7,5 901  ocen
7,5 10 1 901
Luter i rewolucja protestancka
powrót do forum filmu Luter i rewolucja protestancka

Jestem protestantem, choc nie jestem fanem Lutra. Osobiscie zdecydowanie blizej mi do (spalonego na stosie) Jana Husa, czy Johna Wycliffe'a... Jednak idac tropem Brauna - tez powinienem zrobic film o ludziach, ktorzy, np: dzierzyli tytul papieza... I uwierzcie mi - byloby co ogladac... Wypadaloby tez zauwazyc, ze Luter nie chcial rozbijac kosciola, ale jego powrotu do zrodel... Po wystapieniu Lutra KK zaczal tlumaczyc Biblie na jezyki narodowe oraz w pewnym stopniu KK zrezygnowal z odpustow, ktore sa przeciez zaprzeczeniem ewangelii Chrystusowej... Przez wiele lat bylem w KK, jednak nie mialem najmniejszego pojecia, chocby o Efezjan 2:8-9...
Pozdrawiam wszystkich wierzacych bez wzgledu na to, w ktorym sa kosciele... Bog bedzie ocenial nasze poznanie i motywy, jakie nami kierowaly a nie przez wzglad na plakietki, ktore sobie przypinamy...

Bóg tak umiłował świat, że oddał swego jedynego Syna, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne (Jana 3:16)

On zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni. Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust. (Izajasza 53...)

ocenił(a) film na 10
Jozef_K_44

List Jakuba 2;26
„Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.”

Jan 5;29
"a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia; ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia."

ocenił(a) film na 1
Tommaszewski

Oczywiscie, bo uczynki dowodza naszej wiary... Niemozliwym jest jednak zapracowac na wiecznosc. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Jozef_K_44

Rzymian 2;5-7
"Oto przez swoją zatwardziałość i serce nieskłonne do nawrócenia skarbisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia się sprawiedliwego sądu Boga, który odda każdemu według uczynków jego: tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne"

ocenił(a) film na 10
Jozef_K_44

"sola fide” czyli wielki błąd Lutra…

Już w pierwszym wieku pojawili się ludzi co źle wyjaśniali listy św. Pawła..

2 Piotra 3;16
„…jak też ukochany nasz brat *PAWEŁ* w danej mu mądrości do was napisał, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę”

…i dzisiaj też jest wielu takich niedouczonych ludzi.. co nie rozumie trudnych rzeczy z biblii..

Niedouczeni ludzie nie rozumieją o jakich uczynkach jest mowa w listach do Rzymian, Galicjan, Efezjan.. Biblia przecież uczy o wielu rodzajach uczynków.. a nie o jednych uczynkach.

Dzieje Apostolskie 19;18-19
„Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki.”

O jakich uczynkach jest tu mowa? Jakie uczynki wyznawali? Złe uczynki! Czyli grzechy. Św. Paweł grzechy nazywał uczynkami ciała:

Galatów 5;19
„Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: nierząd, nieczystość, wyuzdanie”

Jakie są jeszcze uczynki? Dobre uczynki! Za które jest usprawiedliwienie i zbawianie.

Jan 5;29
„a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia; ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia”

List Jakuba 2;24
„Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary.”

Rzymian 2;5-11
„Oto przez swoją zatwardziałość i serce nieskłonne do nawrócenia skarbisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia się sprawiedliwego sądu Boga, który odda każdemu według uczynków jego: tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne”

I jakie jeszcze są uczynki? Uczynki prawa!

List do Rzymian 3;20
„jako że z *uczynków Prawa* żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach...”

List do Galatów 3;10
„Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na *uczynkach Prawa,* ciąży przekleństwo…”

A co to są uczynki prawa? I czym się różnią od pozostałych uczynków? W biblii nie ma wyjaśnienia. A czemu? Bo adresaci listów św. Pawła doskonale wiedzieli czym są uczynki prawa, więc nie musiał im tego wyjaśniać. Problem w tym że my dzisiaj tego nie wiemy. Dlatego potrzebna jest pozabiblijna wiedza aby się tego dowiedzieć. Otóż to są uczynki wywodzące się z prawa Mojżeszowego. A najsłynniejszy z nich to obrzezanie. A jakie jeszcze? Podział na pokarmy czyste i nieczyste, zakaz dotykania niewiernych, zakaz pożywani posiłków w obecności niewiernych. To wszystko uczynki prawa starego przymierza, które musiałby być przestrzegane aby osiągnąć zbawianie. Ale gdy pojawiło się nowe przymierze to te uczynki zostały anulowane:

1 list do Koryntian 7;19
„Niczym jest zarówno obrzezanie, jak i nieobrzezanie, a ważne jest tylko zachowywanie przykazań Bożych.”

1 list do Koryntian 10;27
„Jeżeli zaprosi was ktoś z niewierzących a wy zgodzicie się przyjść, jedzcie wszystko, co wam podadzą, nie pytając o nic - dla spokoju sumienia.”

Dzieje Apostolskie 11;7-9
„Usłyszałem też głos, który mówił do mnie: " Zabijaj, Piotrze, i jedz! " Odpowiedziałem: "O nie, Panie, bo nigdy nie wziąłem do ust niczego skażonego lub nieczystego. Ale głos odezwał się po raz wtóry: Nie uważaj za nieczyste tego, co Bóg już oczyścił…"

Wszystko byłoby już jasne gdyby nie jedna rzecz… czasami Apostołowie gdy pisali o uczynkach to nie precyzowali o które uczynki im chodzi.. czy o uczynki ciała? czy może o uczynki prawa? czy może o dobre uczynki? Zobaczmy jeden fragment:

Mateusz 23,1-3
„Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: «Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz *uczynków ich nie naśladujcie.* Mówią bowiem, ale sami nie czynią."

No i mamy mowę o uczynkach ale nie wiadomo których.. dlatego sami musimy się tego domyślić… czy jest tu mowa o dobrych uczynkach? Nie.. to bez sensu, bo czemu mielibyśmy nie naśladować dobrych uczynków? To może uczynki prawa? Faryzeusze wypełniali uczynki prawa więc to nie to.. to co zostało? Uczynki ciała… czyli grzechy.. o tak teraz to pasuje.. tu chodzi o uczynki ciała.

To teraz popatrzmy na Efezjan…

Efezjan 2;8-10
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili.”

