Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 429849
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Ciekaw jestem...

użytkownik usunięty

Jakby ludzie ocenili ten film,gdyby nie miał powszechnie przyjętego statusu klasyka(więcej,byłby starym,niedawno co "odkopanym" filmem) + dajmy na to,że nikt by nie miał możliwości sprawdzenia oceny,aż do publicznego ujawnienia wszystkich ocen.Można by jeszcze wymienić parę czynników,które by wpłynęły(moim zdaniem) na bardziej obiektywną ocenę.Bo to co się dzieje na świecie z formułowaniem obiektywnych opinii,można porównać do sytuacji,w której to musisz ocenić obraz Adolfa Hitlera(za czasów kiedy był jeszcze w miarę normalny,tj. próbował swoich sił w malarstwie),z przystawionym przez niego gnatem do skroni.Obecnie,tak trudno jest nie ulec czyjemuś wpływowi,że nie wiadomo już do końca co jest autentyczne,oraz czy czasem twoja ostateczna ocena,nie składa się faktycznie w 99% z oceny narzuconej przez środowisko.Film jest w porządku,ale nie zasługuje na tak wysoką notę.Jedyne co chciałem zasugerować w mojej wypowiedzi,to to,żeby zwracać większą uwagę na niezależność swoich myśli.Jeśli chcecie coś ocenić,to podejdźcie do sprawy bez jakichkolwiek uprzedzeń.Tylko wtedy może mieć to jakąkolwiek wartość :)

użytkownik usunięty

Tak.

ocenił(a) film na 9

Wydaje mi się, że ten film i tak by był dość wysoko, średnia może by trochę spadła, ale bez przesady. Według mnie ten film zasłużył na ocenę, którą obecnie posiada.
PS. nie za darmo nagrodzony został 5 oscarami.

KoskinPL

Może kiedyś Oscary były większym odzwierciedleniem fenomenu danego filmu, ale jeśli teraz Oscara za najlepszy film dostaje Operacja Argo to sory, ale o czym my mówimy.

ocenił(a) film na 9
Lukininho

Nie oglądałem jeszcze Operacji Argo więc nie będę się wypowiadał na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 10
Lukininho

Oscary zawsze były poszyte jakąś polityką. Wpadek (delikatnie mówiąc) jest cała masa i to od samego początku istnienia nagrody. Teraz wygrało mega przeciętne Argo bo pokazuję Hollywood w bardzo korzystnym świetle. Ale też musisz przyznać że konkurencji niebotycznej nie miał (z góry zaznaczam, że nie widziałem jeszcze Django). Kiedyś były jeszcze mocniejsze przypadki. Np. rok 1999 i wygrana Zakochanego Szekspira gdy wśród nominowanych było Życie jest piękne (to dopiero szczyt żenady).
Sęk w tym że Lot nad kukułczym gniazdem jako jeden z niewielu genialnych filmów został tak przez akademię doceniony. Akurat w tym przypadku wszystkie nagrody w pełni zasłużone. Oprócz Lotu 5 oscarów w 5 najważniejszych kategoriach otrzymały tylko dwa filmy: Ich noce i Milczenie owiec. I o ile są ta dwójka to dobre filmy to ciężko w ich przodku mówić że akurat one zasłużyły na takie miejsce w historii. Z Lotem akademia trafiła.

MishaPl

Konkurencji może dużej nie miał. Ja z filmów nominowanych do Oscara obejrzałem tylko właśnie Argo, Wróg numer jeden i Django. Oceny przeze mnie wystawione to 6/8/7.

Moim zdaniem zasługuje na najwyższą notę (genialny Nicholson!), a takie posty piszą zawsze osoby, których nie zachwycił. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena i tego nie zmienisz. Ja z kolei nie rozumiem co "Nietykalni" robi tak wysoko, ale muszę z tym żyć ;)

ocenił(a) film na 10

Właśnie obejrzałem po raz pierwszy bez szczególnego zaznajamiania się z opiniami i dałem szczere 10....:P
Film naprawdę super i nawet mnie poruszył. Może według kogoś tam na tyle nie zasługuje ale nie obchodzi mnie to. Ja dałem tyle bo to jeden z lepszych filmów jakie widziałem i myślę że to arcydzieło. Nie czułem że ten film był kręcony tak dawno temu. Szkoda tylko że mister Nicholsonowi już tyle latek stuknęło:P

użytkownik usunięty

"Film jest w porządku,ale nie zasługuje na tak wysoką notę."

Jako że od 1975 nie padł ani jeden argument, który by wykazał jakąkolwiek wadę tego tytułu - minimum 9.5 to odpowiednia nota.

ocenił(a) film na 9

Średnia ocena 30 znajomych: 9.7
Wyżej nie ma żaden film u mnie :D

użytkownik usunięty
Kamileki

10.0 to oczekiwana wartość, trzeba wywalić znajomków co rzucają marnymi 9, a niżej to... D:

ocenił(a) film na 9

Ostatnio robiłem małe czyszczenie i średnia poszła troszkę w górę.

użytkownik usunięty

Sugerujesz się średnią, oceniając "Milczenie owiec" na 10?

użytkownik usunięty

Możliwe,że tak(a już na pewno, że w jakimś minimalnym stopniu).Ale bardziej prawdopodobnym jest,że dałem najwyższa ocenę,bo przeczytałem wszystkie książki o Hannibalu i jest jego wielkim fanem :)

użytkownik usunięty

*jestem.

ocenił(a) film na 9

na "powszechnie przyjety status klasyka" kazdy film musi sobie zasluzyc :)

ocenił(a) film na 9

Obawiam się, że ten film jest co najmniej bardzo dobry. Nie dziwią mnie wyższe oceny.