Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430044
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

zastanawiam się wlaśnie jak zinterpretowalibyscie tytuł tego filmu? gdyż moim zdaniem jest on dość niezwykły.

ocenił(a) film na 10
Nuviel

Tytuł niezwykły jednak ma ukryte znaczenie. Kukułka jest jedynym ptakiem które podrzuca swoje jaja do gniazd innych ptaków, a sama żyje w dziuplach. Zatem "Lot nad kukułczym gnaiazdem", według mnie, może oznaczać jakies urojnie, co pasowałoby do tematyki filmu. P.S. Film jest świetny

użytkownik usunięty
froncol

"... jeden poleciał tam, drugi śmignął siam, a trzeci wzbił się nad kukułcze gniazdo". Tytuł książki (a co za tym idzie filmu) bierze się właśnie z tej wyliczanki ludowej. Kto wzbił się nad kukłcze gniazdo, domyślcie się sami. Pozdrawiam!

Nuviel

Wiem z wiadomego źródła, że w amerykańskim slangu kukułcze gniazdo lub cały ten zwrot oznacza szpital psychiatryczny. To by wiele wyjaśniało.

Clivia

Z tego co ja wiem cuckoo's w jezyku angielskim oznacza wariata, kogoś niezrównoważonego psychicznie. :)

ocenił(a) film na 10
mat_kulesza

"Vikowi Lovellowi, który zapewniając, że smoki nie istnieją, wprowadził mnie do ich pieczar."

ocenił(a) film na 9
Nuviel

w amerykańskim języku "cuckoo" znaczy "kukułka" ale ponadto "wariat", "idiota"
więc jeśli mógłbym teraz zamienić słowo kukułczym na wariatów, tytuł miałby zupełnie inny wydźwięk - "Lot nad gniazdem wariatów"
w takiej sytuacji bardzo łatwo zinterpretować go - McMurphy chcąc wyimać się od aresztu, wylądował w gnieździe (domu) świrów udając chorego lub też biorąc pod uwagę cały film - (uwaga! malutki spojler) ja odczułem że jego pobyt w szpitalu (i zakończenie filmu) było swoistym "lotem", "przygodą"
w ogóle to, jeśli możnaby przetłumaczyć bardzo dosłownie tytuł, brzmiałby mniej więcej "Ucieczka z siedliska wariatów"...

ocenił(a) film na 8
endullah

http://www.filmweb.pl/Znaczenie,tytu%B3u,temat,Topic,id=324570 [www.filmweb.pl/Znaczeni ...]

ocenił(a) film na 9
Nuviel

Analiza tytułu:
1. kukułki nie zakładają gniazd wiec ich jajka są podrzutkami (wyrzutkami społeczeństwa)--znaczenie symboliczne

2. w j. angielskim kukułka to inaczej wariat czyli takie gniazdo to nic innego jak dom wariatów - znaczenie dosłowne

3. lot nad tym gniazdem jest rzekomo niemożliwy (bo nie ma takiego gniazda) - czyli tzw. przelot przez psychiatryk, potraktowanie go jako krótki etap w życiu, przejście przez niego od tak bez skutków i konsekwencji - również jest niemożliwe gdyż te kukułcze jajeczka (osoby które tam trafiają) dostosowują się do otoczenia i chcąc nie chcąc stają się psychiczne, stają się "obywatelami" nowego domu-domu wariatów, nie wylatują już ze swojego nowego gniazda, nie mogą przez niego przelecieć obojętnie.

Ale mam też kolejną interpretacje:
Owymi gniazdami i kukułczymi jajami zarazem, są ludzie.
Przebywając w swoim towarzystwie podrzucają sobie nawzajem takie jajka, które z upływem czasu w nich dojrzewają i na koniec filmu wykluwają się.

Siostra Ratched wydawałoby się symbol porządku i opanowania otrzymała jajko od McMurphy' ego, które uwolniło z niej zołzę,tak naprawdę "psującą" wszystko, psującą marzenia a przede wszystkim pozbawiającą chęci do życia pacjentów (większość siedziała tam dobrowolnie).

Sam silny, szalony, odważny McMurphy dostał jajko od wydawało by się najbardziej chorego, obojętnego Wodza Bromden'a i wzajemnie Wódz dostał jajko od McMurphy' ego. Role tych postaci odwrocily się. To McMurphy na końcu był w najbardziej zaawansowanym stadium "choroby" -stał się obojętną, wręcz GŁUCHONIEMĄ roślinką , Wódz natomiast przejął siłę i chęć do życia docierając tym samym do celu wytyczonego przez McMurphy' ego- ucieczki, czyli symbolicznie dokonał niemożliwego, dokonał LOTU NAD KUKŁCZYM GNIAZDEM.

ocenił(a) film na 9
dadshot

Dodam jeszcze że McMurphy przejął też jajko od siostry Ratched - która miała za zadanie pomagać pacjentom. To własnie McMurphy im pomógł, napawał ich chęcią zycia, stali sie normalniejszymi ludzmi w szczególnosci Wódz.
Przeprowadził o wiele skuteczniejszą dla nich terapię