3,2 3,3 tys. ocen
3,2 10 1 3317
1,4 5 krytyków
Legenda
powrót do forum filmu Legenda

Ważne, że chociaż ktoś próbował stworzyć coś nowego, a nie tylko głupie, nieśmieszne komedie romantyczne z jakimiś ludźmi po 30 ze strasznie naciąganą fabułą. Polacy stworzyli kilka komedii romantycznych, lecz żadna z nich tak naprawdę nie jest dobra, mogliby nagrać film, w których występują młodzi ludzie, coś podobnego do np. "Dziewczyna z sąsiedztwa". To by było OK..

"Legenda" nie należy do dobrych horrorów, ale dobrze, że chociaż ktoś próbował, to samo "Pora mroku". Szkoda, że Polacy bardzo rzadko kręcą horrory, raczej dzięki Wam nie prędko powstanie nowy. Po prostu szkoda na to kasy i zapewne boją się krytyki ze strony dzieciaków, którym film się nie podobał, "bo nie był straszny". Tylko po to idziecie, żeby się przestraszyć? Dlaczego nie zwracacie uwagi na to, że to polski film.. na klimat.. nawet jeśli tego brak, to jednak przydałoby się spojrzeć na to obiektywnie.

W Legendzie nie ma strasznych momentów niestety, jakieś podmuchy wiatru, mgła etc.. nic w sumie ciekawego. Sceny mordu są baaardzo słabo pokazane, np. dziewczyna próbuje uciekać przez jakiś otwór w ścianie (okno chyba), tamten duch w czarnej pelerynie zabija ją, lecz kamera skierowana jest na nią od zewnętrznej strony budynki, krew spływająca po ciele, ale samego wbicia noża W OGÓLE nie widać, co to ma być w ogóle?! Z innymi było to samo... jakaś upadająca Liszowska, co mnie to obchodzi? Ja chciałem zobaczyć jak ją zabijają, a nie co było PO wbiciu noża... W filmie jest kilka ciekawych ujęć (las, z przed zamku i parę w środku), znikający duch, zamieniający się w dym, taki skromny efekt komputerowy. Co do gry aktorskiej, nie była zbyt dobra, ale np. Roksana Krzemińska (mówię po prawdziwych nazwiskach, bo nie pamiętam ich imion z filmu xD) - dobrze zagrała, Liszowska też dawała radę, Magda Modra w kilku momentach też nie najgorzej. Nie przestraszycie się oglądając, ale mimo to polecam obejrzeć. Nawet przyjemnie się ogląda. Jako, że polski, dostał ode mnie ocenę 4/10, w końcu coś nowego!