Mamy kolejne artykuly dotyczace finansow JL. Podawano ze JL musi przebic 700mln(Moje przypuszczenia ze zysk dopiero przy 750mln nabral realnego sensu) by zaczac zarabiac....a dzisiaj:
Tymczasem The Playlist, bazując na artykule Forbes, pisze o prognozowanym wyniku końcowym Ligi na poziomie $635 milionów, co oznaczałoby dla studia Warner Bros. straty z wyświetlania filmu w kinach od 50 do nawet 100 milionów dolarów. Przypomnę, że budżet “Justice League” szacuje się na $300 milionów, plus co najmniej $150 mln przeznaczony na koszty marketingowe.
Zrodlo:
http://www.batcave.com.pl/2017/11/box-office-usa-ponad-100-milionow-justice-leag ue-po-4-dniach/
Tekst glowny:
https://theplaylist.net/justice-league-lose-100-million-20171121/
LIga miala by nie zarobic marnych 750mln , no to bida ,WB bedzie mialo zagwozdzke co zrobic dalej, a moze uda im sie i wyjda na zeo...lepsze niz byc w plecy ;-)
Jezeli faktycznie bedzie poracha 50/100milonowa to ciekawe co zrobia dalej. Anuluja cz2, reset, Flashpoint, hmm Aquaman nakrecony, a z kontynuacji WW nie zrezygnuja bo sukces ogromny.
Obawiam się, że tak może być. WW był naprawdę dobra, fajnie rpzedstawili origin postaci i w zasadzie to mógłby być kolejny film DCU po MoS. BvS dużo namieszał(negatywnie) i od tego sie zaczęło. Fajnie byłoby obejrzeć przed JL jakieś solówki lub np. pary w jednym filmie; Bat i Sup, Ww i Aqua, Flash i Latarnia, Cyborg i Marsjanin/Arrow - przykładowo rzecz jasna. Najgorsze własnie jest to, że choćby w takim JL tracimy sporo czasu na przedstawienie postaci, bo ogólne relacje między nimi są świetne. Może rzeczywiście Flashpoint by wszystko zrestartował XD
A tak na serio to kaplica trochę brać się za Flashpoint, bez wcześniejszego wprowadzenia postaci Reverse-Flash'a.
Zobaczymy jaki wynik końcowy będzie, licze na jakaś rozpisze i podsumowanie tak jak podali do SS i BvS. WB zaliczy wtope ,podobnie Fox z Apokalipsem miał problemy(chyba lekko na plusie wyszli ale bardzo dostali w d..e), a solówki(Dead/Logan mega ładnie zarobiły. Nadzieje mam ze co najwyżej przesuną cz2, a w ten termin wsadza Batka bądź MoS2/SS2. Co do solówek zawsze twierdziłem ze lepiej wpierw wypuścić JL by ludzie zobaczyli tych mniej znanych, by jak wyjdzie solo to juz wiedzieli i znali danego typa i podreptali liczniej(oczywiście WW zmieniła wszystko).Flashpoint dałbym na koniec gdy juz aktorzy będą zmęczeni(za starzy), ciach pach błysk ...i lecimy z tym tematem od nowa ;)
No WW dała radę, fajny był ten origin postaci(fu*k haters). Gdybyśmy mieli cztery części Ligi, to to byłoby sensowne, bo tak szkoda tracić czas na przedstawianie postaci. Cięcią zniszczyły lekko Ligę ale można to wytłumaczyć w ten sposób, że film powstawał wokół sporego chaosu.
Może po prostu dadzą spokój (a wiele na to wskazuje) z budowaniem uniwersum i będą kręcili solowe filmy, bo one im najlepiej wychodzą (Człowiek ze Stali, Wonder Woman) - nie dość, że są tańsze to jeszcze bezpieczniejsze.
