PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=772}

Las Vegas Parano

Fear and Loathing in Las Vegas
1998
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 171104
7,0 41 krytyków
Las Vegas Parano
powrót do forum filmu Las Vegas Parano

Witam wszystkich :) Czy ktoś może mógłby polecić mi jakieś filmy w klimacie
LV Parano? Jestem niesamowicie nim zafascynowana i jeszcze bardziej
zaciekawiona tematem więc szukam pomocy u bardziej doświadczonych
kinomaniaków ;) Dodam, że nie interesują mnie filmy w stylu Requiem for a
dream, wolałabym coś weselszego, przy czym można się dobrze upalić ;)

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

jest taki jeden film " tam gdzie odeszły bizony " angielski tytuł to where the buffalo roam ,pierwszy film o doktorze Thompsonie i jego dziwnym adwokacie Gonzo troche oldschoolowy bo to rok 1980 ale dobry tableciarski film:) i ten klimat tamtych lat heh! POLECAM ,pozatym w tym temacie to how high rządzi ,trainspotting ,blow ,salton sea ,drugstore cowboy ale to film troche dołujący !puźniej joint venture ,zółtodzioby i human traffic ,czekam na rum diary ,peace

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

http://video.google.com/videoplay?docid=4259848669020347839#

ocenił(a) film na 9
neurot1125

wow, dzięki za informację, na pewno w łikend coś z tego zobaczę ;) oczekuje
dobrej fazy ;D

ocenił(a) film na 7
magda_mikiciuk

Ja dodaję Nagi Lunch, kopie po głowie jeszcze mocniej od LVP. Poza tym - Kraina Traw (też Gilliama), Trainspotting oraz Requiem dla snu.

ocenił(a) film na 10
Rinoa_Sin

"Pi" Aronofskiego, Mechaniczna pomarańcza, Acid eaters, Lost highway, Barfly, El topo, Gummo, no i oczywiście prekursor wszystkich filmów w tym stylu EASY RIDER.

ocenił(a) film na 9
187

co łączy requiem dla snu ze strachem i wstrętem w las vegas? poza motywem narkotyków to są to dwa zupełnie odmienne filmy - pod względem klimatu, ujęć, wydźwięku, muzyki. zresztą RFD to właściwie nie tyle o narkotykach, co o uzależnieniach wogóle

mechaniczna pomarańcza i LVP? toż zupełnie inne filmy które łączy tylko to że występują w nich narkotyki i surrealistyczny klimat, który i tak jest zupełnie odmnienny

ocenił(a) film na 8
magda_mikiciuk

Jeśli chcesz śmiech uto zdecydowanie polecam ,,Up in smoke"

ocenił(a) film na 9
magda_mikiciuk

Najlepsze filmy na dobrą fazę (te które akurat pamiętam)
Swobodny jeździec, Blow, Narkotykowy kowboj

ocenił(a) film na 9
magda_mikiciuk

Jeśli lubisz musicale to jeszcze "Hair"

ocenił(a) film na 9
Vincent02

hahaha dzięki ;D obejrzałam już część z tych filmów, nieźle dają ;d a
czytaliście już tę książke Thompsona? Bo wydali w Polsce już ją

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

ksiązke przeczytałem dwa razy a później jeszcze raz obejrzałem film dla przypomnienia :) i musze przyznać ze odwalili kawał dobrej roboty , film troche pozmieniany i poskrecany w końcówce ale wyszło zajebiscie a najbardziej podoba mi sie scena na lotnisku gdy Dr.Gonzo wsiadał do samolotu Oto i on, boski prototyp ,mutant który nigdy nie wszedł do masowej produkcji ,zbyt pokręcony by żyć i zbyt rzadki by umrzeć -w ksiązce tego nie było ,jak dla mnie najlepszy film i ksiązka tez:)) jaram sie ..