Św. Paweł nie sprecyzował o które uczynki tu chodzi, dlatego musimy się tego domyślić… Czy chodzi o uczynki ciała? Nie no, bo jak można chlubić się grzechami? To czy chodzi o dobre uczynki? Jeśli zestawimy to z innymi fragmentami biblii to coś tu będzie nie tak…

List Jakuba 2;17
„Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie.”

Jeśli wiara bez dobrych uczynków jest martwa to jak martwa wiara może zbawiać? Dobre uczynki nie pasują do Efezjan 2;9.

Co zostało? Uczynki prawa!

List do Rzymian 2;23
„Ty, który chlubisz się Prawem, przez przekraczanie Prawa znieważasz Boga.”

Jeśli chodziło o uczynki prawa to wszystko pasuje..

Efezjan 2;9-10
„nie z uczynków [prawa], aby się nikt nie chlubił. Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów..”

Uczynki prawa to te anulowane w nowym przymierzu, a w starym przymierzu ludzie mieli obowiązek chlubić się uczynkami prawa.. mieli nie dotykać pogan, mieli nie spożywać z nimi posiłków.. itd.. w Rzymie, w Galicji, w Efezie wśród pierwszych chrześcijan było wielu Żydów, oni myśleli że cięgle muszą wypełniać uczynki prawa… dlatego św. Paweł uczył ich że nie są zbawiani z uczynków.. prawa! Teraz są zbawieni z wiary w Chrystusa.. a co to jest wiara w Chrystusa? To jest wypełnianie wszystkich nauk o jakich uczyli nas Chrystus i Jego Apostołowie:

Jan 3;5
„Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego.”

1 Piotra 3;20
"niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. Teraz również zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we chrzcie..."

Ewangelia Jana 6;53
„Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.”

Jan 20;23
„Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.”

Jakub 5;16
„Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie...”

1 List Jana 1;9
„Jeśli przyznajemy się do naszych grzechów, [On] jest wierny i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej niesprawiedliwości.”

Chrzest, Spowiedź, Eucharystia… najważniejsze sakramenty… takiego posłuszeństwa chce od nas Chrystus!

…i czego jeszcze? Uczynków miłosierdzia…

Mateusz 25;34-36
„Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie.”

…i czego jeszcze?

Ewangelia Mateusza 19;17
"...A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania."

Pierwszy List Jana 2;4
"Kto mówi: Znam Go, a nie zachowuje Jego przykazań, ten jest kłamcą i nie ma w nim prawdy."

…i czego jeszcze?

Mateusz 6;14n
"Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień."

Tommaszewski

Aż się zarejestrowałam, tak mi się podoba twoja argumentacja.
Podział na uczynki prawa i dobre uczynki- tego mi zawsze bardzo brakowało w interpretacji Pisma Świętego i mózg aż mi się lasował kiedy przedstawiano mi "biblijna ewangelię" o zbawieniu tylko z łaski. Uważałam to za niesprawiedliwe i nie potrafiłam przekazywac tego dalej.
Dziękuję za twojego posta.

Tommaszewski

Co za bzdury. Losowe wersy bez ładu i składu, jak gdyby ktoś nie przeczytał Biblii, tylko argumentuje pod tezę.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

Czy widziałeś film w którym facet pojechał z ekipą aby pokazać im las? Jednak pomylił się bo miał znaleźć nie las, tylko las krzyży..

Podobnie jest z Efezjan 2: 8-9… tam pisze nie z uczynków aby się nikt nie chlubił ale.. to nie chodzi o uczynki tylko o uczynki prawa…

A dlaczego chodzi o uczynki prawa a nie o uczynki? I czym różną się uczynki od uczynków prawa? No właśnie to jedna z najtrudniejszych do wyjaśnienia rzeczy w biblii.

List Jakuba 2: 24
„Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary.”

List do Galatów 2: 16
„A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa…”

Czy te wersety przeczą sobie nawzajem??? Na pierwszy rzut oka tak. Lecz ludzie co wybierali kanon ksiąg natchnionych nie widzieli sprzeczności między tymi wersetami, umieli wyjaśnić czemu te wersety sobie nie przeczą… dlatego umieścili w kanonie oba te listy.. a ty nie potrafisz tego wyjaśnić.. dlatego jesteś w wielkim błędzie..

Efezjan 2: 8-9
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”

List Jakuba 2: 14
„Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy /sama/ wiara zdoła go zbawić?”

Czyżby kolejne wersety co sobie przeczą nawzajem? A może jednak jest wyjaśnienie tylko trzeba znać się na teologii…
Jak wyjaśnić to że w biblii są zarówno wersety co mówią że uczynki są potrzebne oraz wersety  co mówią że uczynki nie są potrzebne?

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

*CZY POTRZEBUJEMY UCZYNKI?*

Za co Pan Jezus daje łaskę wejścia do królestwa Bożego? Czy tylko za wiarę?

Mateusz 25: 34-36
„Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść: byłem spragniony, a daliście Mi pić…”

O proszę! Tą łaskę dostajemy za dobre uczynki a nie za samą wiarę!

A za co pójdziemy na zmartwychwstanie życia?

Jan 5: 29
„a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia: ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia”

Mateusza 16: 27
„Albowiem Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego razem z aniołami swoimi, i wtedy odda każdemu według jego postępowania.”

O proszę! Zmartwychwstanie życia jest za uczynki, a nie za samą tylko wiarę.

A łaskę życia wiecznego to za co dostajemy? Czy za samą wiarę?

Rzymian 2: 5-8
„Oto przez swoją zatwardziałość i serce nieskłonne do nawrócenia skarbisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia się sprawiedliwego sądu Boga, który odda każdemu według uczynków jego: tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne”

Ups.. Apostoł Paweł uczył że Bóg daje życie wieczne za dobre uczynki!

A za co dostaniemy zapłatę? z łaski za samą wiarę czy za uczynki?

2 Koryntian 5: 10
"Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre."

Apokalipsa 22: 12
„Oto przyjdę niebawem, a moja zapłata jest ze Mną, by tak każdemu odpłacić, jaka jest jego praca.”

To co w takim razie co jest za samą tylko wiarę? Czy w biblii gdziekolwiek występuje zwrot „tylko wiara”? Czyli czy w biblii gdzieś można znałeś te dwa słowa razem jedno po drugim?

Otóż w biblii zwrot „tylko wiara” występuje zaledwie jeden raz! W takim razie sprawdźmy jak brzmi ten werset:

„Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej TYLKO WIARY.”