Słabe otwarcie bo ludzie sprawdzili na tym Zgniłym pomidorze że ma niskie notowania i masz babo placek. Ludzie to tacy są że wierzą w jakieś cyferki zamiast pójść i sami sobie wyrobić opinię. Jest wilele tytułów których ocena na Rotten jest zupełnie rozbieżna z moją i mam to w dupie. No tak ale ktoś mi za chwile odpowie że po co marnować pieniądze. Rzeczywiście 25 zł to tak bardzo dużo wydać raz na jakiś czas? Jeśli często chodzi sie do kina to troche trzepie po kieszeni nie powiem a zwłaszcza wtedy jak nie czuje sie satysfakcji, ale to jest raz na jakis czas. Nie raz wydałem kasę na jakiś szajs ale co? No trudno. Teraz mam karte unlimited i moge oglądać do woli za 44zł miesięcznie:) Jeśli chodzi o film był całkiem dobry tylko według mnie nie jest to wizja Snydera oraz że był za krótki. Film w postprodukcji po dokrętkach Whedona zmienił całkowicie wydźwiek i nie jest taki jak zapewniali szefowie i producenci, że nie będzie odbiegał od wizji Snydera. Za duzo co Snyderowskie wycieli a wrzucili to co Whedonowskie. Czekam na wersje reżyserską najlepiej taka jaka by chciał Snyder:)
Hmmm cóż BvS miał słabe recenzje i ludzie poszli, SS tak samo, przy JL nie chcieli już się dać nabrać po raz 3, to jak z tym chłopcem który kilkakrotnie podnosił fałszywy alarm a jak wieś na prawdę płonęła to nikt nie wierzył.
Ja bawiłem się świetnie na filmie bo jestem wielkim fanem DC ale nie oszukujmy się to było słabe że chej. Jakbym nie znał tematu i poszedłbym ot tak na JL to bym powiedział znajomym że mega gniot. Stracą na filmie? I dobrze zasłużyli na to!
Ja rozumiem, że jeden film może wyjść średni ale 3 z 5 to przesada. Kocham DC ale to co Oni z tym zrobili to tragedia.
Z palcem w d**ie można znaleźć komiksy ze świetną fabułą z których by wyszły cudowne filmy.. troche dostosowa scenariusz do realiów kina i voila mamy cudo.. ale nie.. oni wiedzą lepiej.
To było tak proste.. zrobić dobry film o Batmanie... taka popularność postaci to kasa gwarantowana i wprowadzić nowe postacie, chcieli starszego Brece'a to mogli mieć. Wystarczyło sięgnąć po Under the Red Hood albo Batman Hush albo sienąć po fabułę z Batman Origins- ta gra miała super klimat, dopiescic fabułę i mamy hit młucący konkurencje. Później Flasha i Green Lanterna.. tak by rozchulali tą machine że sukces gwarantowany a tak.... niech płacą zasłużyli na to.
Pomidor nie przeszkodził BvS i SS zarobić sporo kasy, ok 110mln i 175mln na plusie ;] Osobiście zwiastuny do JL był słabe, cala promocja jakaś taka bez szału, ludzie nie dopisali, noty ma lepsze niż tamte bo ,,B+'' czyli jest szansa na mniejsze straty ,ale to się okaże i po tym weekendzie chyba już będzie pewne czy JL przebije/dobije do bezpiecznej granicy BO ;p Justice League obejrzę z pewnością jeszcze raz ,tym razem u mnę na ,,wiosce, w styczniu jak ,film mi sie podobał także kilka złoty wydać raz jeszcze mi nie szkoda ;] Boje sie ze wersja reżyserska będzie tak zajebi$ta ze nie będę chciał już tego króciaka Whedonka oglądać ;p
Słyszałeś o petycji fanów aby Warner Brothers wypusciło na użytek kina domowego Wersję rezyserska Zacka Snydera z Muzyka Junkiego XL? Wcześniej założyłem temat. Tu masz link:
https://www.change.org/p/warner-bros-zack-snyder-s-director-s-and-tom-holkenborg -s-score-for-home-release-e90fef07-11c6-4a9a-9ae8-375c7717dafa
Jeśli jesteś za możesz sie pod tą petycja podpisać:)
Bredzisz, kolego.
Ludzie nie idą do kina na kolejne DC, bo zwyczajnie zbyt wiele razy się na DC i Zacku Snyderze przejechali.
Poszli na BvS? Poszli. Wyszli wkurzeni.
Poszli na SS? Poszli. Wychodzili w trakcie seansu.
Nie ma co się dziwić, że nie chcą dać się po raz kolejny naciągnąć na oglądanie gniota, który ma ich tylko przyciągnąć znanymi postaciami. To brak szacunku do widza ze strony WB, i to FANTASTYCZNIE, że film jest finansową klapą. W końcu może do zakutych łbów szefów wytwórni dotrze, że jeżeli chcą zarabiać, to muszą się bardziej postarać.
