Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430013
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Po obejrzeniu tego filmu zaczęłam się zastanawiać jaką postacią jest McMurthy negatywną czy pozytywną. Po jego pobycie w ośrodku można odnieść wrażenie , że jest to postać pozytywna , ponieważ sprzeciwiał się złu i walczył o dobro pacjentów , ale jednak jest on gwałcicielem jak twierdzi policja miał stosunek z 15-latką i za to go skazali , ale z drugiej strony po obejrzeniu galerianek nie wiem czy to co zrobił naprawdę było złe.

ocenił(a) film na 9
BRILLANTE

Dla mnie McMurthy jest zdecydowanie negatywną. Niemoralna i trudna postać głównego bohatera z uczuciami i wieloma problemami, który nie może się odnaleźć w swoim świecie. Rewelacyjny film 9/10

Zgredd

Dla mnie z kolei McMurthy jest postacią pozytywną. Przede wszystkim dlatego, że niejako "uzdrowił" innych pacjentów tego szpitala. Przywrócił im godność i wiarę w siebie. Pokazał im, że należy zawsze choćby próbować (scena z podnoszeniem tego czegoś z wodą) przeciwstawić się temu, co jest nam narzucane i nie jest dobre. Jest indywidualistą sprzeciwiającym się narzuconym normom i to pokazuje też innym. Uważam, że jest on niejako zbawicielem tych wszystkich ludzi, którzy są skrępowani przez siostrę i innych pracowników szpitala i uwięzieni w sensie dosłownym i przenośnym. (Nieskładny post za co przepraszam, nie ta pora)

ocenił(a) film na 9
dupasatana

"dupasatana" myślę o nim to samo i co do nicku:heh ciekawy pomysł.