Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430013
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Zero emocji i suspęsu. Dla mnie ten film nadaje się jedynie do puszczania w domu spokojnej starości dla babc które emocjonują się zmianą kadru. Nie wytrzymałem do końca filmu, stwierdziłem, że wole zrobić sobie porządek w szafce z ubraniami niż meczyć się dalej z tym ,,hitem dla yntelygentów". Po prostu wielu pseudofanów tego filmu chce się dowartościować oglądaniem takiego rodzaju ,,alternatywnych arcyydzieł", chwaląc się w gimnazjach ,,-Ja to oglądałem wczoraj Lot nad kukułczym gniazdem Milosza Formana, a wy jesteście prostakami i pewnie oglądaliście Barwy szczęscia. Jestem lepszy od was". Przykro mi że to jest głowny powód dlaczego wielu z was ogląda tego rodzaju ,,ambitne filmy". Po co sie męczyć, lepiej ogladać to co się naprawde lubi a nie udawać kogoś kim sie nie jest.

ocenił(a) film na 9
BartoszKlusek

Jak jest różnica między pseudofanem "Lotu..." a fanem?

Nikt Cię nie prosi, żebyć cokolwiek udawał. Ale szczerość nie jest równoznaczna z dostarciem do prawdy o filmie, ani do jego wartości.
W tym konkretnym przypadku Twoja (dość agresywna, zresztą) szczerość mowi tylko o Tobie, o filmie niemal nic.
Wiesz, poza gimanzjum też jest jakiś świat.

ocenił(a) film na 3
hauser

jaki ?

ocenił(a) film na 9
Maciej97

Bardziej skomplikowany. Czyli ciekawszy.

ocenił(a) film na 9
hauser

Nie odpowiadaj temu pajacowi nawet, bo on i ten maciej97 to ta sama osoba. Także z dzieciakiem nawet nie ma co wchodzić w polemikę

ocenił(a) film na 6
brk91

Po niecałej godzinie filmu usnęłam. Nuda i tyle.

CookiexJar

jeśli obejrzałaś tylko godzinę filmu to na jakiej podstawie go oceniłaś?

ocenił(a) film na 4
CookiexJar

To i tak jesteś wytrzymały niczym kobalt i mocarny niczym bizon bo ja zmordowałem ok 40 min i usnąłem z tego wszystkiego...

ocenił(a) film na 9
BartoszKlusek

Jeśli zasypia się na dobrym filmie, to o czym to świadczy?

ocenił(a) film na 4
hauser

Że dla mnie nie jest dobry

ocenił(a) film na 3
BartoszKlusek

że jest nudny -_- dla bardziej wymagających widzów niż ty hauser

ocenił(a) film na 9
Maciej97

To nie kwestia nudnego filmu. Ale może wymagającego widza? Owszem, tak.

ocenił(a) film na 10
Maciej97

Odpowiadasz sam na swoje posty. Nudzi ci się? To jest naprawdę żenujące.

ocenił(a) film na 9
Maciej97

Że też znalazł się tutaj prawdziwy koneser i znawca kina. Że aż doprawdy uwierzyć w to nie mogę :D Że jego reguły składni i pisowni zbytnio już nie obchodzą, to już inna sprawa :P 97 w nicku to rok twoich urodzin ?

ocenił(a) film na 9
BartoszKlusek

Dla Ciebie nudny. Ale mnie bardziej interesuje film, niż opinia przypadkowego widza. A tu widzę znakomite kino.
Więc może to nie my sprawdzamy dobre kino, ale to dobre kino sprawdza nas?

ocenił(a) film na 10
BartoszKlusek

Trochę wątpię w teorię spiskową jakoby ludzie oglądali "wartościowe" filmy by samemu się dowartościować.
A co do filmu to każdy zasłużył na worek kokainy i Oscara (takie jest Hollywood). Kocham postać McMurphy'ego, jest genialna. No i świetnie zagrana przez Nicholsona.

ocenił(a) film na 9
HeatherSweet

"Trochę wątpię w teorię spiskową jakoby ludzie oglądali "wartościowe" filmy by samemu się dowartościować."

Ta teoria jest zawzięcie lansowana przez wszystkich matołków, którzy nie są w stanie zrozumieć walorów dobrego kina. A jeśli film im się nie podoba, to - rzecz jasna - wina kina, bo przecież nie tych wyrafinowanych i dojrzałych widzów, no skąd...

ocenił(a) film na 10
BartoszKlusek

Lepiej wróć do oglądania "Zmierzchu", bo dobrych filmów jeszcze długo nie zrozumiesz.

ocenił(a) film na 8
BartoszKlusek

SUSPENS, do jasnej cholery! SUSPENS, nie "suspęs"! =.=

ocenił(a) film na 10
BartoszKlusek

Powiem Ci szczerze: Bardziej już szanuje 'pseudo fanów' chwalących się tylko tym, że obejrzeli coś porządnego niż oglądających te Twoje "Barwy Szczęścia" ludzi co w życiu nie mieli styczności z dobrym filmem.
A bodaj takiemu 'pseudo fanowi' się film spodoba i zainteresuje się poważnym kinem? To nie jest trudne bo film jest naprawdę rewelacyjny.
Jeżeli naprawdę myślisz, że ambitniejsze filmy nikomu się nie podobają to jesteś w wielkim błędzie. Ja na przykład nie lubię jak na ekranie widzę rażące błędy i słabą grę aktorów mówiących kwestie pozbawione sensu.
Btw. Straszny z Ciebie prowokator, co widać po Twoich ocenach. Obejrzyj sobie:
http://www.youtube.com/watch?v=kRA6wedXE0U

ocenił(a) film na 9
BartoszKlusek

fakt, "suspęsu" dopatrzeć się w tym filmie nie sposób :P