Ja myślę że ludzie mają po prostu dość tandety którą z uporem maniaka wciska DC, Batman i Superman gniot, Legion Samobójców gniot...Wonder Woman ok, wyszedł znośnie, a teraz wypuszczają kolejny film który okazuje się przeciętniakiem. Ile razy można robić ludzi w balona i dawać kolejne szanse...Niech zrobią jeden naprawdę dobry film to ludzie chętnie będą szli do kin, ale na razie ta sztuka ich zwyczajnie przerasta.
Chyba potwierdziło sie moje 750mln by wyjsc na czysto:
''Forbes has done some number crunching, and they reckon that between the $300 million in production costs and a further $150 million spent on marketing, Zack Snyder's film would need to earn between $700 million and $750 million worldwide just to turn a profit. As of now, final projections come in at around $635 million, which obviously does not bode well.''
Całosc:
https://www.comicbookmovie.com/justice_league/justice-league-could-ultimately-wi nd-up-costing-warner-bros-between-50-and-100-million-a155592
Uuu, ale jak to ponad 2 razy mniej niż Avengers, które nie miało żadnej rozpoznawalnej w tych czasach postaci XD?
Uuu,ale ze dwa kasowe IM to nie rozpoznawalne postacie heh, Hulk, Thor i Cap kasowe nie były ale żeby Avenrengersi niemieli rozpoznawalnych postaci w czasach gdy puścili piec filmów przed XD
ale owe filmy były o mało rozpoznawalnych postaciach, a także zarobiły, i to sporo, z wyjątkiem incredible hulk.
Gość myli rozpoznawalność z popularnością, np SupermanReturns kasy nie zarobił a rozpoznawalny w ..uj,a taka WW czy Deadpool ,kasa spłynęła amazonka, a postacie z d,,y znane ;]
ta suma prawdopodobnie jeszcze wzrośnie, bo spadki w ameryce są większe aniżeli przewidywano (chociaż został jeszcze rdzeń weekendu), co oznacza mniejsze wpływy z tego rynku, a wiadomo, że tam mają mniej pośredników z którymi muszą się dzielić zyskami, co z kolei oznacza, że film będzie musiał jeszcze więcej zebrać z reszty świata. Chyba że to suma stricte z reszty świata.
i się stało, spadki są znacznie większe aniżeli to przewidywano, za piątek wynoszą 56% względem zeszłego tygodnia, a wszelkie wyliczenia zakładały znacznie mniejsze spadki ze względu na brak konkurencji oraz "długi weekend" wynikający z dnia dziękczynienia, zakładały, że oscylować będą między 30-40%. Wyniki z reszty tygodnia również nie zachwycają, odnotowano typowe spadki mimo słabego startu (niski pułap wyjściowy) i "długiego weekendu".
No i jest. Długi weekend wcale nie pomógł, JL zarobiła tylko 40mln, u siebie ciężko będzie im dobić do 250mln, a sadziłem ze jakoś dobija do 300$$$. Ciekawe czy to nie odbije się na stratach i nie powiększy 100mln w plecy WB. Wiadomo najważniejsze zyski dla studia idą z rodzimego rynku 50%, Ze świata już tak dobrze nie ma. Kuriozalne jest to ze JL nie ma tak zjechanej opini przez krytyków jak SS i BvS, a kasa cienka, oj cienka :/
dokładnie, szacowane spadki z piątku zwiększyły się do -57%, sobota wypada trochę lepiej -51,7%, niedziela -63%. W pozostałych dniach nie odnotowano szczególnie wyższych zysków względem tego gdyby był to zwykły tydzień. W każdym razie to już koniec, od przyszłego tygodnia zapewne zacznie zbierać około 1kk dziennie, w weekend nieznacznie więcej...
I na pewno odbije się to na wysokości strat, bo autorzy artykułu z Forbesa uwzględniali znacznie mniejsze spadki, nieprzekraczające 40%, i większe zyski w ciągu reszty tygodnia, ze względu na dziękczynienie. Niestety spadki były brutalne, mimo braku jakiejkolwiek konkurencji.
