Od jakiegoś czasu bardzo interesuję się "anielską tematyką", ale jak na
razie obejrzałam tylko 3 filmy: "Legion" właśnie, "City of Angels" i
"Gabriel" Czy znacie jakieś filmy (niekoniecznie wysokich lotów, czy coś,
po prostu jakiekolwiek) o aniołach? Albo książki, a może nawet poezję? Będę
wdzięczna za wszelkie propozycje i z góry dzięki :)
Książki to "Kłamca" Jakuba Ćwieka. Głównym bohaterem jest nordycki Bóg Loki, a aniołowie są jego "pracodawcami". W sumie są 3 książki z jego przygodami i anioły tam naprawdę szaleją ;]
Wszystkie części ARMII BOGA, chociaż oczywiście 1 najlepsza :)
Bohaterkami filmu BOSKIE JAK DIABLI też są anioły (P.Cruz i V.Abril :D)
Fajny też kiedyś oglądałem familijny filmik ANIOŁY NA BOISKU :D
W filmie z K.Basinger PRÓBA SIŁ jeśli sie nie mylę to też były anioły...
Więcej filmó nie pamietam hehe
Na pewno lepszy niż Legion czy Gabriel. Jak ktoś lubi takie klimaty to na pewno nie będzie zawiedziony po obejrzeniu Constantine'a. Szkoda tylko że jego puentą jest zapowiedź kolejnej części, a tej niestety nie będzie. Jeśli już zrobią to bez K.R. i wyjdzie z tego jakiś megagniot. Wielka szkoda! ;-
* Armia Boga (wszystkie części)
* Constantine 2005
* Gabriel 2007
* Michael 1996
* Anioły na boisku 1994
* Dotyk anioła (1994-2003)
* Autostrada do nieba (1984-1989)
* Miasto Aniołów (1998)
Widzę, że wszyscy zapomnieli o ciekawym mini-serialu "Fallen" z 2006 roku podaj. Polecam:)
Serial, "Nie z tego świata" (Supernatural), tyle że niestety anioły zostały wprowadzone do serialu od 4 sezonu, a warto wiedzieć co się działo wcześniej :)
Co do książek: Dorota Terakowska "Tam gdzie spadają anioły". Do filmów: widziałam tylko te wymienione wyżej, więc nic nowego nie powiem ;)
Zdecydowanie "Adwokat Diabła" żądzi w tej tematyce, może nie jest powiązany stricte z Aniołami ale to jest Klasyk tych tematów Bóg Diabeł !!