PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=875522}

Lamb

Dýrið
2021
6,0 9,6 tys. ocen
6,0 10 1 9623
6,1 56 krytyków
Lamb
powrót do forum filmu Lamb

Nie,nie i jeszcze raz nie - próbowałem,naprawdę próbowałem się w to wkręcić,ale nie dałem rady,nie moja konwencja.Lubię od czasu do czasu obejrzeć coś "ambitniejszego",ale jak tak ma wyglądać współczesne artystyczne europejskie kino to ja już wolę "Rambo" - hahahahaha.Duże rozczarowanie - bardzo sobie cenię skandynawskie kino i uwielbiam Noomi Rapace,ale ten obraz mnie bardzo rozczarował - 1,40 nudnej metafory o niespełnionym rodzicielstwie i o traumie wynikającej z utraty dziecka - oto cała tajemnica tego dzieła - miało być głęboko a wyszło banalnie.Najzwyczajniej prosta i banalna historyjka,tylko opowiedziana w oryginalny sposób - ja tego nie kupuje - ani tu jakiś emocji,ani wzruszeń - nuda panie i panowie,nuda.Mnóstwo długich i milczących ujęć - ja wiem,wiem że to takie "ambitne",ale to było najzwyczajniej nudne - no bo ile można się gapić na owce albo na traktor?Na plus - ładne islandzkie zamglone widoczki oraz Noomi w głównej roli - i to chyba tylko z jej powodu dotrwałem do końca seansu.

ocenił(a) film na 8
kleju30

To nie film o niespełnionym rodzicielstwie. To film ekologiczny przede wszystkim. Jak czynimy sobie zwierzęta "poddanymi".

ocenił(a) film na 3
Agatonik

OKI - ciekawa interpretacja - ja poszedłem w innym kierunku i tak to odbieram.

kleju30

Obejrzałeś do samego końca?

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Ale te interpretacje, Twoja i kleju30, nie wykluczają się. Bo jest to film poruszający wiele tematów: trauma po utracie dziecka, niespełnione rodzicielstwo, zaborczość uczuć rodzicielskich, relacja człowieka z naturą, tolerancji dla inności, akceptacja własnej odmienności. Czy robi to w sposób przekonujący, to już inna sprawa.

ocenił(a) film na 8
Lukasz_Gugulski

Zgadzam się:))

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Gugulski

Lukasz Gugulski - świetne podsumowanie.

ocenił(a) film na 4
Lukasz_Gugulski

W tym problem,że w moim przypadku było to drastycznie nieprzekonujące pod każdym względem.Nie mam nawet najmniejszej ochoty by szukać w nim jakiegokolwiek sensu.
Nie zaiskrzyło od pierwszego spojrzenia i drugiego już nie będzie.
I żeby nie było.Jestem samokrytyczny więc dopuszczam tu winę mej własnej,szokującej nieczułości :)
pozdro

ocenił(a) film na 9
kleju30

Powiem tak - ja nie oglądam filmu, jeśli wiem, że to nie moja konwencja. Po co się męczyć? :-) Dla mnie absolutnie genialny!

kleju30

Boli mnie Twoja interpunkcja. Trudno mi brać na poważnie Twoją ocenę, gdy widzę, że nie wiesz do czego służy spacja. Naprawdę. Przymykam więc oko na Twoją recenzję i wybieram się właśnie do kina.