zresztą jak się szuka filmów fantasy to nic dziwnego, że w ten sposób ocenia się dramaty! Jest to właśnie taki "innny świat", którego nie należy osądzać tak krytycznie mając o nim nijakie pojęcie. Wychodząc z takiego założenia powinienem wejść na stronę tematyczną władcy pierścieni i również nawciskać tam, że ta cała saga z hobitami, elfami i innymi stworami to straszny gniot! Nie robię tego, bo poza tym, że moja wrażliwość filmowa jest ukierunkowana na inne rodzaje przedstawianych histori, to potrafię taki "obraz" poddać obiektywnej analizie i ocenie. Dlatego twórcy tego tematu gratuluję klapek na oczach, zasłaniających możliwość zobiektyzowania analizy widzianego dramatu! Co do brutalności, to ktoś już o tym napisał TO NIE JEST FILM DLA DZIECI i tego należy się trzymać, osobom dla których ten "obraz" był zbyt brutalny odradzam oglądać chociażby wiadomości bo nic innego w nich nie znajdziecie!