Ups.. jedyne miejsce w biblii gdzie pada zwrot „tylko wiara” podaje że jesteśmy usprawiedliwieni za uczynki a nie za samą „tylko wiarę”

No dobrze ale w listach św. Pawła odnajdujemy wersety o tym że uczynki nie są do niczego potrzebne, więc jak to pogodzić z wersetami co uczą że uczynki są potrzebne?? Kluczem do rozwiązana tej zagadki jest podział na różne rodzaje uczynków.. otóż Nowy Testamentem nie uczy o jednym rodzaju uczynków a uczy o różnego rodzajach uczynkach które bardzo się od sobie różną..

Te uczynki o których pisze św. Paweł a które do niczego nie są potrzebne to tylko jedna konkretna grupa uczynków.. zwana - uczynkami prawa! A czym są te uczynki prawa i czym się różną od innych uczynków? Zrozumienie tej kwestii jest kluczem do wyjaśniania czemu w Nowym testamencie są zarówno wersety mówiące że uczynki są potrzebne oraz wersety mówiące że uczynki nie są potrzebne..

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

*"Tylko Wiara bez uczynków" czyli wielki błąd w zrozumieniu biblii*

Już w pierwszym wieku pojawili się ludzi co źle wyjaśniali listy św. Pawła..

2 Piotra 3: 16
„…jak też ukochany nasz brat Paweł w danej mu mądrości do was napisał, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę”

…i dzisiaj też jest wielu takich niedouczonych ludzi.. co nie rozumie trudnych rzeczy z biblii..

Niedouczeni ludzie nie rozumieją o jakich uczynkach jest mowa w listach do Rzymian, Galicjan, Efezjan.. Biblia przecież uczy że uczynki dzielą się na różne rodzaje.. a nie o jednych uczynkach.

Dzieje Apostolskie 19: 18-19
„Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki.”

O jakich uczynkach jest tu mowa? Jakie uczynki wyznawali? Złe uczynki! Czyli grzechy. Św. Paweł grzechy nazywał uczynkami ciała:

Galatów 5: 19
„Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: nierząd, nieczystość, wyuzdanie”

Jakie są jeszcze uczynki? Dobre uczynki! Za które jest usprawiedliwienie i zbawienie.

Ewangelia Jana 5: 29
„a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia: ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia”

Rzymian 2: 5-11

I jakie jeszcze są uczynki? Uczynki prawa!

List do Rzymian 3: 20
„jako że z *uczynków Prawa* żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach...”

List do Galatów 3: 10
„Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na *uczynkach Prawa,* ciąży przekleństwo…”

A co to są uczynki prawa? I czym się różnią od pozostałych uczynków? W biblii nie ma wyjaśnienia. A czemu? Bo adresaci listów św. Pawła doskonale wiedzieli czym są uczynki prawa, więc nie musiał im tego wyjaśniać. Problem w tym że my dzisiaj tego nie wiemy. Dlatego potrzebna jest pozabiblijna wiedza aby się tego dowiedzieć. Otóż to są uczynki wywodzące się z prawa Mojżeszowego. A najsłynniejszy z nich to obrzezanie. A jakie jeszcze? Podział na pokarmy czyste i nieczyste, zakaz dotykania niewiernych, zakaz pożywani posiłków w obecności niewiernych. To wszystko uczynki prawa starego przymierza, którymi mieli obowiązek chlubić się ludzie starego przymierza aby osiągnąć zbawianie. Ale gdy pojawiło się nowe przymierze to te uczynki zostały anulowane:

1 list do Koryntian 7: 19
„Niczym jest zarówno obrzezanie, jak i nieobrzezanie, a ważne jest tylko zachowywanie przykazań Bożych.”

List do Galatów 5 :2
"Oto ja, Paweł, mówię wam: Jeżeli poddacie się obrzezaniu, Chrystus wam się na nic nie przyda."

1 list do Koryntian 10: 7
„Jeżeli zaprosi was ktoś z niewierzących a wy zgodzicie się przyjść, jedzcie wszystko, co wam podadzą, nie pytając o nic - dla spokoju sumienia.”

Wszystko byłoby już jasne gdyby nie jedna rzecz… czasami Apostołowie gdy pisali o uczynkach to nie precyzowali o które uczynki im chodzi.. czy o uczynki ciała? czy może o uczynki prawa? czy może o dobre uczynki? Zobaczmy jeden fragment:

Mateusz 23: 1-3
„Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: «Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz *uczynków ich nie naśladujcie.* Mówią bowiem, ale sami nie czynią."

No i mamy mowę o uczynkach ale nie wiadomo których.. dlatego sami musimy się tego domyślić… czy jest tu mowa o dobrych uczynkach? Nie.. to bez sensu, bo czemu mielibyśmy nie naśladować dobrych uczynków? To może uczynki prawa? Ludzie starego przymierza musieli wypełniać uczynki prawa więc to nie to.. to co zostało? Uczynki ciała… czyli grzechy.. o tak teraz to pasuje.. tu chodzi o uczynki ciała.

To teraz popatrzmy na List do Efezjan…

Efezjan 2: 8-10
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”

Św. Paweł nie sprecyzował o które uczynki tu chodzi, dlatego musimy się tego domyślić… Czy chodzi o uczynki ciała? Nie no, bo jak można chlubić się grzechami? To czy chodzi o dobre uczynki? Jeśli zestawimy to z innymi fragmentami biblii to coś tu będzie nie tak…

List Jakuba 2: 17
„Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie.”

Jeśli wiara bez dobrych uczynków jest martwa to jak martwa wiara może zbawiać? Dobre uczynki nie pasują do Efezjan 2: 9.

Co zostało? Uczynki prawa!

List do Rzymian 2: 23
„Ty, który chlubisz się Prawem, przez przekraczanie Prawa znieważasz Boga.”

List do Galatów 6: 13
„…. ale domagają się waszego obrzezania [czyli uczynku prawa], aby się mogli *chlubić* waszym ciałem.”

Jeśli chodziło o uczynki prawa to wszystko pasuje..

Efezjan 2: 9-10
„nie z uczynków [prawa], aby się nikt nie chlubił.”

Uczynki prawa to te anulowane w nowym przymierzu, a w starym przymierzu ludzie mieli obowiązek chlubić się uczynkami prawa.. mieli nie dotykać pogan, mieli nie spożywać z nimi posiłków.. itd.. w Rzymie, w Galicji, w Efezie wśród pierwszych chrześcijan było wielu Żydów, oni myśleli że cięgle muszą wypełniać uczynki prawa… dlatego św. Paweł uczył ich że nie są zbawieni z uczynków.. prawa! Teraz są zbawieni z wiary w Chrystusa..