ocenił(a) film na 9
neurot1125

No książka napisana jest świetnie, byłam zaskoczona, że została tak
dokładnie (w porównaniu do innych) zekranizowana. Styl gonzo w czystej
postaci :). a na początku wydają rum diary... Niebieska studnia jako
wydawnictwo zaczyna mi się coraz bardziej podobać :D

ocenił(a) film na 8
magda_mikiciuk

ja ją właśnie zamówiłam w empiku i nie mogę się doczekać kiedy dostanę, podobno bardzo dobre tłumaczenie ? ;>
czytałam w oryginale, ale pewnie niektórych rzeczy nie skumałam , wiec koniecznie chce jeszcze po polsku ^^ Thompson to w ogóle gość ;p

ocenił(a) film na 9
maga89

nie czytałam po ang, więc nie mogę powiedzieć. Jedyne co, to to, że
niektóre kwestie w filmie = kwestiom z książki. w ogóle super ekranizacja

magda_mikiciuk

Polecam Spun(2002) przyzwoity i świetna obsada.

http://www.filmweb.pl/f33418/Spun,2002

_Animal_

Pulp Fiction ,Wściekłe Psy i Death Proof moze nie o tej tematyce ale mają
dobry klimat ;D

ocenił(a) film na 10
temteges

A mi sie b. podobal film dazed and confusied ( po polsku uczniowska balanga), naprawde swietnie oddany klimat lat '70 i grupki mlodych ludzi - zajebisty. No i polecam oczywiscie chlopaczki z sasiedztwa. Inny dobry filmik do ujarania sie to Absolute Giganten ,,Giganci'' (niemiecki) o 3 przyjaciolach - normalnych chlopakach ktorych ostatnia noc razem jest niezwykla, z reszta na filmweb jest opis tego filmu.

rockery25

do ujarania sie to Freddy Got Fingered - Luźny Gość :)

temteges

dziwie się że nikt nie wspomniał It's All Gone Pete Tong (2004), film właśnie w takich klimatach i mimo że chwilami dość smutny to sceny z miśkiem pandą wymiatają - w ogóle to jest chyba najlepsza scena o detoksie jaką widziałam, myśle że film obowiązkowy dla fanów las vegas parano czy trainspotting
rada: przebrnijcie przez ciężkie techno klimaty bo naprawdę warto!!!

ocenił(a) film na 10
temteges

Jeśli nie o tej tematyce, to dlaczego zabierasz głos nie na temat ?

ocenił(a) film na 9
magda_mikiciuk

Ja dodam od siebie "Yellow Submarine" :)

magda_mikiciuk

Nie ma lepszych filmów o tematyce narkotykowej od Las Vegas Parano, no może liczy się jeszcze Trainspotting.

Pseudoautochton

ten film jest jedyny wyjątkowy i wspanialy ! mozna użyc dwóch skrajnei odmiennych słów do tego filmu POJEBANY oraz WSPANIAŁY !

użytkownik usunięty
ascorp

Podpisuję się rękami i nogami pod powyższym postem. ABSOLUTNIE UBÓSTWIAM TAKIE FILMY!!

ocenił(a) film na 9
magda_mikiciuk

Witam wśród ocenianych przez Ciebie filmów nie widzę „Big Lebowski” to film, który musisz obejrzeć. Naprawdę niepowtarzalny klimat.

ocenił(a) film na 7
magda_mikiciuk

obejz sobie Zostawic Las Vgeas z Nicolasem Cagem, swietny film ale bardziej smutny niz smieszny.

ocenił(a) film na 8
magda_mikiciuk

Ja oprócz wspomnianego wyżej raz Spuna polecam także "I Twoją Matkę Też " oraz troche mniej ale mimo wszystko za pare scen na peno " Żyć szybko, Umrzeć Młodo "

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

"Up In Smoke" - stary film, z 1978, w jednej z głównych ról Cheech Marin.

karolm82

i wogole cała seria Cheech and Chong :)

ocenił(a) film na 10
temteges

Roger Corman - "The Trip" - doświadczenia po LSD.
Bardzo dobrze nakręcony film, o nakręconym kwasem człowieku. Cały film, to cały trip w świecie kwasu.

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

Myślę, że "Blow", "Trainspotting", z tym filmem kojarzy mi się też "Pulp
fiction".

ocenił(a) film na 10
magda_mikiciuk

A ja dodam obowiązkowo Twin Town. Polecam. Niezła beczka z braci na fazkę.