Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430044
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Film uważam za bardzo dobry, jednak zdecydowanie traci na tle książki, która moim
zdaniem w sposób bardziej emocjonalny i szczegółowy ukazuje mentalne problemy
bohaterów. Kolejna ekranizacja, która jedynie ociera się o bardzo dobrą książkę. Polecam
najpierw przeczytać, a później obejrzeć, wiele wątków własnie dzięki książce da się (moim
zdaniem) właściwiej zrozumieć i dogłębniej zanalizować. Jednak film pozostaje w gronie
kultowych dramatów psychologicznych, mimo że, nie porywa tak jak jego literacka wersja.

ocenił(a) film na 10
Sillmarwen

Jeny...nie miałam pojęcia, że jest książka... jakoś mi to umknęło.
Dzięki, że mnie "uświadomiłeś" ...na pewno przeczytam :D

ocenił(a) film na 7
Sillmarwen

książka zdecydowanie lepsza, aczkolwiek myślę, że gdybym nie przeczytała książki film wydawałby mi się lepszy stąd 7/10

ocenił(a) film na 10
Sillmarwen

Ja pierw obejrzałem, a następnie przeczytałem, przez co książka nabrała już u mnie innego koloru, co dało u mnie też jakoś takoś lepszy odbiór filmu, niż książki. Dla mnie ogólnie w filmie występowały lepsze sceny bardziej przejrzyste niż to jest przedstawione w powieści, ale film nie do końca jednak dopełnia końcowy akt i w ogóle główny wątek jaki jest jednak zwycięstwo McMurpiego nad Wielką Oddziałową, a więc jednak dla tych, co mieli by zamiar film obejrzeć warto jednak zabrać się pierw za książkę :)