*A co to znaczy wierzyć w Jezusa Chrystusa?*

Ludzie nieroztropni myślą że wiara w Chrystus to znaczy że wierzyć że Chrystus istnieje.. i na tym koniec...

Dzieje Apostolskie 16: 31
„Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i swój dom.”

..na podstawie tego wersetu stwierdzają że mamy wiarę.. więc mamy już wszystko co potrzeba i nic już nie musimy robić.. otóż nic bardziej mylnego..

Aby zrozumieć czym jest wiara to trzeba wiedzieć co jest przeciwieństwem wiary. Można pomyśleć że przeciwieństwem wiary jest brak wiary.. Otóż nie! Nie według nauk Chrystusa, według Jego nauk przeciwieństwem wiary jest - nieposłuszeństwo.

Ewangelia wg Św. Jana 3: 36
"Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim."

Wiara w Chrystusa to posłuszeństwo Chrystusowi czyli wypełniania wszystkich Jego nauk oraz nauk Jego Apostołów…

Łukasz 10: 16
„Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi: lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał.”

A jakie to są nauki?

Ewangelia Marka 16 :16
„Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony…”

Ewangelia Jana 3: 5-23
„Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. (…) Potem Jezus i uczniowie Jego udali się do ziemi judzkiej. Tam z nimi przebywał i udzielał chrztu….”

1 Piotra 3: 20
"niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. Teraz również zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we chrzcie..."

Ewangelia Jana 4 :54
„Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.”

Ewangelia Marka 14 :22
„wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: Bierzcie, to jest Ciało moje.”

Jan 20: 23
„Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.”

Jakub 5: 16
„Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie...”

Dzieje Apostolskie 19: 18
"Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki."

Chrzest, Spowiedź, Eucharystia… najważniejsze sakramenty… takiego posłuszeństwa chce od nas Chrystus!

i czego jeszcze? Uczynków miłosierdzia…

Mateusz 25: 34-36
„Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść: byłem spragniony, a daliście Mi pić….”

I czego jeszcze?

Ewangelia Mateusza 19: 17
"...A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania."

Pierwszy List Jana 2: 4
"Kto mówi: Znam Go, a nie zachowuje Jego przykazań, ten jest kłamcą i nie ma w nim prawdy."

i czego jeszcze?

Mateusz 6: 12
"i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili"

Mateusz 6: 14n
"Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień."

Mateusz 18: 35
"Tak i wam uczyni mój Ojciec niebieski, jeśli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu jego przewinień"

*Podsumowując:*
Zbawieni jesteśmy z wiary, a ta wiara to posłuszeństwo Chrystusowi w czynieniu następujących rzeczy: przyjmowania sakramentów, wykonywanie uczynków miłosierdzia, przestrzegania przykazań i wybaczenia…

…ale nie z uczynków prawa, gdyż zostały z łaski anulowane aby nikt się nie chlubił.

Tam gdzie mowa o tym że uczynki nie są potrzebne to mowa o uczynkach prawa, a tam gdzie mowa że uczynki są potrzebne to mowa o dobrych uczynkach, sakramentach, przykazaniach i wybaczaniu.

Amen!

Tommaszewski

Nice AI. @Grok powiedz to i to, używając wersetów z Biblii.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

nie, nie AI.. rozmawiasz z najprawdziwszym katolickim biblistą..

zostałeś zwiedziony, dałeś się oszukać, sekciarstwo uczyło cię że katolicy nie umieją bronić swoich nauk na podstawie biblii, dlatego nie możesz uwierzyć że znalazł się taki co to potrafi, to są moje biblijne egzegezy które napisałem po przestudiowaniu Pisma Świętego..

oni pokazali tobie tylko pojedyncze powyciągane z kontekstu wersety, które poza biblijnym kontekstem wyglądają tak jakby przeczyły katolickim naukom, ale kiedy na te wersety popatrzy się przez kontekst którym jest cała biblia to okazuje się że te wersety nie przeczą katolicyzmowi..

mam biblijne odpowiedzi na wszystkie wasze zarzuty.. na wszystkie wersety które cytujecie katolikom, jak już zdążyłeś się przekonać w kwestii uczynków, wybieraj tematy:

- dekalog
- rzeźby/obrazy
- czy KRK ukrył drugie przykazanie?
- relikwie i przedmioty kultu
- czym jest bałwochwalstwo?
- tradycja
- celibat
- kapłaństwo nowego przymierza
- kogo wolno nazywać ojcem? (Mateusza 23: 9)
- czy Bóg mieszka w świątyniach ludzką ręką zbudowanych? (Dzieje 17: 24)
- czy tylko jeden jest pośrednik? (1 List do Tymoteusza 2: 5)
- nieśmiertelność duszy
- czyściec
- piekło
- chrzest niemowląt
- chrzest przez pokropienie
- Msza Święta czyli jak wyglądały zebrania pierwszych chrześcijan
- Eucharystia czyli przeistoczenie chleba w prawdziwe Ciało Chrystusa
- spowiedź
- kult świętych
- czy katolicy modlą się do ludzi?
- prymat św. Piotra i Papiestwo
- nieomylność Papieża
- czym jest ustanawianie dogmatów wiary?
- kult Maryjny
- czy Matka Boża pozostała na zawsze dziewicą?
- Trójca Święta
- Bóstwo Chrystusa
- Bóg Ojciec jest równy czy większy od Syna Bożego? (Jana 14: 28)
- Osoba i Bóstwo Ducha Świętego
- skąd mamy kanon pism Nowego Testamentu?
- jaki jest prawidłowy kanon pism Starego Testamentu?
- czy katolicy dodali do biblii apokryfy?
- czy Kościół Katolicki zabraniał posiadania i czytania biblii?
- kiedy pojawili się pierwsi katolicy?
- kiedy pojawili się pierwsi „biblijnie wierzący”?
- dlaczego protestanckie zasady takie jak „sola scriptura”, „sola fide” są niezgodne z biblią?
- dlaczego chrześcijanie święcą niedziele a nie sobotę?
- dlaczego niektóre sakramenty są płatne?
- Co KRK robi z pieniędzmi które dostaje od wiernych?

A może inny temat? nie ma sprawy, wybierz, biblia na stół i dyskutujemy…!

To może ja zacznę od jednego z moich ulubionych tematów..

SKĄD MAMY KANON PISM NOWEGO TESTAMENTU?

