6,7 3  oceny
6,7 10 1 3
Le Rendez-vous
powrót do forum filmu Le Rendez-vous

Bardzo ciekawa intryga, której nie chcę Wam zdradzać została niestety przesadnie rozwleczona, a końcowy plot twist… jest ok, ale nie dorasta do pięt punktowi wyjściowemu i dylematowi bohatera.

Przez pierwsze 30-40 minut poznajemy naszego bohatera (Jean-Claude Pascal), który jest tytułowym (anglojęzyczny tytuł zdubbingowanej wersji to „The Billionaire”) milionerem. Niegdyś zostawiła go żona (Annie Girardot), obecnie ma drugą. Pewnego razu spotyka w knajpie swoją ex. W przeciągu paru dni sytuacja robi się ciekawa, bo okazuje się, że jej kochanek jest fotografem szwagierki naszego bohatera… potem dochodzi do wydarzenia, w którym nasz bohater nie jest w stanie jednocześnie pozostać wiernym swojej obecnej zonie i interesom jej rodziny oraz swojej byłej i... prawdzie. A tło tej sytuacji jest kryminalne… ale nie chcę zdradzać, bo naprawdę bardzo podobała mi się ta sytuacja. W malej roli mamy tu młodego Michel Piccoli oraz, w nieco większej – Philippe’a Noiret.
Reżyseria, zdjęcia, muzyka – bez zarzutów. Scenariusz jest fajny, obsada super. Problemem jest czas trwania (bite dwie godziny), w moim odczuciu trochę zbyt długi. Drugą sprawą jest zakończenie, które chyba mnie jednak troszkę rozczarowało choć złe nie było. Trzeci problem nie wpływa na moją ocenę filmu, jest nim bowiem dostępna kopia – vhsrip wersji zdubbingownej. Rip w sumie solidny, widziałem znacznie gorsze, ale jednak jakość nie powala, obraz nie jest piękny, dialogi miejscami zagłusza muzyka i szum, a co najgorsze dubbing sabotuje aktorstwo. Pascal w kilku miejscach wypadł przez to komicznie, ale wydaje mi się, że to kwestia tonacji osoby podkładającej głos oraz tłumaczenia oryginalnego dialogu.
Ciekawe jak by to wyglądało w oryginale. Tak czy siak wato się dogrzebać do istniejącego ripa, bo to naprawdę ciekawy film i pierwsze z 8 spotkań na planie Annie i Philippe’a :)

PS: Film jest adaptacją powieści Patricka Quentina pt. "The Man with Two Wives".