PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702950}

Lobster

The Lobster
2015
6,8 110 tys. ocen
6,8 10 1 109801
7,5 91 krytyków
Lobster
powrót do forum filmu Lobster

Film zaliczyłbym do psychologicznych. Ale nie takich jak Lars von Trier, który dla mnie jest psychopatą. To raczej film poruszający problemy w sferze społecznej, filozoficznej, ideologicznej, a może nawet politycznej i prawnej.
Długo się zastanawiałem jak go zrozumieć, tzn. co autor chciał przekazać widzowi (poza utartym powiedzeniem - każdy znajdzie tam coś dla siebie). Ja mam taki wniosek: są różne systemy, są różne reguły, każda narzucona i każda jest niby najlepsza dla człowieka. A praktyka pokazuje, że w pogoni za jakąkolwiek z tych reguł człowiek i tak jest przegranym. W sumie, jedyną wolnością prawdziwą w tym filmie, mogą się cieszyć zwierzęta, które traktowane są jako najniższa kategoria społeczna.
Film ciekawy, na początku niezrozumiały, ale się rozkręca i ostatecznie jest świetny. No i zakończenie, które zostawia nutę niepewności, a może pytanie do widza - "a Ty co byś zrobił?"
Polecam tym, którzy lubią dobry film, inteligentny, z pewną dozą sarkazmu, ironii, którzy interesują się psychologią, a bardziej socjologią. Jest bardzo specyficzny.

P.S. Ja bym wybrał bycie orłem :) Jest tyle zwierząt, którymi warto być... Byle nie człowiekiem