PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650728}
3,1 869  ocen
3,1 10 1 869
2,0 4 krytyków
Leprechaun: Origins
powrót do forum filmu Leprechaun: Origins

Tyle człowiek czekał na film myśląc że w jakim stopniu będzie dorównywał oryginałowi a jedna
wielka lipa nazwisko reżysera wyjaśnia wszystko nie mówiąc o wyglądzie karzełka:/

bartek0688_2

Byle jaki, współczesny horrorek. Reżyser miał fabułę podaną na tacy, wystarczyło odrobinę pracy aby stworzyć świetny film. Wygląd karzełka - it's a crying shame...

ffilmiau

Dokładnie reżyser miał fabułę podaną na tacy> Widząc tytuł Leprechaun Origins myślałem że to będzie historia tytułowego karzełka. Miałem nadzieje że w filmie będzie wyjaśnione co go skłoniło żeby stać się tym "złym karłem" ale doczekałem się potwora rodem z filmu "Zejście" jak można było zje**ć tak dobry pomysł na film ?

ocenił(a) film na 1
bartek0688_2

Jeszcze nie widziałem "Leprechaun: Origins", ale już przecież w jednej części serii Leprechaun było wyjaśnione, dlaczego ten jeden zszedł na złą drogę. Zresztą seria Leprechaun jest tak niespójna jeśli chodzi o postać tytułowej postaci, że nie da się zrobić jednego "originu", który by odnosił się do całej serii. W jednym filmie karzełek czaruje, w drugiej już nie, itd. Zresztą niedawno przyjrzałem się całej serii -> http://ruchome-obrazki.blogspot.com/2014/04/wheres-my-gold.html

ocenił(a) film na 2
Est85

Nawet "In space" lepszy od tej:P

bartek0688_2

To, że Ty się czegoś innego spodziewałeś, to nie znaczy, że film jest zły. Jest...przeciętny jako film. Ma fajne momenty, początek jest świetny, cmentarzyk w lesie, pomnik anioła, obelisk w polu, ale potem zaczyna słabować. Bohaterowie są kompletnie nijacy, nawet jak na slasherowe standardy. Natomiast nie rozumiem bezmyślnego narzekania typu 'myślałem, że to będzie kolejna część serii'. A skąd ci to przyszło do głowy? Leprechaun to nie jest nazwa zastrzeżona dla serii z Warwickiem. Z tego co mi wiadomo to 'Leprechaun' wieki temu był opisywany właśnie jako potwór w tym stylu, stworzenie lasu, kreatura. Dopiero potem przekształcono go na wesołego, psotnego ludzika w kubraczku. Stąd też tytuł 'Origins'. To film jako film, nie część serii, która zresztą jest beznadziejna i mimo, że Warwick Davis w roli karła zawsze jest spoko to poza częścią 1 i 2 sam chłam, a te nowsze odsłony to już żenada najgorszego sortu, czarni raperzy, karzeł jarający zioło....bitch, please.

ocenił(a) film na 2
Tracker

"Leprechaun to nie jest nazwa zastrzeżona dla serii z Warwickiem" - nie, nie jest, jednak Origins było reklamowane jako reboot serii z Warwickiem. Powoływali się na oryginał a ten film nie ma z nim wiele wspólnego.
" cmentarzyk w lesie, pomnik anioła, obelisk w polu," - wprowadzenie do miliona innych horrorów. Standard.

miszatujest

Możesz sprecyzować gdzie i w jaki sposób był ten film reklamowany jako reboot serii? Dlatego, że ma w tytule 'Origins'? Bo ja sobie przypominam bredzenie o 'horror legend is reborn', ale to się ma nijak do serii z Davisem bo te jego filmy to bardziej komedio - horrory i już po trailerze można się z miejsca domyślić, że film Lipovsky'ego jest kompletnie czymś innym i traktuje o czymś innym.

'cmentarzyk w lesie, pomnik anioła, obelisk w polu," - wprowadzenie do miliona innych horrorów. Standard.'

Nie? Serio? Napisałem, że ten początek dobrze wygląda, a nie że jest mega oryginalny. Poza tym ten 'standard' często fajnie wygląda tylko na papierze, a nie w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 2
Tracker

Od wczesnych prac nad filmem podawano że będzie to reboot starej serii. WWE wyprodukowało go i tak podawali na swojej stronie, więc chyba wiedzą o czym mówią.
http://www.wwe.com/inside/overtheropes/wwestudios/hornswoggle-leprechaun-announc ement

Jest to także podane na Wikipedii
http://en.wikipedia.org/wiki/Leprechaun:_Origins

A sam twórca potwierdza to w wywiadzie.
https://www.youtube.com/watch?v=eHNUdAG9-AE

Masz racje że film Lipovskiego jest czymś całkowicie innym niż stara seria. Właśnie dlatego bardziej boli gdy powołują się na stary film równocześnie się od niego odcinając (fabularnie/stylowo). Jeśli chcieli zrobić coś całkowicie innego to po co wspominać o innych filmach. Chyba nikt nie ma praw autorskich do postaci z folkloru ludowego.

Początek wyglądał jak moja wycieczka po mazurskich wsiach. Tyle że ja bym potrafił trzymać kamerę bardziej nieruchomo.

ocenił(a) film na 4
bartek0688_2

Oryginał był równie słaby.

ocenił(a) film na 2
MyNameIsDeath

Przynajmniej był zabawny jak na slasher klasy B. Origins są po prostu nijakie.

ocenił(a) film na 4
miszatujest

Był śmieszny, w miarę. To nadal mało.

ocenił(a) film na 2
bartek0688_2

Wielki zawód, a ten karzeł to bardziej golum niż karzeł... Reżyser nie ma w ogóle pojęcia o legendach irlandzkich... Umieszczenie akcji w Irlandii nie wystarczy by film miał "ten klimat".