Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430013
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

zakończenie

ocenił(a) film na 10

Jedno pytanie, dlaczego Wódz zabił Randlego? Czy to dla tego, że sam uciekając nie chciał go zostawić samego (w sumie sam mu to prędzej powiedział), nie chciał go zostawić na oddziale jako warzywo, po prostu go ,,uwolnił" ?

Obbserwatorka

Również nie rozumiem dlaczego go zabił, przecież mógł go stamtąd wynieść, no chyba, że wiedział, że z niego nic już nie będzie..

mateu1

przecież to oczywiste, było przecież pokazane co mu zrobili, to nie były tylko jakieś elektrowstrząsy, przecież grzebali mu w mózgu
byłoby z niego warzywo, a on nie chciał zostawić tak 'przyjaciela'

Obbserwatorka

Generalnie z tego co się orientuję, to Randallowi zrobiono lobotomię - wycięcie płata czołowego mózgu. Wtedy człowiek staje się 'warzywem' - nie jest zdolny samodzielnie zrobić nic, jak było to widać, gdy tych dwóch lekarzy go prowadziło. Z tym nie da się nic zrobić, więc Wódz w pewnym sensie go 'uratował'. Albo raczej 'uwolnił' z tego chorego szpitala.

użytkownik usunięty
Obbserwatorka

Wystarczy trochę uwagi na filmie i się obchodzi bez takich bądź co bądź durnych pytań. Po ataku na tą pigułę postanowili go trochę bardziej "uspokoić" lobotomią. Wódz w dodatku wspominał, że zrobili to jego ojcu.

ocenił(a) film na 9
Obbserwatorka

zastanow sie ;)

ocenił(a) film na 10
pavel13

dobra, dzięki już wszystko wiem

ocenił(a) film na 7
Obbserwatorka

Dzieki za spojler na samym początku!

użytkownik usunięty
lechu0978

Za darmo mądrość życiowa, po opinie wchodzi się na imdb, forum fw służy do trollowania i niszczenia innym filmu.

Obbserwatorka

Zgadzam się z poprzednimi odpowiedziami.
McMurphy nie był już zdolny do normalnego życia. Ten zabieg całkowicie pozbawił go emocji.
Poza tym trafnie określa to ten fragment :
"Obserwowałem ich i usiłowałem odgadnąć, jak by w tej
sytuacji postąpił McMurphy. Mogłem być pewien jednego: nie pozwoliłby, żeby coś takiego
z kartą z jego nazwiskiem siedziało przez dwadzieścia czy trzydzieści lat w świetlicy, służąc
Wielkiej Oddziałowej za przykład tego, jak kończą ci, którzy próbują walczyć z panującym
porządkiem. Na pewno by nie pozwolił"

Czytałam jeszcze gdzieś chyba na forum, że Indianie wierzą, że jeśli odbiorą komuś życie to jego duch mu towarzyszy.
Ale z tego co pamiętam nie było to nigdzie oficjalnie powiedziane.

No i tak na przyszłość, pisząc takie posty dawaj wyraźne znaki, że będzie SPOILER, daj przerwę i dopiero potem przechodź do sedna.
Z doświadczenia wiem, że chwila nieuwagi i całą frajdę z oglądania filmu szlag trafia.

ocenił(a) film na 7
Emily_Wendy

Tak, ja również słyszałam o tym, że dusz a zabitej osoby towarzyszy mordercy. Chyba też i o to chodziło Wodzowi, bo powiedział 'nie zostawię Ciebie tu samego', więc go 'zabrał ze sobą' w ten sposób.

ocenił(a) film na 10
bananas_live

dzięki za odpowiedzi, a co do spoilera, to sama już się kiedyś kilka razy przekonałam, że nie warto czytać komentarzy przed obejrzeniem filmu, do tego są recenzje i opisy, poza tym jeżeli w tytule pisze ZAKOŃCZENIE to musi dac do myślenia, że dalej znajdzie się spoiler. Ale ok, sorry za nie ostrzeżenie.