Gdzie w biblii pisze które księgi mają trafić do Nowego Testamentu? Który Apostoł podał listę ksiąg które mają być w Nowym Testamencie? Odpowiedź brzmi.. żaden. To skąd ty masz tą listę ksiąg natchnionych skoro twoim jedynym fundamentem jest biblia a w biblii tej listy niema..?

Otóż tą listę ustalił Kościół Rzymskokatolicki. Najpierw były prześladowania więc kościół nie mógł ustanowić kanonu, potem były ważniejsze rzeczy takie jak herezja ariańska więc kościół najpierw musiał się tym zając.. a potem w końcu Papież kazał biskupom wybrać kanon Nowego Testamentu.. więc rzymskokatoliccy biskupi zwołali synod w Kartaginie w 397 roku.. zebrali wszystkie wczesnochrześcijańskie pisma, zadecydowali że tylko 27 jest kanoniczne i ułożyli z nich Nowy Testament. To zabawne że dzisiaj są ludzie co twierdzą że treść Nowego Testamentu przeczy katolicyzmowi bo to przecież katolicy decydowali co będzie w Nowym Testamencie oraz czego w nim nie będzie.

To policzyć ile jest ksiąg w Nowym Testamencie twojej biblii? . Jeśli wyjdzie 27 to czemu przyjąłeś kanon Nowego Testamentu który wybrał Kościół Rzymskokatolicki? Czemu w tej kwestii uznałeś Kościół Rzymskokatolicki za filar prawdy? I jak to wszystko się ma do twojej zasady że jedynym fundamentem jest biblia?

1 List do Tymoteusza 3: 15
„w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podporą prawdy.”

Otóż pierwszym filarem prawdy jest kościół.. był nim jeszcze zanim powstał kanon biblii. Dlatego kościół najpierw głosił stosując tradycje ustną a dopiero później ten pierwszy filar prawdy czyli Kościół Rzymskokatolicki dał nam kanon biblii.

Tommaszewski

> zostałeś zwiedziony
Jest dokładnie odwrotnie. Każdy, kto przeczytał Biblię ze zrozumieniem, jest całkowicie odporny na pranie mózgu, jakie kościół katolicki funduje, i nigdy nie będziesz w stanie zwieść takiej osoby. Możesz sobie pisać w nieskończoność, twoje zwodzenie nic nie da.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

Zero odpowiedzi na moje pytania, zero odniesień do argumentów jakie podałem, zero odniesień do wersetów które zacytowałem..

To sekciarstwo zrobiło ci pranie mózgu, oszukali cię powyciąganymi z kontekstu wersetami wykorzystując to że nie znasz ani biblii, ani historii chrześcijaństwa, ani teologii chrześcijańskiej.. wyprowadzili cię ze świętego Kościoła Katolickiego.

A teraz kiedy tobie pokazuje czego naprawdę uczy biblia w kwestii uczynków to nie możesz uwierzyć że jest aż tak dużo wersetów co przeczą „sola fide”.

Nie wybrałeś żadnego tematu do dyskusji, nie potrafisz dyskutować bo nie znasz biblii, sekciarstwo nie uczyło cię biblii, uczyli cię tylko pojedynczych wersetów aby umieć zaatakować katolika, uczyli cię że katolikom to trzeba pokazać:

Efezjan 2: 8-9
Wyjścia 20: 4-5
Rzymian 3: 20
Rzymian 11: 6
Marka 6: 3
Mateusza 23: 9
Dzieje 17: 24
1 Tym 2: 5
1 Tym 3: 2
Jana 6: 63
..i kilka innych

Tak wyglądała twoje edukacja biblijna.

Padłeś ofiarą prostego schematu zwiedzenia a teraz kiedy pokazuje tobie że biblia jednak uczy inaczej, że jednak tego typu wersety nie przeczą katolicyzmowi to nie możesz w to uwierzyć i odrzucasz prawdę oraz wypisujesz jakieś głupoty o AI i o losowych wersetach...

„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” - Mark Twain

Tommaszewski

Przecież ja nie wdaje się z tobą w polemikę.

Dla ciebie tylko sekty i guru istnieją, więc ty masz zabetonowany mózg. Żadne argumenty dla ciebie i tobie podobnych, polemizować to można z osobą, co chce rozmawiać i się dowiedzieć, a nie z fanatykiem.

Nawet najprostsze 10 przykazań potraficie sfałszować i robić fikołki.

Ja tylko napisałem opinię. Dobrze wiem, jak wy działacie, sekciarze. Byłem katolikiem na tyle długo, że zdaje sobie sprawę jak się przed wami bronić, bo pochodzę z tego samego środowiska.

Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia, każdy jak wy, kto polega na człowieku, jest pod przekleństwem i ma zasłonę na oczach.

Każdemu normalnemu człowiekowi wystarczy źródło i własny mózg do myślenia, a nie instrukcje jak ma myśleć.

Każda osoba, która zmusza innych do nieużywania mózgu jak wy, i tylko do ślepego posłuszeństwa, to fanatyk.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

*Napisałeś:*
„Przecież ja nie wdaje się z tobą w polemikę.”

Nie wdajesz się w polemikę bo nie umiesz polemizować, bo za słabo znasz biblię, teologię i historię chrześcijaństwa.

„Dla ciebie tylko sekty i guru istnieją, więc ty masz zabetonowany mózg. Żadne argumenty dla ciebie i tobie podobnych, polemizować to można z osobą, co chce rozmawiać i się dowiedzieć, a nie z fanatykiem.”

To ty masz zabetonowany umysł! To do ciebie nie trafiają żadne argumenty!

Wykazałem jak wygląda biblijna pełnia nauk o uczynkach i czy coś do ciebie trafiło? Nic! Tylko mając zabetonowany umysł piszesz że to cytowane wersy bez ładu i składu.

Wykazałem że w biblii nie ma podanej listy ksiąg które mają trafić do biblii. Wykazałem że to biskupi Kościoła Katolickiego w 397 roku na synodzie w Kartaginie wybrali kanon ksiąg Nowego Testamentu. Więc czemu uznałeś decyzje biskupów Kościoła Katolickiego w kwestii wyboru ksiąg które mają być w Nowym Testamencie??? Twojej odpowiedzi brak, no bo co mógłbyś na to odpowiedzieć? Nic.. Po prostu udajesz że nie widzisz przytoczonych przez ze mnie faktów i zadanych pytań.

