Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 429706
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

dobry,

ocenił(a) film na 7

ale nic więcej. To jeden z tych filmów, co do których w dobrym tonie jest wypowiadać się w samych superlatywach. Nie przepadam za Nicholsonem, a jego popisy w tym filmie nie sa dla mnie żadnym mistrzostwem; najlepszą rolę zagrała siostra-pielęgniarka, i co dosyć niezwykłe, majaca w sobie cos seksualnie pociągającego, zresztą grabna i ładna kobieta.
Film jest przygnębiający i dosyć nachalnie wciska jakieś idee wolnościowe ukryte, dosyć prostacko, w historii pacjenta i gnębiącego go personelu szpitala psychiatrycznego.
Przypominam sobie, ze czytałem jakiś stary wywiad z członkami ABBY (zespołu wybitnego bądź co bądź) i wszyscy oni pytani o ulubiony film zgodnie odpowiedzieli Lot nad ......... . To tak jak kiedyś po sukcesie Imienia Róży (całkowicie dla mnie niezrozumiałym) kandydatki na Miss Polonię twierdziły, ze ich ulubionym pisarzem jest właśnie Umberto Eco, Nie ma to jak snobizm.

cesare_10

o ABB'ie piszesz, że to wybitny zespół, a o Locie...i grze Nicholsona, że nie powala...?! jak widać wszystko zależy od gustu. moim zdaniem film jest genialny, główny aktor jeszcze lepszy i nie piszę tego na pewno dlatego, że jak napisałeś/aś "tak wypada". nie będę pisać o przekazie, bo film jest napisany na podstawie książki, więc reżyser mało miał w tym temacie do powiedzenia, ale Lot jest zwyczajnie dobrze nagrany, dialogi inteligentne, scenariusz znakomicie napisany.ode mnie dyszka.pzdr.

ocenił(a) film na 6
renfree

Genialny jest czemu?
pytam, bo ja sie zgadzam z cesare. Przeczytalam recenzje tego filmu, opisy i co tam jeszcze i spodziewalam sie zwyczajnie conajmniej rewelacyjnego filmu. Jest co najwyzej przyzwoity. Rola Nicholsona jest dobra, ale rzeczywiscie siostra Ritched jest zagrana lepiej.