Mściciel

High Plains Drifter
1973
7,5 15 tys. ocen
7,5 10 1 15151
7,1 16 krytyków
Mściciel
powrót do forum filmu Mściciel

Rozczarowanie

ocenił(a) film na 3

Podchodziłem do filmu z dystansem, bo jeśli chodzi o westerny to oceny na stronie często bywają zawyżone, niemniej jednak nie uchroniło mnie to przed rozczarowaniem.

Film jest po prostu słaby. Co prawda sama aparycja Clinta i jego obecność na ekranie sprawia przyjemność, ale poza tym niewiele w filmie jest dobrego.

Postać przyjeżdża sobie do miasta i gwałci w nim dwie kobiety, które na począktu odmawiają i szarpią się, ale po chwili ulegają "czarowi" bohatera i jednak są zadowolone ;)

A mężczyźni? Zgadzają się na każdą absurdalną zachciankę rewolwerowca i choć w zamyśle miało być to śmieszne, to finalnie wcale śmieszne nie wyszło.

Finałowa walka też niczego sobie. Bandyci przyjeżdżają a część mieszkańców zamiast się schować, biega im pod kopytami, a niektórzy wychodzą z budynków tylko po to, żeby bezmyślnie zginąć.

To nie wszystkie negatywny, jednakże film kompletnym gniotem nie jest.
Ode mnie 3/10

ocenił(a) film na 3
Mat3uzS

Zgadzam się całkowicie. Absurdalny i nie logiczny film. Wielu doszukuje się tu drugiego dna i dlatego ten film ma wysoką ocenę. Ja się na coś takiego nie nabieram bo tak oceniając film to nawet największy gniot można uznać za arcydzieło jeśli tylko ktoś upchał tam symbole i metafory.