Moim zdaniem w fimie w dosyc kiepski sposób połaczono świat fantastyczny i ten rzeczywisty. Rozgrywały sie tak jakby dwie akcje w tym filmie co mi sie nie spodobało. Jednak bardzo piekne zdjecia, charakteryzacja i inne aspekty wizualne.
NIe uważam tego filmu dla dzieci, liczyłem na fantasy dla doroslych jednak nie trafiło to w mój gust
oceniam film na "dobry"
Nieprawda! Jak napisał użytkownik "Karikineza": "Bogato nakryty stół to odpowiednik magazynu Vidala: wszystko niby obok, na wyciągnięcie ręki, ale strzeżone, w jakiś sposób niedostępne. Chwilę po tym jak Ofelia zjada winogrona i budzi stwora, partyzanci okradają magazyn. W obu przypadkach czyn jest ukarany: w świecie baśniowym giną wróżki a i sama Ofelia ledwo uchodzi z życiem, w świecie realnym ukarani śmiercią zostają partyzanci".
nie przecze że te dwa światy nie maja nic wspólnego i ze nie ma żadnego przesłania itp. jednak mi sie to nie podobało.
No tak, ale bez tej baśniowej otoczki film nie byłby taki niesamowity i kontrowersyjny, a przede wszystkim nie opowiadałby o dziecku, tylko o dorosłych.