Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430115
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Prawdziwy klasyk od dobrego filmu różni się tym, że mimo upływu lat wciąż nie trąci kiczem, ogląda go się z przyjemnością tak jakby był dopiero wydany. Gdy ostatnio oglądałem "pokolorowaną wersję" nigdy bym nie powiedział, że ten film ma ponad 30 lat. Oglądało go się świetnie. Klasykiem jest jeszcze Ojciec Chrzestny (który osobiście mi się nie podoba). Macie jeszcze jakieś propozycje klasyków? Filmów które mimo upływu lat wyglądają młodo?

ollbrzym

Pokolorowaną wersję ???? Człowieku ten film został nakręcony już barwny,widziałem go w 1979(polska premiera kinowa to październik79) i już wtedy był kolorowy.Chyba pomyliło Ci się z "W samo południe"

emigrant007

Możliwe, że jestem w błędzie (mówię, widziałem kolorową wersję), w błąd wprowadziły mnie w takim razie czarno-białe zdjęci (przy opisie filmu), jesteś pewien, że premiera była w 79? z tego co podaje filmweb i kilka innych serwisów podobnych serwisów, polska premiera to 75(tak jak światowa). Nie oglądałem "w samo południe"

ollbrzym

Jestem pewien na 100%.Pracowałem w Instytucji która rozpowszechniała filmy w kinach.Nazywało się to OPRF.Informacje mam z Filmowgo Serwisu Prasowego,Mr z X 1979 do wglądu.Jest tam wykaz wszystkich filmów ,które w tym miesiącu weszły na ekrany.Były dwa filmy prod USA.właśnie ten oraz "Dzięki Bogu już piątek" z Donną Summer,A swoją drogą w tamtych czasach filmy ze strefy tzw,dewizowej trafiały na polskie kran rok,dwa a czasem i dłużej po premierze światowej,więc cały czas się zastanawiam,skąd moderatorzy Filmwebu czerpią tak totalnie bzdurne informacje?????Widocznie doszli do wniosku,że za czasów komun filmy trafiały na nasze ekrany równie szybko jak teraz!!!.Co za bzdura!! Piszesz o innych serwisach w których podano tą samą informację.Chyba a raczej na pewno są to serwisy internetowe,które biorą informacje z powietrza.A film ogl ądałem w kinie na początku listopada 79 roku.Był kolorowy,zapewniam.;))))Ale do dziś robi na mnie takie samo piorunujące wrażenie jak po obejrzeniu go za pierwszym razem w kinie,no bo tam powinno się oglądać filmy.Nic nie oddaje atmosfery filmu tak jak oglądanie go w ciemnej sali kinowej ,najlepiej przy pełnej sali,

ocenił(a) film na 10
emigrant007

Ojejku w tamtych czasach kolorowe filmy to była norma. Na 100% film nakręcono w kolorze. prawie wszystkie filmy z całej dekady lat 70-tych są w kolorze.