„Ja tylko napisałem opinię. Dobrze wiem, jak wy działacie, sekciarze. Byłem katolikiem na tyle długo, że zdaje sobie sprawę jak się przed wami bronić, bo pochodzę z tego samego środowiska.”

Tak dobrze wiesz jak się bronić że aż nie umiesz polemizować i nie wiesz jak odpowiedzieć na żadne z moich pytań…

„Każda osoba, która zmusza innych do nieużywania mózgu jak wy, i tylko do ślepego posłuszeństwa, to fanatyk.”

Po pierwsze Kościół Katolicki nie zabrania używania mózgu, a po drugie ty opuściłeś Kościół Katolicki bo tobie nie chce się używać mózgu, i to wykorzystało sekciarstwo aby oszukać cię powyciąganymi z kontekstu wersetami.

„Każdemu normalnemu człowiekowi wystarczy źródło i własny mózg do myślenia, a nie instrukcje jak ma myśleć.”

To czemu Apostoł Paweł uczył jak prawidłowo rozumieć Ewangelię??

1 list do Koryntian 15 :2
„Przez nią również będziecie zbawieni, jeżeli ją zachowacie tak, jak wam rozkazałem...”

Czemu Apostoł Paweł ochrzanił ludzi co źle rozumieją Ewangelię?

List do Galacjan 1: 6-7
„Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową”

To czemu Apostoł Piotr ostrzegał przed ludźmi co czytają biblię i źle ją rozumieją?

2 Piotra 3: 16
„…jak też ukochany nasz brat Paweł w danej mu mądrości do was napisał, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie wyjaśniają, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę”

„Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia…”

Czy wiesz że przez całą starożytność, średniowiecze aż do czasów nowożytnych 99% ludzi nie umiało czytać? Powszechna darmowa edukacja została wynaleziona dopiero w 20 wieku, czyli prawie 2000 lat po Chrystusie.

Jakbyś cofnął się w czasie do czwartego wieku i powiedział chrześcijanom że „Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia…” to oni by się bardzo zdziwili. Bo nie umieją czytać oraz nie ma druku więc biblię trzeba przepisywać ręcznie i nie ma papieru więc materiały na których się pisze są bardzo drogie, więc jeden egzemplarz biblii powstawał wtedy 3 lata i kosztował majątek. Mało kogo było stać na zakup biblii. Wtedy jedna biblia na jedno województwo to było dużo. W niektórych krajach była jedna biblia na cały kraj.

Na szczęście istniał kościół co na każdej Mszy odczytywał ludziom fragmenty biblii, i robi to po dzień dzisiejszy.

A i jeszcze jedno. W starożytności i średniowieczu to Kościół Katolicki przepisywał biblię i pilnował żeby nikt nie fałszował biblii no bo wtedy innego kościoła nie było, haha!. To dzięki Kościołowi Katolickiemu masz dzisiaj biblię.

„Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia, każdy jak wy, kto polega na człowieku, jest pod przekleństwem i ma zasłonę na oczach.”

Gdzie w biblii pisze jakie księgi mają trafić do Nowego Testamentu? Nie ma tego w biblii. To w takim razie to ludzie musieli zadecydować co będzie w Nowym Testamencie. A tymi ludźmi byli biskupi Kościoła Rzymskokatolickiego! Dlaczego uczysz żeby nie polegać na ludziach bo to oznacza przekleństwa i jednocześnie polegasz na ludziach w krytyczne ważnej kwestii jakim jest wyboru ksiąg natchnionych Nowego Testamentu? i to jeszcze ludzi którzy byli katolikami a dokładniej biskupami teologami, jak np. święty Augustyn z Hippony i święty Hieronim ze Strydonu, błahahaha!

Dałeś się mocno oszukać i tkwisz w wielkim błędzie.

„Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia, każdy jak wy, kto polega na człowieku, jest pod przekleństwem i ma zasłonę na oczach. Każdemu normalnemu człowiekowi wystarczy źródło i własny mózg do myślenia”

Zobaczmy czy te twoje brednie wytrzymają próbę cofnięcia się w czasie?

No to cofamy się do pierwszego wieku. Kościół zaczyna się w roku 33, w dniu zesłania Ducha Świętego. Apostołowie zaczynają nauczać i coraz więcej ludzi przyłącza się do nowego Kościoła Bożego. Jaka jest wtedy biblia? Wtedy istnieje tylko Stary Testament, Nowy dopiero później zacznie powstawać, a więc Apostołowie nauczając nauk nowotestamentowych stosują tylko tradycje ustną bo Ewangelie nie są jeszcze spisane. Ostatnie księgi co potem trafią do Nowego Testamentu powstaną dopiero około roku 90. Czyli owi najwcześniejsi chrześcijanie nie byli „biblijnie” wierzący. Nie mieli spisanego Nowego Testamentu, to co mieli? Mieli kościół, czyli duchownych co przewodzili kościołowi, nauczali za pomocą tradycji ustnej, rozstrzygali spory doktrynalne i wydawali nakazy, oraz oferowali sakramentalną drogę do zbawienia.

Wtedy filarem prawdy był kościół:

1 List do Tymoteusza 3 :15
„…jak należy postępować w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podporą prawdy.”

Kościół kierowany przez duchownych, rozstrzygający spory i wydający nakazy:

Dzieje Apostolskie 20: 28
„Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga….”

Dzieje Apostolskie 15: 2
„Kiedy doszło do niemałych sporów i zatargów między nimi a Pawłem i Barnabą, postanowiono, że Paweł i Barnaba, i jeszcze kilku spośród nich uda się w sprawie tego sporu do Jerozolimy, do Apostołów i starszych.”

Dzieje Apostolskie 16: 4
"Kiedy przechodzili przez miasta, nakazywali im przestrzegać *postanowień* powziętych w Jerozolimie przez Apostołów i starszych."

Kościół oferujący sakramentalną drogę do zbawienia:

Ewangelia Marka 16 :16
„Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony…”

Ewangelia Jana 3: 5-23
„Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. (…) Potem Jezus i uczniowie Jego udali się do ziemi judzkiej. Tam z nimi przebywał i udzielał chrztu...”

Dzieje 2: 38
„Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych..”

1 Piotra 3: 20n
„niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. Teraz również zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we chrzcie…”

Dzieje Apostolskie 8 :17
„Wtedy więc wkładali /Apostołowie/ na nich ręce, a oni otrzymywali Ducha Świętego.”