Ale się zgodzę, że sytuacja jest co najmniej dziwna, bo mimo wszystko to wielki film, z rozpoznawalnymi postaciami, bo batmana i supermana raczej zna każdy, a sukces Wonder Women również i ją uczynił rozpoznawalną na dużą skalę. A jednak coś zawiodło... Jestem ciekaw co dalej z ich uniwersum, bo szanse na IL 2 są niewielkie, przynajmniej nie przy takim budżecie.
szanse na to są niemalże równe zeru... Wersja optymistyczna mówi, że ma szanse dobić do 650kk, ale ogólnie jest to mało realistyczne. Prawdopodobnie zarobi 600-620kk.
Pisze się ze JL może przebić 250mln u siebie, do 15grudnia nim wejdą Gwiezdne Wojny WB będzie liczyć na każdy grosz, później już zostanie płacz i zgrzytanie zębów :/
Nic nie wskazuje by przychód ze świata miał przekroczyć 500$$$ także wyjście na zero oddala sie coraz bardziej, ciekawe czy dobija do tych przewidywalnych globalnych okolic 640mln :/
Dokładnie dziwnie to idzie ,lecą łeb na szyje. Jeśli zdecydują się na cz2 to przy jakim budżecie: Teoretycznie mogą zrobić tańszy film. Luthor zbiera swoja ekipę ,złożona z aktorów bez motion capture(czy jak to tam sie zwie). Black Adam, Deathsrtoke, LL, Black Manta/Ocean Master(lub ten zły grany przez Lundgrena), Zoom i może Cheta albo któreś złe ,,stworzenie,, z SS ;p Żadnych przeładowań ze green screnem i taki film mógłby powstać w kwocie MoS czy Avengers(225mln). Po napisach dać Stepenwoolfa uśmiercanego przez Darksaida(to miało byc chyba w JL) (moga tez skorzystać z materiału nakręconego do JL którego raczej nigdy nie ujrzymy) i liczyć ze tym razem pójdzie im lepiej w BO ;]
Trzeba zacząć od tego, że WB musi mieć za dużo kasy zważywszy na budżety tych filmów. Marvel jakoś potrafi zamykać się w grubo poniżej 200kk. Wyjątki to Avengersy, ale to ze względu na skumulowane gaże obsady. I tu też mamy problem, bo chyba znacznej części obsady DCU skończyły lub się kończą kontakty.
A negocjacje zapewne nie będą łatwe. Szanse na to, że Afleck będzie chciał zostać graniczą z cudem, szczególnie zważywszy na odbiór filmów, musieliby mu sporo zapłacić, i to gotówka, bo mało realne, by był zainteresowany procentem z zysków... Cavil też pewnie odlicza filmy do końca kontraktu... Ogólnie nie wróży to dobrze.
Przy założeniach jednak, że powstanie kolejna cześć do zdecydowanie powinni postawić na bardziej ludzki charakter, z tym, że wymagałoby to znacznie lepiej dopracowanego scenariusza, co wprawdzie nie powinno być problemem, ale wszyscy wiemy jak to jest ze scenariuszami i hollywood...
Kolejny weekend za nami i kolejne wielkie spadki, ciekawe jak sie WB do tego wszystkiego odniesie i jakie podejmą decyzje.
Pech właśnie w tym ze rozdmuchali niepotrzebnie budżet, trzymając się około 250$$$ to końcowy wynik powiedzmy 650$$$ byłby znośny i druga cześć miała by większe/realne szanse na powstanie, patrząc choćby jak Fox działa z X-menami przy ich zarobkach.
Historia jest tez ciekawa taki Superman Returns zarobił dużo mniej, finansowo dużo większa wtopa i z eSa nie zrezygnowano. Ciekawe czy na kolejna JL przyjdzie nam poczekać dłużej ale możliwe ze nawet przy 100$$$ w tył WB bedzie dalej jechać z DCEU i jL.
dokładnie -59% w skali całego weekendu to sporo, szczególnie zważywszy na fakt, że nie miało z czego spadać...
W kwestii co dalej to wielka zagadka, bo tak naprawdę nikt tego nie wie, szczególnie że Warner Bros może zmienić właścicieli, a wraz z tym zapewne zajdzie sporo zmian w całym studio.
Ae mnie cieszą te wyniki... brawo dla widzów. Oszukali ludzi z BvS i SS. Moze teraz zaczna robic te filmy z głową a nie byle szybko byle się nachapać. Podobno Kevin jest już na wylocie ;)