MR 73

2008
6,9 3,2 tys. ocen
6,9 10 1 3189
7,0 2 krytyków
MR 73
powrót do forum filmu MR 73

Jest to film ambitny, ALE W INNYM SENSIE niż kino którego jestem fanem(Scorsese, Mann, Tarantino, Coen). Przejawia się to w mniej uporządkowanej fabule, wolniejszym tempie narracji. Za filmem przemawiają bardzo wysmakowane zdjęcia i ciężki klimat(psychologia), aktorstwo. Moja ocena to 10/10. Polecam także dla porównania kompletnie inny od wymienionego wyżej film francuski: Żołnierze mafii(Truands). Mamy w nim do czynienia z uporządkowaną narracją, bez dłużyzn(jak w przypadku MR37). Natomiast moim zdaniem również znakomity -10/10(Występuje w nim jeden z najlepszych francuskich aktorów Megimel).

ocenił(a) film na 4

Nie wiem co może być ambitnego w nieuporządkowanej fabule? Zgodzę się z tobą co do zdjęć, mrocznego klimatu i aktorstwa. Niestety wszystkie te pozytywy przyćmiewają takie bzdurne sceny jak sekwencja pościgu (dwóch uzbrojonych facetów daje się pokonać jednemu facetowi z wiadrem), czy napisanie przez Justine listu z personaliami i aktualnym zdjęciem do zabójcy jej rodziców, który lada dzień wychodzi z więzienia. Do tego dochodzi jeszcze sporo wątków pobocznych, które jedynie zaciemniają fabułę oraz niepotrzebnie ją wydłużają i oto mamy przepis na zmarnowanie dobrej historii.
I jak mamę kocham, muszę to napisać, Olivia Bonamy ma tu najpaskudniejszą fryzurę jaką w życiu widziałam.