Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430044
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

niestety, ale nie ma to jak wlasna wyobraźnia, książk lepsza:)

ocenił(a) film na 7
jazztopad

książka bez porównania lepsza, jak zwykle, film nigdy wszystkiego nie przekaże. fajnie się ogląda film po, dwa razy lepiej. jak obejrzałam przed przeczytaniem, to nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia, książka tak, potem całkiem fajnie sie oglądało.
świetnie zagrany McMurphy, nic dziwnego, że Nicholson dostał oscara.

ocenił(a) film na 10
delete_

Właśnie jestem w trakcie czytania książki i od razu co rzuca się w oczy to mnogość wizji, wspomnień itp. Wodza, których w filmie nie ma. Zastanawiam się jak interpretować tę mgłę, którą często "widzi" Wódz. Czy to po prostu chora wizja chorego człowieka? Czy wy inaczej to rozumiecie?

PS: Na ustnej maturze mam temat "Bohater literacki a jego filmowa kreacja". Jakby ktoś miał jakieś ciekawe spostrzeżenia na temat McMurphy'ego (lub innych) to byłoby miło jakby się podzielił ;)

ocenił(a) film na 3
piotrek626

przeczytaj sobie Zdolnego ucznia a poznije objerzyj film - Uczen Szatana = jak to w Polsce, nazwa musi byc zmieniona i porownaj postacie Browdena, czyli tego mlodego. to powinno starczyc. jesli nie, polec po klasyce = Ojciec Chrzestny, pewnie z checia wysluchaja i posciemniasz troche roznice miedzy Connie w filmie a ksiazce bo troszke sie rozni bo do reszty aktorow nie ma co sie przyczepic :) choc i tak najlepszym przykkladem ejst Patrick Randle McMurphy :D

jazztopad

Uwielbiam ten film. Jest równie dobry co książka. Jedna z nielicznych, naprawdę udanych ekranizacji.