Hbr 6: 1-2
„zakładając ponownie fundamentu, jaki stanowią: (…) nauka o chrztach i nakładaniu rąk…”

Ewangelia Jana 4 :54
„Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.”

Ewangelia Marka 14 :22
„wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: Bierzcie, to jest Ciało moje.”

Dzieje Apostolskie 19: 18
"Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki."

Jan 20: 23

Jakub 5: 16

Dzieje Apostolskie 3 :19
„Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone”

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

„Tylko Bóg i jego słowo, czyli Biblia…”

Tak? I ty wszystko robisz tak jak pisze w biblii? To przekonajmy się o tym na podstawie twoich odpowiedzi na pytania odnośnie treści biblii:

Ewangelia Mateusza 18: 17
„Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!”

Którego kościoła słuchasz?
Któremu kościołowi donosisz na grzeszącego brata?

Dzieje Apostolskie 20: 28
„Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga…”

Jak nazywają się biskupi kierujący twoim kościołem?

1 List do Tymoteusza 3: 8
„Diakonami tak samo winni być ludzie godni…”

1 List do Tymoteusza 5: 17
„Prezbiterzy, którzy dobrze przewodniczą, niech będą uważani za godnych podwójnej czci…”

Czy w twoim kościele są diakoni i prezbiterzy podwójnej czci?

1 List do Tymoteusza 3: 15
„w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podporą prawdy.”

Dlaczego Apostoł Paweł napisał że to kościół jest filarem prawdy?

"Kiedy przechodzili przez miasta, nakazywali im przestrzegać postanowień powziętych w Jerozolimie przez Apostołów i starszych."

Wcześni chrześcijanie słuchali postanowień kościoła, a te postanowienia były odpowiedziami na spory odnoście prawidłowego rozumienia nauk Bożych (Dzieje 15: 2). A czym dokładnie były te postanowienia? Wystarczy zajrzeć do interlinii żeby zobaczyć jak to zostało oryginalnie zapisane w grece:

"Hōs de dieporeuonto tas poleis paredidosan autois phylassein ta dogmata..."

dogamta - dogmaty!

a kiedy twój kościół ustanowił dogmat wiary w odpowiedzi na spory doktrynalne?

List do Efezjan 3: 10
„Przez to teraz wieloraka w przejawach mądrość Boga poprzez Kościół stanie się jawna….”

Mądrość Boga przez kościół staje się jawna...

A jakiś konkretny przykład kiedy to mądrość Boga przez kościół stała się jawna?

Gdzie w biblii Apostołowie podali listę ksiąg co mają być w biblii? Nie podali bo zostawili tą decyzje kościołowi.

Więc to Kościół Katolicki na synodzie w Kartaginie w 397 roku zebrał wszystkie wczesnochrześcijańskie pisma, ustalił że tylko 27 jest natchnionych i ułożył z nich Nowy Testament. Czyli to Kościół Katolicki decydował co będzie w biblii oraz czego w niej nie będzie.
Więc czemu w kwestii wyboru ksiąg natchnionych Nowego Testamentu słuchasz Kościoła Katolickiego?

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

„Nawet najprostsze 10 przykazań potraficie sfałszować i robić fikołki”

Najpierw sprawdźmy czy jakiegoś przykazania rzeczywiście brakuje w katolickim dekalogu:

Katechizm Kościoła Katolickiego, paragraf 2083
Pierwsze Przykazanie:
„Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył (Wj 20, 2-5)”

No i jak to się ma do zarzutu o rzekomym ukryciu przykazania z /Wy 20, 4-5/ ?
Wystarczy otworzyć powszechnie dostępny katechizm, w Internecie jest dostępny za darmo, i proszę! Przykazanie o rzeźbach i obrazach jest w katolickim dekalogu! Jest ono częścią pierwszego przykazania!

To czemu niektórzy okłamują katolików że tego przykazania nie ma w katolickim dekalogu? Otóż istnieją dwa katechizmy. Katechizm dla małych dzieci i katechizm dla dorosłych. W katechizmie dla małych dzieci jest skrócona wersja dekalogu gdyż dzieciom nie tłumaczy się jeszcze kwestii rzeźb i bałwochwalstwa bo to jest zbyt zawiła kwestia aby to tłumaczyć 7-latkom. Ale w katechizmie dla dorosłych już wyraźnie to jest! Pełna wersja dekalogu włącznie z przykazaniem o rzeźbach i obrazach.

Sekciarstwo które cię oszukało powiedzieli Tobie że katechizm dla małych dzieci to jest jedyny katechizm i zataili przed Tobą że istnieje katechizm dla dorosłych, a zataili no bo to nie było w ich interesie abyś Ty to wiedziała bo jeszcze byś tam odkrył że katolicki dekalog jest identyczny jak ten w biblii.

Czyli ludzie co atakują katolicki dekalog to atakują skróconą wersje dekalogu z katechizmu dla małych dzieci :)

*A czego uczy to przykazanie?*

Widzisz.. znać przykazania a rozumieć przykazania to dwie różna rzeczy... Ty znasz ale nie rozumiesz..

Bóg kazał umieścić rzeźby na Arce Przymierza:

Księga Wyjścia 25;18-21
„dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. (…) Umieścisz przebłagalnię na wierzchu arki…”

Bóg kazał zrobić rzeźbę przez którą uzdrawiał ludzi:

Księga Liczb 21;8-9
"Wtedy rzekł Pan do Mojżesza: Sporządź węża i umieść go na wysokim palu; wtedy każdy ukąszony, jeśli tylko spojrzy na niego, zostanie przy życiu. Sporządził więc Mojżesz węża miedzianego i umieścił go na wysokim palu. I rzeczywiście, jeśli kogo wąż ukąsił, a ukąszony spojrzał na węża miedzianego, zostawał przy życiu"

Świątynia Boga prawdziwego ta w Jerozolimie była pełna rzeźb i obrazów:

1 Księga Królewska 6;18
„Cedrowe wnętrze świątyni zdobiły RZEŹBY..."

1 Księga Królewska 6;29
„Ponadto na wszystkich ścianach świątyni wokoło wyrył jako PŁASKORZEŹBY podobizny cherubów i palm oraz girlandy kwiatów wewnątrz i na zewnątrz.”

2 Księga Kronik 3;14
„Sporządził także zasłonę z fioletowej purpury, szkarłatu, karmazynu i bisioru, następnie wyszył na niej cheruby..”

