Nie wiem czyj to jest pomysł, ale nowe plakaty są co najmniej żenujące. Nie wszystko musi być nowe(w tym przypadku nie jest lepsze). Zwłaszcza tak wybitne filmy np. Lot..., czy "Dawno temu w Ameryce" zasługują na pewno na lepsze przedstawienie niż nie wiadomo na co stylizowane i kiczowate zdjęcia.
Nie wiem kto za to odpowiada, ale myślę, że regularnie zagląda na takie fora i powinne mu takie reakcje dać trochę do myślenia.
Poza tym znacznie obniża się poziom kulturalny społeczeństwa, coraz więcej jest kiczu, chamstwa i niesmaku i najwidoczniej sporej liczbie osób to niestety nie przeszkadza.
To smutne, że taki portal jak Filmweb dopuszcza podobne plakaty. Oczywiście, rozumiem doskonale przesłanie plakatu, ale nie ono samo jest najważniejsze. Istnieje bowiem jeszcze forma. I ta moim zdaniem nie jest odpowiednia.
Piszę to akurat przy tym filmie, ale dalej natknę się na zmieniony plakat "Dwunastu gniewnych..." i nie wiem na co jeszcze.
Poziom kultury społecznej i jego znaczny spadek słychać na ulicy i niestety widać coraz częściej także i tutaj.
Dziękuję
Ale się zdenerwowałemMam to samo co zdanie co ty.Żeby szacunku dla klasyki już nie było?
Nowy plakat 12 gniewnych ludzi to jest jakieś nieporozumienie... komuś się naprawdę nudzi na tym portalu
Te zmienione plakaty to działa polskich twórców plakatów i - choć może być to dla Ciebie szokiem - to ponoć one reklamowały dane tytuły jako pierwsze w naszym kraju. Ktoś na filmwebie wpadł na pomysł, że w ten sposób będzie promował taką twórczość - i choć uważam że parę z tych plakatów jest naprawdę dobrych - uzyskuje raczej efekt odwrotny od zamierzonego, gdyż co widać na wielu postach zamieszczanych na stronach "podmienionych" filmów (takich jak ten) - szerzy raczej nienawiść i niechęć do tych prac.
Osobiście uważam, że miejsce tych plakatów powinno być w dodatkach - w obecnej formie wywołują zbyt dużo niezdrowych emocji.
12 gniewnych ludzi, 2001: Odyseja kosmiczna, Taksówkarz... Po co zmieniać to co dobre?
Co jak co, ale chyba z Taksówkarza można być zadowolonym. Takie jest tylko moje zdanie, oczywiście. Naprawdę podował się Wam ten plakat z połówką głowy De Niro w kolorystyce biało-niebieskiej? Uważam że ten nowy plakat jest zdecydowanie bardziej klimatyczny i oddaję też tę cechę filmu.
Lepsze to niż tamto chociaż oryginał zdecydowanie najlepszy, i tak pewnie zmienią tak jak było z Dawno temu w Ameryce, na chwile znowu wrócił dawny plakat a teraz z powrotem zmienili na ten szajs.
Już kilkudziesięciu filmom zmienili plakaty na pseudo artystyczne polskie wersje, już było mnóstwo tematów, sam założyłem kilka, protesty tu nic nie dadzą.
Poczytaj sobie o Polskiej Szkole Plakatu (to szkolna wiedza) zanim znowu cos palniesz bez zastanowienia o "pseudoartyźmie" bo wstyd.