PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=492103}
4,5 1,5 tys. ocen
4,5 10 1 1453
Leśne Doły
powrót do forum filmu Leśne Doły

Widziałem dziś "Leśne Doły" na Festiwalu "Młodzi i Film" w Koszalinie. Musze przyznać, że miło mnie zaskoczył.
Wcześniej widziałem zwiastun, który jakoś specjalnie mnie nie przekonał, podobnie jak początek filmu - irytująco słabe udźwiękowienie, fatalne miejscami przejścia montażowe, drażniąca swoją dosłownością muzyka w pierwszych kilku minutach filmu, ale... potem było już lepiej.
Polskie kino ostatnich 20 lat nie radzi sobie najlepiej jeśli chodzi o pozycje z pogranicza gatunku thriller-horror i większość z tych nielicznych filmów, które jednak pod takim szyldem powstały, to kiczowate gnioty.
"Leśne Doły" jednak bronią się całkiem zmyślną konstrukcją fabularną, bardzo przekonująco oddanym - zwłaszcza przez grającą głowną rolę Teresę Dzielską - wątkiem dramatycznym - emocje pokazane w filmie są prawdziwe, zachowanie bohaterów też - gdy postępują irracjonalnie, to nie krzywimy się, że to głupota - ludzie zachowują się często irracjonalnie, zwłaszcza w chwili stresu - a tego bohaterom filmu niestety twórcy nie szczędzą.
Na plus należy też oddać sportretowanie głównych bohaterów - szczęśliwe, zgodne małżeństwo, które trafia do co najmniej niewesołej okolicy, skrywającej mroczną tajemnicę (nie mają żadnych problemów, on nie jest alkoholikiem a ona nie ma depresji ). Niby nic nowego, ale reżyser filmu miał kilka swoich pomysłów, dzięki czemu nie odnosi się wrażenia, że "widzieliśmy to tysiąc razy, tyle, że lepiej".
Niektórzy będa pewnie kręcić nosem na rozwiązanie fabularne, liczne skróty i słabości techniczne, warto jednak pamiętać, że budżet filmu to ledwie 100 tysięcy złotych, a efekt jak na taką sumę jest naprawdę zaskakująco dobry.
Podsumowując - bardzo dobra gra aktorska (wielki plus dla Teresy Dzielskiej), bardzo dobrze oddane emocje i zachowanie bohaterów, nieźle prowadzona narracja i wciągająca fabuła. Można nawet przymknąć oko na dźwięk i montażowe błędy.
Solidna szóstka.

czipsy_dwa

Zostałem zachęcony,akurat pojawił się w sieci,więc obejrzę.

ocenił(a) film na 5
czipsy_dwa

Czy podczas seansu albo przed coś brałeś ? Bo film to totalny gniot!!!! Bełkotliwa historia z próbą podrobienia miasteczka Twin Peaks w polskim wsiowym wydaniu. Nie ogladajcie tego gniota,bo przez resztę dnia będziecie wściekli ,ze straciliście 1h 15min na totalną głupotę. Wczoraj Izolator -Warsaw Dark - gniot X-lecia i ból głowy do rana, dziś leśne majaki ...kaplica.

ocenił(a) film na 5
jagode

Nie podobał Ci się? Ok. Że gniot straszliwy - niech będzie, Twoja rzecz. Ale teksty w stylu "Czy podczas seansu albo przed coś brałeś" cofają Cię niestety do poziomu, z którym trudno dyskutować. Przykre, trochę.

