Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430115
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

film jak dla mnie fenomenalny a oglądałem go wczoraj a właściwie dzisiaj na jedynce, nurtuje mnie tylko jedno pytanie dlaczego McMurphy nie uciekł np podczas libacji ??

ocenił(a) film na 10
Barcarek

booooooo czekał na tą koleżanke (prostytutke) która robiła dobrze kumplowi McMurphyego a oni byli tak pijani że po prostu usneli :)

ilusionista

był tak zdeterminowany do ucieczki, miał taką możliwość jak umarł billy, ale tego nie zrobił

ocenił(a) film na 10
Barcarek

ale tam miales scene, gdy rano sie obudzili, McMurphy mial klucze klawisza i zaczal otwierac kraty ale inny klawisz go powstrzymal wtedy Billy podcial sobie gardlo McMurphy winiac za to pielegniarke ( bo ta szantazowala Billiego ze powie matce o dziwce) chcial ja zabic no i potem sam juz wiesz... po tej imprezie zwyczajnie usneli i dlatego nie uciekli. nawet sie juz McMurphy zegnal ze wszystkimi i wtedy chcial zeby Billy sobie uzyl i czekal na niego. przynajmniej taka jest moja interpretacja

ocenił(a) film na 9
Barcarek

czekał i sie nie doczekał :(

ocenił(a) film na 10
Adam_M_17

Myślę, że przesłanie tego filmu opiera się właśnie na tragicznym losie McMurphy'ego. To właśnie cała istota tego dzieła. Upadek jednostki walczącej z reżimem. Pewnie gdyby film (a mówiąc o filmie mam na myśli także, a nawet przede wszystkim, książkę, rzecz jasna) zakończył się zwykłym, ale tak lubianym happy endem nie osiągnąłby nigdy takiego sukcesu. Więc nie ma co rozpaczać.:-)

ocenił(a) film na 10
Bobek2105

mnie finał zaskoczył niesamowicie. szczególnie kiedy wódz go udusił. oczy mi prawie z orbit wyskoczyły na tej scenie.

alyouidiot

A co miał zrobic? Zabrać ze sobą warzywko?On mu tylko skrócił cierpienie,wiedząc,że McMurphy NIGDY już nie będzie mówił,nie będzie myślał,będzie tylko karmiony i będzie srać pod siebie do końca życia.On go w pewnym sensie uratował

ocenił(a) film na 10
Bobek2105

przecież ten film skończył się jako takim happy endem, może nie amerykańsko-cukierkowym, ale Wódz uciekł stał się wolny, McMurphy też w końcu stał się wolny, bo czasami jedyną możliwością osiągnięcia pełnej wolności jest śmierć, Wódz go uwolnił i siebie samego też uwolnił, trudno to nazwać typowym Happy endem, bo niby główny bohater umiera ale to było w tym wypadku jedyne wyjście, najlepsze, jedyne które powodowało że i McMurphy i Wódz stali się w końcu wolni.

ocenił(a) film na 8
Barcarek

film nie dostarcza odp na to pytanie.. mozna sie podomyslac.... odpowiedz jest zawarta w ksiazce ( film jest strasznie okrojony i akurat scena w ktorej jest odp zostala pominieta) . McMurphy zapytany czemu nie uciekł odpowiada ze czuje sie zle jest pijany i nie ma na to sily a w dodatku wyslali go juz klka razy na elektrowstrzasy ,nic mu sie nie stalo wiec co mu moga wiecej zrobic? nie byl swiadom tego ze zostanie wyslany na lobotomie i ze nie jest wazne czy jest chory czy zdrowy i czy tego potrzebuje. zrobili z niego warzywo zeby pokazac kto ma wladze.

ocenił(a) film na 6
Jaaagodka

o tym swiadczy, ze scenariusz filmu bylo slabo adaptowany!