film jak dla mnie fenomenalny a oglądałem go wczoraj a właściwie dzisiaj na jedynce, nurtuje mnie tylko jedno pytanie dlaczego McMurphy nie uciekł np podczas libacji ??
booooooo czekał na tą koleżanke (prostytutke) która robiła dobrze kumplowi McMurphyego a oni byli tak pijani że po prostu usneli :)
ale tam miales scene, gdy rano sie obudzili, McMurphy mial klucze klawisza i zaczal otwierac kraty ale inny klawisz go powstrzymal wtedy Billy podcial sobie gardlo McMurphy winiac za to pielegniarke ( bo ta szantazowala Billiego ze powie matce o dziwce) chcial ja zabic no i potem sam juz wiesz... po tej imprezie zwyczajnie usneli i dlatego nie uciekli. nawet sie juz McMurphy zegnal ze wszystkimi i wtedy chcial zeby Billy sobie uzyl i czekal na niego. przynajmniej taka jest moja interpretacja
Myślę, że przesłanie tego filmu opiera się właśnie na tragicznym losie McMurphy'ego. To właśnie cała istota tego dzieła. Upadek jednostki walczącej z reżimem. Pewnie gdyby film (a mówiąc o filmie mam na myśli także, a nawet przede wszystkim, książkę, rzecz jasna) zakończył się zwykłym, ale tak lubianym happy endem nie osiągnąłby nigdy takiego sukcesu. Więc nie ma co rozpaczać.:-)
mnie finał zaskoczył niesamowicie. szczególnie kiedy wódz go udusił. oczy mi prawie z orbit wyskoczyły na tej scenie.
A co miał zrobic? Zabrać ze sobą warzywko?On mu tylko skrócił cierpienie,wiedząc,że McMurphy NIGDY już nie będzie mówił,nie będzie myślał,będzie tylko karmiony i będzie srać pod siebie do końca życia.On go w pewnym sensie uratował
przecież ten film skończył się jako takim happy endem, może nie amerykańsko-cukierkowym, ale Wódz uciekł stał się wolny, McMurphy też w końcu stał się wolny, bo czasami jedyną możliwością osiągnięcia pełnej wolności jest śmierć, Wódz go uwolnił i siebie samego też uwolnił, trudno to nazwać typowym Happy endem, bo niby główny bohater umiera ale to było w tym wypadku jedyne wyjście, najlepsze, jedyne które powodowało że i McMurphy i Wódz stali się w końcu wolni.
film nie dostarcza odp na to pytanie.. mozna sie podomyslac.... odpowiedz jest zawarta w ksiazce ( film jest strasznie okrojony i akurat scena w ktorej jest odp zostala pominieta) . McMurphy zapytany czemu nie uciekł odpowiada ze czuje sie zle jest pijany i nie ma na to sily a w dodatku wyslali go juz klka razy na elektrowstrzasy ,nic mu sie nie stalo wiec co mu moga wiecej zrobic? nie byl swiadom tego ze zostanie wyslany na lobotomie i ze nie jest wazne czy jest chory czy zdrowy i czy tego potrzebuje. zrobili z niego warzywo zeby pokazac kto ma wladze.