ocenił(a) film na 5
czipsy_dwa

kolego sympatyczny! "Czy brałes coś..." ultra filmowe powiedzonko w formie prześmiewczej i żartobliwej...że wspomnę :-Babciu widziałaś moje tabletki z napisem LSD ? - A widziałeś synku w kuchni tego żółtego smoka ?-babcia. Tak ,ze nie bierz tego do siebie...widać gusta nasze o 180 polarują...jeden lubi córkę a inny teściową....jeden folie de gras z letko schłodzonym chablis, a drugi kaszankę z Absolwentem

ocenił(a) film na 5
jagode

Ok, niech Ci będzie.
Jakkolwiek - byłem na premierze kinowej filmu, spodziewałem się najgorszego, a... nie było AŻ TAK ŹLE. Co było złe, napisałem wyżej, co było dobre - też. Może okoliczności były sprzyjające, może klimat (puste, ciemne kino), może nastrój miałem odpowiedni, ale koniec końców film zrobił lepsze, niż gorsze wrażenie. Spodziewałem się najgorszego, a że najgorzej nie było, stąd dodatkowy pozytyw do oceny. Na bezrybiu i "Leśne Doły" horror :).

ocenił(a) film na 6
czipsy_dwa

Ja film ogladalem wczoraj - film moze nie powalil na kolana ale na pewno stronil bym od tak radykalnej oceny jak 1/10. Film chwilami rzeczywiscie tracil niespojnoscia, jak @czipsy_dwa zauwazyl poczatek dosc nudnawy, ale dosc rzwawo zrealizowany (patrzac z perspektywy calosc) i trzymal mnie na tyle w napieciu, ze godzinka szybko zleciala.

@Jagode - patrzac po twoich ocenach trudno polemizowac na temat gustow i co do oceny tego filmu. Cytuje:
- King's Speech 5/10
- Trzy Kolory 6/10
- Nie ma mocnych 5/10
- Chlopiec w pasiastej pizamie 4/10
- Noce i dnie 8/10

ocenił(a) film na 6
czipsy_dwa

Osobiscie ocenilem na 6 ale uplasowalbym go gdzies w okolicach 6,5 ;-)

jagode

Ogólnie zwiastun tego filmu nie zachęcił mnie do obejrzenia (wygląda tragicznie), ale skoro napisałeś, że to gniot to tym mnie zachęciłeś!Uwielbiam jak wielcy znawcy kina pisza o filmie "gniot, dno" itp to zawsze mnie zachęca do seansu! Natomiast powiedzonko "brałeś coś" śmieszy chyba ciebie, bo wg mnie okazujesz tylko pogardę dla cudzego gustu! Rozumiem, ze ludzkie "gusta polarują o 180 stopni" (oh oh jakich ty wybitnych okreslen uzywasz), ale po co te złośliwości?

ocenił(a) film na 5
milenasy

..bo jestem wykształcony (seminarium papieskie w Vatykanie) a nie po technikum lotniczym jak Ty koleżko. Miłego ogladania )
I napisz jak Ci się podobało. Koniecznie.

jagode

Właśnie obejrzałam koleżanko i podobał mi się! Coś w stylu hiszpańskiego kina grozy! Spokojnie mozna obejrzeć! Jak na polskie warunki naprawde sprawnie zrealizowana produkcja. Może poza muzyką, na dźwięk ktorej aż zęby bolały! W ogole nie pasowała do scen. Twórcy pewnie chcieli spotegować napięcie, ale wyszlo to dość komicznie! Np laska jedzie autem nic sie nie dzieje, a muzyka jakby miał wyskoczyć zza krzaka zakapior z siekiera! Panie!Ogólnie przesadziłeś z oceną, 1/10 to dają tzw gimbusy a nie adepci sztuk papieskich z Watykanu. Rozumiem, ze ci sie nie podobał, ale nalezało chociaż docenić aktorstwo Teresy Dzielskiej czy piekne zdjęcia. Na 1/10 to może zasługuje Atak Mega Karaczanów, filmy grozy Mariusza Pujszo czy pewien japoński horror o pasozytach narzadów płciowych z kosmosu którego nazwy nie pomnę, ale na pewno nie ten film. No, ale cóż każdy ma swoj gust i prawo do oceny

ocenił(a) film na 6
jagode

Ja zapewne nie jestem tak wykształcony bo edukację zakończyłem tylko na pewnej Akademii a nie tak elitarnej szkole jaką jest z pewnością ta watykańska. Więc proszę o dokształcenie mnie i uświadomienie co to znaczy "polarują"? Czy bezokolicznik od tego słowa to "polarować" i ew. co oznacza?