No to jak to jest że mamy przykazanie co zabrania czynić wizerunki a sam Bóg kazał czynić wizerunki i nawet w Jego świątyni było mnóstwo wizerunków? Nie rozumiesz tego, prawda? No to już wyjaśniam. Dekalog zabrania tworzyć wizerunki jedynie bogów fałszywych, nie zabrania czynić wizerunki prawdziwych istot zamieszkujących niebo.

Zobaczmy jeszcze raz jak to przykazanie wygląda w całości:

*Katechizm Kościoła Katolickiego, paragraf 2083*
*Pierwsze Przykazanie:*
„Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!"

No i co tu mamy? Zakaz czynienia wszelkich podobizn, czy tylko podobizn tego co na niebie wysoko, na ziemi nisko, w wodach pod ziemią?

Jednak tylko tego co na niebie wysoko, na ziemni nisko.. itd.

A co to jest na niebie wysoko, na ziemi nisko itd??? No właśnie nie wiesz... ale zaraz się dowiesz:

Otóż poganie dzieli swoje bóstwa na cztery grupy i to właśnie o tych czterech grupach mówi to przykazanie. Starożytni Izraelici doskonale to rozumieli bo wyszli z pogańskiego Egiptu i mieli tam styczność z pogańską religią.

"TEGO CO JEST NA NIEBIE WYSOKO”:
- Ra - bóg słońce
- Horus - bóg Nieba

„CO JEST NA ZIEMI NISKO”:
- Ozyrys - bóg Ziemi
- Set - bóg nieładu , pustyni , wojny

„ANI TEGO, CO JEST W WODACH…"
- Hapi - bóg Nilu
- Heket – bogini narodzin, przedstawiana jako żaba żyjąca w Nilu.

„...POD ZIEMIĄ”
- Anubis - bóg krainy zmarłych która według pogańskich wierzeń znajduje się pod ziemią.

Czyli to przykazanie zabrania jedynie tworzyć wizerunki fałszywych nieistniejących bóstw. A aniołowie i święci w niebie nie są fałszywymi bóstwami lecz prawdziwymi istotami żyjącymi w niebie.

A ty nie rozumiesz trudnych rzeczy zawartych w biblii dlatego błędnie nauczasz..

2 Piotra 3;16
„…jak też ukochany nasz brat Paweł w danej mu mądrości do was napisał, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie wyjaśniają, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę”

Tommaszewski

Ty to naprawdę jesteś strasznie zabetonowanym sekciarzem, pewnie płacą ci za każdego zwiedzonego.

Jesteś tak zafiksowany, że kłamiesz w zwykłej odpowiedzi:
"dlatego błędnie nauczasz.."
Ja nikogo nie nauczam, to ty to robisz, zwodząc ludzi i agresywnie atakując. Rozmowa z tobą to trucizna.

Jesteś jak pedofil z tęczowych piątków, na siłę wdychający się innym do domu, bo wiesz, że czasu masz niewiele i ryczysz.

Poza tym twoje słowolejstwo, masa bezsensownych słów i siłowe wpychanie manipulacji, bardzo toksycznych sposób wypowiedzi powoduje tylko obrzydzenie, jak się czyta twoje posty. Czyste pranie mózgu, gdzie wmawiasz rozmówcy co myśli, co robi i co ma uważać. Jesteś ohydny.

Przez całą historię są osoby jak ty, która chce, aby ludzie nie myśleli samemu, nie uczyli się i nie sprawdzali źródeł. Kościół katolicki i jego fanatycy, jak ty, chcą by ludzie byli jak bezmyślne owce, dlatego dodają półprawdy i usuwają najważniejsze, aby kontrolować ludzi i ich pieniądze. Całe twoje wodolejstwo opiera się na zmyślnej manipulacji, gdzie wkładasz swoje słowa m moje usta, dodajesz masę kłamstw i opierasz się na pośrednikach, aby tylko nikt nie czytał Biblii samodzielnie i nie wyciągał własnych wniosków.

To moja ostatnia odpowiedź, nie mam zamiaru więcej męczyć się z fanatykiem. Każdemu normalnemu polecam czytanie Biblii, własne przemyślenia i używanie mózgu, aby takie wilki w owczej skórze jak ty, nie mogły skrzywdzić.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

zero odpowiedzi na moje pytania, zero odniesień do argumentów które padłem, za to pojawiły się wyzwiska.. bo dostałeś potężny biblijny łomot i to od katolika więc nie dziwi mnie twoja frustracja.. . jesteś po prostu żałosny.. nie jesteś biblijnie wierzący, jesteś biblijne zero.. nic nie umiesz odpowiedzieć na pytania odnośnie treści biblii a jak wykazuje tobie że zostałeś oszukany przez sekciarzy to dostajesz szału i wyzywasz.. i jednym kłamcą jesteś tutaj ty! szkoda mi ciebie..!

ocenił(a) film na 10
Tommaszewski

Brawo!
Jestem pod wrażeniem, jak z tego niedouczonego za to wielce zarozumiałego protestanta zrobiłeś marmoladę.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
MyParadiseIsNotLost

Nie masz argumentów, zero. Za to dużo epitetów.
Odnosisz się ad personam, a nie ad rem.
Przegrałeś z kretesem i nie potrafisz się do tego przyznać.

ocenił(a) film na 9
Jozef_K_44

Pozdrawiasz wszystkich wierzących? Raczej nie, bo film Brauna jedynkujesz.

ocenił(a) film na 1
Krzypur

ciekawa teza. Czyli każdy wierzący ma oceniać ten paszkwil Brauna na 10?

ocenił(a) film na 1
Krzypur

W filmie Brauna są liczne przekłamania. Nawet co do długości życia ludzi w tamtych czasach się pomylili. Film twierdzi, że Luter krótko żył, bo zaledwie 63 lat. Wielu papieży w tamtych czasach żyło krócej. Przeciwnicy Lutra żyli krócej (Tetzel, Eck). To było łatwo sprawdzić, ale przerosło to zdolności intelektualne twórców filmu. Spośród wszystkich zarzutów jakie padły w filmie tylko jeden ma wagę - dodanie słowa allein w Liście do Rzymian. Wypadało dodać, że w Rz 3,28, ale twórcy filmu nie uczynili tego, bo nie chcą by ich widzowie cokolwiek weryfikowali. W całym filmie cały czas brak dokładnych namiarów na źródła. Czasem źródła określane są bardzo ogólnikowo, czasem wcale. Tak to jest gdy się fałszuje fakty.

ocenił(a) film na 10
Leszek_Janczuk

List do Rzymian 2: 5-7