Witam wszystkich :) Czy ktoś może mógłby polecić mi jakieś filmy w klimacie
LV Parano? Jestem niesamowicie nim zafascynowana i jeszcze bardziej
zaciekawiona tematem więc szukam pomocy u bardziej doświadczonych
kinomaniaków ;) Dodam, że nie interesują mnie filmy w stylu Requiem for a
dream, wolałabym coś weselszego, przy czym można się dobrze upalić ;)
jest taki jeden film " tam gdzie odeszły bizony " angielski tytuł to where the buffalo roam ,pierwszy film o doktorze Thompsonie i jego dziwnym adwokacie Gonzo troche oldschoolowy bo to rok 1980 ale dobry tableciarski film:) i ten klimat tamtych lat heh! POLECAM ,pozatym w tym temacie to how high rządzi ,trainspotting ,blow ,salton sea ,drugstore cowboy ale to film troche dołujący !puźniej joint venture ,zółtodzioby i human traffic ,czekam na rum diary ,peace
wow, dzięki za informację, na pewno w łikend coś z tego zobaczę ;) oczekuje
dobrej fazy ;D
Ja dodaję Nagi Lunch, kopie po głowie jeszcze mocniej od LVP. Poza tym - Kraina Traw (też Gilliama), Trainspotting oraz Requiem dla snu.
"Pi" Aronofskiego, Mechaniczna pomarańcza, Acid eaters, Lost highway, Barfly, El topo, Gummo, no i oczywiście prekursor wszystkich filmów w tym stylu EASY RIDER.
co łączy requiem dla snu ze strachem i wstrętem w las vegas? poza motywem narkotyków to są to dwa zupełnie odmienne filmy - pod względem klimatu, ujęć, wydźwięku, muzyki. zresztą RFD to właściwie nie tyle o narkotykach, co o uzależnieniach wogóle
mechaniczna pomarańcza i LVP? toż zupełnie inne filmy które łączy tylko to że występują w nich narkotyki i surrealistyczny klimat, który i tak jest zupełnie odmnienny
Najlepsze filmy na dobrą fazę (te które akurat pamiętam)
Swobodny jeździec, Blow, Narkotykowy kowboj
hahaha dzięki ;D obejrzałam już część z tych filmów, nieźle dają ;d a
czytaliście już tę książke Thompsona? Bo wydali w Polsce już ją
ksiązke przeczytałem dwa razy a później jeszcze raz obejrzałem film dla przypomnienia :) i musze przyznać ze odwalili kawał dobrej roboty , film troche pozmieniany i poskrecany w końcówce ale wyszło zajebiscie a najbardziej podoba mi sie scena na lotnisku gdy Dr.Gonzo wsiadał do samolotu Oto i on, boski prototyp ,mutant który nigdy nie wszedł do masowej produkcji ,zbyt pokręcony by żyć i zbyt rzadki by umrzeć -w ksiązce tego nie było ,jak dla mnie najlepszy film i ksiązka tez:)) jaram sie ..
No książka napisana jest świetnie, byłam zaskoczona, że została tak
dokładnie (w porównaniu do innych) zekranizowana. Styl gonzo w czystej
postaci :). a na początku wydają rum diary... Niebieska studnia jako
wydawnictwo zaczyna mi się coraz bardziej podobać :D
ja ją właśnie zamówiłam w empiku i nie mogę się doczekać kiedy dostanę, podobno bardzo dobre tłumaczenie ? ;>
czytałam w oryginale, ale pewnie niektórych rzeczy nie skumałam , wiec koniecznie chce jeszcze po polsku ^^ Thompson to w ogóle gość ;p
nie czytałam po ang, więc nie mogę powiedzieć. Jedyne co, to to, że
niektóre kwestie w filmie = kwestiom z książki. w ogóle super ekranizacja
A mi sie b. podobal film dazed and confusied ( po polsku uczniowska balanga), naprawde swietnie oddany klimat lat '70 i grupki mlodych ludzi - zajebisty. No i polecam oczywiscie chlopaczki z sasiedztwa. Inny dobry filmik do ujarania sie to Absolute Giganten ,,Giganci'' (niemiecki) o 3 przyjaciolach - normalnych chlopakach ktorych ostatnia noc razem jest niezwykla, z reszta na filmweb jest opis tego filmu.
dziwie się że nikt nie wspomniał It's All Gone Pete Tong (2004), film właśnie w takich klimatach i mimo że chwilami dość smutny to sceny z miśkiem pandą wymiatają - w ogóle to jest chyba najlepsza scena o detoksie jaką widziałam, myśle że film obowiązkowy dla fanów las vegas parano czy trainspotting
rada: przebrnijcie przez ciężkie techno klimaty bo naprawdę warto!!!
Nie ma lepszych filmów o tematyce narkotykowej od Las Vegas Parano, no może liczy się jeszcze Trainspotting.
ten film jest jedyny wyjątkowy i wspanialy ! mozna użyc dwóch skrajnei odmiennych słów do tego filmu POJEBANY oraz WSPANIAŁY !
Podpisuję się rękami i nogami pod powyższym postem. ABSOLUTNIE UBÓSTWIAM TAKIE FILMY!!
Witam wśród ocenianych przez Ciebie filmów nie widzę „Big Lebowski” to film, który musisz obejrzeć. Naprawdę niepowtarzalny klimat.
obejz sobie Zostawic Las Vgeas z Nicolasem Cagem, swietny film ale bardziej smutny niz smieszny.
Ja oprócz wspomnianego wyżej raz Spuna polecam także "I Twoją Matkę Też " oraz troche mniej ale mimo wszystko za pare scen na peno " Żyć szybko, Umrzeć Młodo "
Roger Corman - "The Trip" - doświadczenia po LSD.
Bardzo dobrze nakręcony film, o nakręconym kwasem człowieku. Cały film, to cały trip w świecie kwasu.
Myślę, że "Blow", "Trainspotting", z tym filmem kojarzy mi się też "Pulp
fiction".