3,6 18  ocen
3,6 10 1 18
Look, Stranger
powrót do forum filmu Look, Stranger

ocenił(a) film na 1

W zniszczonym przez wojnę, nienazwanym kraju, pełnym zrujnowanych budynków i
pustkowi, samotna kobieta (Anamaria Marinca) powraca do domu z obozu uchodźców. Z
braku innych możliwości musi zaufać obcemu mężczyźnie (Tom Burke), który zgadza się za
pieniądze zostać jej przewodnikiem. W podróży przez ponurą krainę towarzyszy kobiecie
tajemnicze dziecko (Valentina Berisa), które zdaje się należeć do innego świata.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 2
sentymentalna_2

Straszny film... Jeszcze nigdy nie wystawiłem na Filmwebie tak niskiej oceny. Po zwiastunie na "Sundance Channel" nastawiłem się na naprawdę klimatyczne kino w stylu "Valhalla Rising", a wszystko to w powojennej scenerii. 2/10 - tylko ze względu na widoki i niektóre ujęcia - poza tym nie ma tu nic. Ogólnie jestem fanem "powolnych" filmów, gdzie panuje znikoma narracja - tylko fajnie jakby towarzyszyły temu jakieś emocje... Tu wszystko jest jałowe. Można dorabiać temu dziecku jakąś ideologię, tak samo pokusić się o głębsze pytania przy zakończeniu - tylko po co?

Zawiodłem się - szkoda...

ocenił(a) film na 1
Spiff

Rzeczywiście, trudno tu nawet mówić o zmarnowanym potencjale, bo jest to kompletna pustka, zmarnowany to jest cza spoświęcony na oglądanie tej wydmuszki; myślałam, ze może jednak reżyser ma jakiś pomysł i że w końcu coś się stanie, no i doczekałam do końca. No nie powiem, zdziwiłam się ;)
Ogólnie słowo "jałowe" jest idealne w tym przypadku.