Love

2015
6,1 26 tys. ocen
6,1 10 1 26036
5,7 44 krytyków
Love
powrót do forum filmu Love

Gdzie dokładnie na osi czasu należy umieścić rozstanie z Elektrą? Doszło do niego, po tym jak Murphy obwieścił, że Omi jest z nim w ciąży. Kiedy jednak to zdarzenie miało miejsce? Gdy bohaterowie poznają Omi, przeżywają rozkwit związku, powiedzmy, etap zakochania. Poszukiwanie coraz mocniejszych wrażeń w seksklubie czy w spotkaniu z transwestytą na etapie kryzysu wskazywałyby na zdarzenia oddalone w czasie po trójkącie z Omi, co jest sprzeczne z faktem, że związek rozpadł się niedługo po nim.

Rozumiem, że opium i możliwy nielinearny charakter wspomnień mogą robić swoje, ale mimo wszystko zastawiam się, kiedy dokładnie doszło do rozstania.

blessdamic

Jak się zastanawiam, to wydaje mi się, że sam reżyser nawet tego nie ustalił. Może nawet celowo zniszczył tę linearność fabuły na głębszym poziomie. Musiałbym obejrzeć jeszcze raz, bo pewnie umknęło mi trochę szczegółów.

blessdamic

Tak. Trójkąt z udziałem Omi jest na etapie zakochania (rozkwit związku). Po dłuższym czasie od tego zdarzenia, mają miejsce kolejne przygody, o których wspomniałeś. Czyli, od seksualnej przygody z udziałem Omi upłynęło już trochę czasu, i myśl o zdradzie z nią mogła pojawić się tuż przed zbliżającym się kryzysem w związku z Electrą.
I być może, początek ciąży Omi jest równoległy z etapem tych mocnych wrażeń "na kryzysie" - wizyta na posterunku policji, Swingers Club czy spotkanie z transwestytą. Murphy, podczas któregoś tam spotkania z Omi, dowiaduje się o jej ciąży. Zastanawiło mnie to, jak zblazowany leży na tym łożku, zanim dowiaduje się, że zostanie ojcem. Tak jakby pobyt u Omi był dla niego jak swego rodzaju "reset", po tych wszystkich kryzysowych perwersjach i kłótniach z Electrą. A sam Murphy informuje Elektrę, o ciąży Omi, natychmiast.