Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 429741
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Mam pytanie do osób, które czytały książkę. W pierwszym rozdziale Wódz wprowadzając do historii McMurphego mówi "ale to wszystko prawda, nawet jeśli się nie wydarzyło". Czy uważacie, że cała historia była wymysłem Wodza? Może tak bardzo pragnął wyrwać się spod rządów siostry, że wszystko wymyślił aby poczuć się lepiej? Nie wiem jak rozumieć te słowa, może je nad interpretuję, ale nie dawały mi spokoju podczas czytania. Mam nadzieję, że ktoś ma jakieś pomysły i mi pomoże :)

ocenił(a) film na 9
Pieczona_Kaczka7

Nie pamiętam tego w książce, ale na końcu było posłowie od autora i myślę, że ten cytat to może być takie trochę wtrącenie od Kena Keseya. W końcu on był w tym szpitalu i ich obserwował, w rzeczywistości była tam rządząca twardo oddziałowa, więc ja to interpretuję tak, że historię z McMurphym wymyślił, ale tak czy inaczej "to wszystko prawda" (ogólnie historia na faktach).

ocenił(a) film na 10
Pieczona_Kaczka7

Ten cytat miał świadczyć o czymś innym. Miał nam uświadomić, ze obcujemy z projekcją umysłu Wodza. Jakby nie był osoby chorej psychicznie. Nie chodzi tu o to, że Wódz wymyślił sobie tą całą historię. Chodzi o to, że miejscami może być wykrzywiona. Jak każda historia. To tak jak w przypadku, gdy dwie osoby są świadkami tego samego zdarzenia i każdy opowiada o tym w inny sposób. Tak naprawdę każda relacja jakiegoś zdarzenia z góry nie jest obiektywna. A dlaczego w takim razie jest prawdziwa? To kolejna gra autora książki. Bo czy wytwór naszej wyobraźni nie jest prawdziwy?